Πουλάνε πνεύμα οι τουρκαλάδες – Μοίρασε φυλλάδια σε ψαράδες το Barbaros και τους καλεί να…

Κοινοποίηση:
barbaros

Τέσσερα με πέντε ναυτικά μίλια ανοικτά του πρωταρά έφτασε το «Barbaros» σύμφωνα με δύο Ελληνοκύπριους ψαράδες που χθες ψάρευαν στην περιοχή Golden Coast.

 

Σύμφωνα με όσα γράφει το reporter.com.cy  τους ψαράδες φουσκωτό που συνόδευε το Barbaros κινήθηκε προς τη βάρκα τους με μεγάλη ταχύτητα και με ελιγμούς προσπάθησε να τους αναγκάσει να μπουν σε χωρικά ύδατα που δεν ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι ψαράδες έδωσαν κατάθεση  στην Αστυνομία σύμφωνα με την οποία, οι επιβαίνοντες στη βάρκα τους κάλεσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή γιατι εκεί όπως είπε, «γίνονται έρευνες». Το ίδιο άτομο έδωσε στους Ελληνοκυπρίους φυλλάδια στην ελληνική, αγγλική, τουρκική και αραβική γλώσσα, προτρέποντας τους να προσέχουν

Οι ψαράδες παρέδωσαν τα φυλλάδια στην κυπριακή αστυνομία. Το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» με το υποστηρικτικό σκάφος «Bravo Supporter», κινήθηκαν σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Αμμοχώστου.

Ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, είπε ότι ετοιμάστηκε γραπτή έκθεση για το περιστατικό και ότι ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών.

Μιλώντας στην εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» ο ένας εκ των δύο Ελληνοκύπριων ψαράδων Φρίξο Θαλασσίτη ο ίδιος πήγε μαζί με φίλο του στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Πρωταρά και ψάρευαν τόνους με καλάμια όταν σε κάποια στιγμή διαπίστωσαν την παρουσία ενός πλοίου που συνοδευόταν από ένα μικρότερο με τα ίδια χρώματα.

Όταν οι δύο ψαράδες διαπίστωσαν πως πρόκεται για το Barbaros που από τον περασμένο Απρίλιο εκτελεί παράνομες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κύπρου, είδαν μια μικρότερη φουσκωτή βάρκα να κατευθύνεται προς το μέρος τους.

«Μας φώναζαν κάτι αλλά δεν καταλαβαίναμε τι μας έλεγαν, ενώ είχαν αρχίσει να κάνουν και διάφορες μανούβρες με τη βάρκα», ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ο κ. Θαλασσέτης. «Εγώ πήρα το τιμόνι της βάρκας μου, ενώ ο σύντροφος μου προσπαθούσε να καταλάβει τι μας έλεγαν. Κάποια στιγμή διαπίστωσα ότι προσπαθούσαν να μας ωθήσουν σε πορεία προς τα κατεχόμενα, οπόταν εκείνη την ώρα αντέδρασα και έστρεψα την πορεία της βάρκας μου προς την ακτή. Τότε σταμάτησαν τις μανούβρες και πλησιάζοντάς μας και άλλο άρχισαν να μας λένε στα αγγλικά ότι απλά ήθελαν να μας ενημερώσουν. Μας πλησίασαν και άλλο και έδωσαν στον σύντροφό μου ένα φυλλάδιο 5-6 σελίδων το οποίο αναφερόταν στις έρευνες του Barbaros».

Οι Ελληνοκύπριοι ψαράδες ενημέρωσαν μέσω ασυρμάτου τη Λιμενική Αρχή Αμμοχώστου και το Ράδιο Κύπρος ένω όταν βγήκαν στη στερία μετέβησαν στα γραφεία της Λιμενικής για κατάθεση όπου παρέδωσαν και το προτότυπο φυλλάδιο που τους έδωσαν οι Τουρκοι.

Το φυλλάδιο καλεί τα αλιευτικά σκάφη να είναι προσεχτικά για αποφυγή ατυχήματος είτε με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, είτε με τα σκάφη που το συνοδεύουν. Ταυτόχρονα, ενημερώνει ότι το Barbaros θα ρυμουλκήσει 8 σεισμικά καλώδια μήκους 6.000 μέτρων σε βάθος από 0 έως 20 μέτρα. Στο ενημερωτικό φυλλάδιο περιλαμβάνονται τηλέφωνα επικοινωνίας για οτιδήποτε προκύψει και… ευχαριστούν για τη συνεργασία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: