Πολεμικά ανακοινωθέντα στις 16-17-18 και 19 Απριλίου 1941: Ο Γερμανικός Στρατός εισβάλλει στην κοιλάδα του Αλιάκμονα. Οι ελληνικές δυνάμεις αντιστέκονται με πατριωτική λύσσα

Κοινοποίηση:
germaniki-eisvoli

Στις 5.15΄ τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου 1941 εκδηλώθηκε αιφνιδιαστικά η γερμανική επιθετικότητα με την επίδοση τελεσιγράφου από τον Γερμανό πρέσβη Έρμπαχ στο σπίτι του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κοριζή. Γύρω στις 8 το πρωί, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών διέκοψε τη μετάδοση της θείας λειτουργίας και ο εκφωνητής ανήγγειλε τα εξής:

«Τα γεγονότα, τα οποία ανεμένοντο από ημερών ήρξαντο να εξελίσσωνται ραγδαίως από της αυγής της σήμερον. Η Ελλάς θύμα και πάλιν μιας αδίκου και απροκλήτου επιθέσεως, όρθια επί των επάλξεων υπερασπίζει τα σύνορά μας εναντίον νέου εισβολέως. Οι Γερμανοί, σύμμαχοι των Ιταλών προσβάλλουν τα σύνορα της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Ο Ελληνικός στρατός μάχεται υπερασπίζων το πάτριον έδαφος όπως και την αυγήν της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Εν τω μεταξύ, το γενικό επιτελείο στρατού εξέδωσε το υπ’ αριθμ. 162 πολεμικό ανακοινωθέν:

«Από της 5.15 ώρας της σήμερον ο εν Βουλγαρία Γερμανικός στρατός προσέβαλε απροκλήτως ημέτερα στρατεύματα Ελληνο-Βουλγαρικής μεθορίου. Αι δυνάμεις μας αμύνονται του πατρίου εδάφους«.

Ο αρχιστράτηγος Αλ. Παπάγος απευθύνθηκε στο στράτευμα με την παρακάτω ημερήσια διαταγή (απόσπασμα):
«Διά μίαν ακόμη φοράν τα ελληνικά όπλα καλούνται να υπερασπίσουν το πάτριον έδαφος.
Ένας επί πλέον εισβολεύς, ένας επί πλέον αντίπαλος, ανήκων ατυχώς εις την ομάδα των αυτοκαλουμένων πεπολιτισμένων Κρατών, επιχειρεί να καταπατήση τα Ιερά του Έθνους.
Θα αντιστώμεν και θα νικήσωμεν, όπως ενικήσαμεν και τον άλλον πολυάριθμον εχθρόν, όπως αντεστάθημεν και εις εκείνου τας ορδάς και τας περιφρονητικάς διά την προσφιλή Πατρίδα μας αξιώσεις.
Θα νικήσωμεν, διότι θα πολεμήσωμεν πάλιν υπό την σημαίαν της υπερτάτης Δικαιοσύνης, και διότι παρά το πλευρόν μας ίσταται συμπολεμιστής και αποφασιστικός σύμμαχος ο στρατός της πανισχύρου Βρεττανικής Αυτοκρατορίας.
Θα πολεμήσωμεν αντιτάσσοντες εις την βίαν του επιδρομέως τα όπλα μας και τα στήθη μας, διδάσκοντες και τον νέον αντίπαλον ότι η Ελλάς από την οποίαν ήντλησε τόσα πολύτιμα διδάγματα, δεν ατιμάζεται…

Στον ελληνικό λαό απευθύνθηκε με διάγγελμα ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κοριζής εκπροσωπώντας την κυβέρνηση:
Ο πρεσβευτής της Γερμανίας επεσκέφθη σήμερον την 5ην πρωινήν τον κ. Πρωθυπουργόν και ανεκοίνωσεν αυτώ εκ μέρους της Κυβερνήσεώς του, ότι ο γερμανικός στρατός θα επιτεθή κατά της Ελλάδος. Ταυτόχρονοι εκ των συνόρων πληροφορίαι έφερον πραγματοποιούμενην την γερμανικήν απειλήν. Ούτω κατά τα εξημερώματα της 6ης Απριλίου του 1941 επαναλαμβάνοντο ακριβώς παρά του ετέρου μέλους του Άξονος τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Απέναντι της νέας ταύτης επιβουλής και της τιμής, της ελευθερίας και της ακεραιότητος της χώρας μας, ο Ελληνικός στρατός και ο Ελληνικός Λαός καλούνται και πάλιν να πράξουν με δύναμιν και ευψυχίαν και σταθερότητα το απέναντι της λατρευτής Πατρίδος καθήκον των, με πλήρη συναίσθησιν του δικαίου των, με την ευλογίαν του Θεού και με την βοήθειαν των γενναίων και μεγάλων Συμμάχων μας«.

Αργότερα, την ίδια μέρα εκδόθηκε το υπ’ αριθμ. 163 πολεμικό ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου:
«Ι. Ισχυραί γερμανικαί δυνάμεις, εφωδιασμέναι με τα πλέον σύγχρονα πολεμικά μέσα, με την υποστήριξιν αρμάτων, αφθόνου βαρέος πυροβολικού και πολυαρίθμου αεροπορίας προσέβαλεν αιφνιδιαστικώς από της πρωίας της σήμερον επανειλημμένως τας θέσεις μας εις ας αμύνονται μόνον Ελληνικαί δυνάμεις λίαν περιωρισμέναι.
Καθ’ όλην την ημέραν διεξήχθη σφοδρότατος αγών εις τας κυριωτέρας ζώνας της παραμεθορίου προς Βουλγαρίαν περιοχής, ιδιαιτέρως δε εις την περιοχήν Μπέλες και την κοιλάδα του Στρυμόνος.
Αι δυνάμεις μας, αι διατεθειμέναι επί του μετώπου τούτου με τα περιωρισμένα μέσα των, διεξήγαγον σκληρότατον αγώνα κατά του εισβολέως· η μικρά Ελληνική αεροπορία, όση ηδυνήθη να διατεθή εκ του προς Ιταλίαν μετώπου, συνέδραμε με αυτοθυσίαν τον αγώνα των ηρωικών στρατευμάτων μας. Τα οχυρά μας παρά το σφοδρότατον διά πυροβολικού και από αέρος δι’ αεροπορίας κατακορύφου εφορμήσεως βομβαρδισμόν, αντέστησαν πλην ενός όπερ υποστάν ιδιαιτέρως ισχυράν εχθρικήν προσβολήν υπέκυψε.
Δέκα εχθρικά άρματα κατεστράφησαν υπό του πυροβολικού μας και των αντιαρματικών μας μέσων. Πέντε έως εξ εχθρικά αεροπλάνα κατερρίφθησαν υπό της αεροπορίας μας και των αντιαεροπορικών μας πολυβόλων. Συνελάβομεν αιχμαλώτους.
Περιοχαί τινες του εθνικού εδάφους διά λόγους επιχειρήσεων και προς αποφυγήν ανωφελών θυσιών, εξεκενώθησαν εγκαίρως υπό των δυνάμεών μας.
Τελικώς ο εχθρός σημειώσας πρόδόν τινα συνεκρατήθη εφ’ όλου του ενδιαφέροντος μετώπου.
ΙΙ. Επί του εν Αλβανία ιταλικού μετώπου ενέργειαι περιπόλων και πυροβολικού«.
ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΑ

16 Απριλίου

υπ’ αριθμ. 174 πολεμικό ανακοινωθέν:
«Εν τη δυτική Μακεδονία αι εν τη άνω κοιλάδι Αλιάκμονος εισχωρήσασαι γερμανικαί δυνάμεις δρώσιν εις την περιφέρειαν Γρεβενών επιζητούσαι να προωθηθώσι προς Καλαμπάκαν. Εις το υψίπεδον Κοζάνης προωθήθησαν νοτίως του Αλιάκμονος. εις την περιοχήν νοτίως Κορυτσάς περιήλθεν εις τον εχθρόν ο αυχήν Κιάφε Καρίτ«.

Ανακοίνωση του υφυπουργείου Δημοσίας Ασφαλείας για αεροπορικούς βομβαρδισμούς:
Γερμανικά αεροπλάνα εις επανειλημμένα κύματα εβομβάρδισαν χθες διάφορα σημεία του Ευβοϊκού άνευ θυμάτων και με μικράς ζημίας. Ομοίως επολυβόλησαν την πόλιν της Χαλκίδος, την λουτρόπολιν Αιδηψού, διάφορα άλλα χωρία, αλιευτικά πλοιάρια και λέμβους με επιβάτας άνευ θυμάτων ή ζημιών«.

.
17 Απριλίου

υπ’ αριθμ. 175 πολεμικό ανακοινωθέν:
«Εν τη Δυτική Μακεδονία δεν επήλθον ουσιώδεις μεταβολαί εις την κατάστασιν.
Εν τω Αλβανικώ Μετώπω διαταχθείσαι κινήσεις τινές συμπτύξεως των δυνάμεών μας εξετελέσθησαν ανενοχλήτως. Συνεπεία τούτων εξεκενώθησαν η Κλεισούρα και η Ερσέκα«.

Ανακοίνωση του υφυπουργείου Δημοσίας Ασφαλείας για αεροπορικούς βομβαρδισμούς:
«Γερμανικά αεροπλάνα εβομβάρδισαν χθες περιοχάς του Ευβοϊκού άνευ θυμάτων. Υπάρχουν πληροφορίαι ότι εκ των επιδραμόντων αεροπλάνων κατερρίφθησαν δύο«.

.
18 Απριλίου

υπ’ αριθμ. 176 πολεμικό ανακοινωθέν:
«Εν Μακεδονία πάσα εχθρική πίεσις, σημειωθείσα τόσον εν τη περιοχή Γρεβενών όσον και εν τη μέση κοιλάδι του Αλιάκμονος και εν τη περιοχή Ολύμπου συνεκρατήθη επιτυχώς.
Εν τω αλβανικώ Μετώπω αι κινήσεις μας εντός του αλβανικού εδάφους εξετελέσθησαν ηρέμως«.

Ανακοίνωση του υφυπουργείου Δημοσίας Ασφαλείας για αεροπορικούς βομβαρδισμούς:
«Γερμανικά αεροπλάνα εβομβάρδισαν χθες την Λαμίαν με ολίγα θύματα εκ του αμάχου πληθυσμού και με ζημίας εις οικίας της πόλεως. Βόμβαι ερρίφθησαν και εις την περιοχήν Χαλκίδος και Κρήτης άνευ θυμάτων και με ασημάντους ζημίας«.

.
19 Απριλίου

υπ’ αριθμ. 177 πολεμικό ανακοινωθέν:
«Τα Στρατεύματά μας εν Αλβανία συνεχίζουσι κανονικώς τον αγώνα τον. Συνεπεία των εν Μακεδονία επιχειρήσεων κατά των Γερμανών, διεξήγαγον επιτυχώς ελιγμόν συμπτύξεως, χωρίς να ενοχληθώσι παρά του εχθρού. Εις όσας περιπτώσεις ο εχθρός επεχείρησε να παρενοχλήση την κίνησιν ημετέρων Μονάδων, αύται αναστραφείσαι τον έτρεψαν εις φυγήν και τω επροξένησαν πολλάς απωλείας. Δύο Συντάγματά μας διεκρίθησαν ιδιαιτέρως εις τοιαύτην επιχείρησιν και διεμνημονεύθησαν αι Σημαίαι των.
Όσον αφορά τας εν Μακεδονία επιχειρήσεις, εσημειώθη προώθησις των γερμανικών δυνάμεων«.
Ανακοίνωση του υφυπουργείου Δημοσίας Ασφαλείας για αεροπορικούς βομβαρδισμούς:
«Γερμανικά αεροπλάνα εις επανειλημμένα κύματα εβομβάρδισαν χθες σφοδρώς την Λαμίαν με αρκετάς ζημίας εις οικίας της πόλεως.
Έτερα γερμανικά αεροπλάνα εις 4 κύματα εβομβάρδισαν την Χαλκίδα άνευ θυμάτων και με ελαχίστας ζημίας. Εν εκ των επιδραμόντων αεροπλάνων κατερρίφθη, αιχμαλωτισθέντων των αεροπόρων.
Ομοίως γερμανικά αεροπλάνα εβομβάρδισαν και επολυβόλησαν το Αγρίνιον με ολίγα θύματα εκ του αμάχου πληθυσμού και μικράς ζημίας.
Ένα ιταλικόν αεροπλάνον επολυβόλησεν από χαμηλού ύψους στέγας οικιών εις Χίον άνευ θυμάτων και ζημιών.
Ομοίως έτερον ιταλικόν αεροπλάνον εβομβάρδισεν αλειυτικάς λέμβους εις ακτάς δυτικής Πελοποννήσου, άνευ θυμάτων και ζημιών«.

.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: