Πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία

Κοινοποίηση:
συνοδος εε

Την επίσημη έναρξη λειτουργίας, της δομημένης αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ, διακήρυξαν το βράδυ της Πέμπτης από τις Βρυξέλλες, 25 από τα κράτη μέλη της ΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Κατά την σχετική τελετή, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε μάλιστα ότι «πάνω από μισό αιώνα πριν, δημιουργήθηκε ένα φιλόδοξο όραμα για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα, αλλά αυτό που έλειπε ήταν η ενότητα και το θάρρος να την εφαρμόσουμε».

Ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε επίσης ότι η συγκεκριμένη ιδέα επανεξετάστηκε πολλές φορές και πλέον με τις σημερινές αποφάσεις «το όνειρο αυτό γίνεται πραγματικότητα». «Ξεκινάμε τη Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία, την αποκαλούμενη PESCO, η οποία είναι μια πρακτική έκφραση της θέλησης μας να οικοδομήσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στην PESCO συμμετέχουν τα εξής 25 κράτη-μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία. Εκτός, επέλεξαν να μείνουν η Μάλτα, η Βρετανία, καθώς και η Δανία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: