Πούτιν: Η “βόμβα” Τραμπ για την Ιερουσαλήμ ικανή να προκαλέσει ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή

Κοινοποίηση:
Russian President Vladimir Putin sits in a chair in presidential plane at an undisclosed location on his way to visit the Hemeimeem air base in Syria, on Monday, Dec. 11, 2017. Declaring a victory in Syria, Putin on Monday visited a Russian military air base in the country and announced a partial pullout of Russian forces from the Mideast nation. (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Οποιαδήποτε απόφαση για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ προκαλεί αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη στην περιοχή, τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ.

«Θεωρούμε αντιπαραγωγικές οποιεσδήποτε ενέργειες προκαταλαμβάνουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων», δήλωσε ο Πούτιν από το Κάιρο της Αιγύπτου. «Τέτοιου είδους ενέργειες προκαλούν αποσταθεροποίηση και όχι μόνο δε βοηθούν στην επίλυση της κρίσης, αλλά είναι ικανές να προκαλέσουν σύρραξη», ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Ο Ρώσος Πρόεδρος συμπλήρωσε ότι η Μόσχα θα ζητήσει τη συμμόρφωση όλων με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα οποία το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές (Ισραηλινούς-Παλαιστινίους) στο πλαίσιο της διευθέτησης της πολυετούς διαμάχης.

Η επίσκεψη του Πούτιν αντανακλά τους αυξανόμενους δεσμούς ανάμεσα στη Ρωσία και την Αίγυπτο, που λαμβάνει τα μεγαλύτερα ποσά αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας μετά το Ισραήλ, και αποτελεί στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή λόγω του ελέγχου της Διώρυγας του Σουέζ.

Ο Πούτιν και ο Σίσι υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες, περιλαμβανομένης της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στην Νταμπάα της Αιγύπτου, και της επανάληψη των ρωσικών πτήσεων στην Αίγυπτο. Η Μόσχα σταμάτησε τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών στην Αίγυπτο το 2015, όταν καταρρίφθηκε αεροσκάφος της ρωσικής αεροπορικής εταιρίας Metrojet που αναχωρούσε από το τουριστικό θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ, σκοτώνοντας τους 224 ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό.

Ο Πούτιν, ο οποίος αναμένεται μετά το Κάιρο να μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη σε μια ρωσική βάση στη Συρία και διέταξε την έναρξη της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα, έπειτα από διετή στρατιωτική εκστρατεία. Παράλληλα, όμως, ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα διατηρήσει «σε μόνιμη βάση» την αεροπορική βάση της στη Λαττάκεια, καθώς και τη ναυτική βάση της στην Ταρτούς.

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Πούτιν είπε επίσης στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ πως θέλει να εργασθεί με το Ιράν και την Τουρκία για να δοθεί το “εναρκτήριο λάκτισμα” στην ειρηνευτική διαδικασία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ο Τραμπ ειναι Απιαστος!
    Μετεφερε τον πολεμο με τους ισλαμιστες εκει ακριβως που επρεπε.
    Εγινε καλος στους παντοδυναμους εβραιους , και οι εβραιοι εγιναν στα ματια του κοσμου ολοκληρου , οι Κακοι
    Και εμεις θα πρεπει να τριβουμε τα χερια μας που βλεπουμε τους εχθρους μας να αλληλοσπαραζονται

Comments are closed.