Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι από τους πλειστηριασμούς

Κοινοποίηση:
spiti

Πρώτοι στο στόχαστρο για πλειστηριασμό μπαίνουν περίπου 15.000 δανειολήπτες οι οποίοι μετά από διασταύρωση στοιχείων φάνηκε ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους αλλά δεν τον κάνουν εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις.

Όπως όλα δείχνουν τα επικρατέστερα σενάρια αυτή τη στιγμή για την άρση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 είναι τρία

– Καταργείται η διάταξη με την οποία προστατεύεται μέχρι το τέλος του 2013 κάθε ακίνητο για οφειλές έως 200.000 ευρώ. Δηλαδή παύει να ισχύει το πλαίσιο προστασίας δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας καθώς και επαγγελματικών ή εμπορικών ακινήτων.

– Μειώνονται τα όρια των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μέχρι τα οποία απαγορεύονταν οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές. Σήμερα, δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.

– Το τρίτο σενάριο βάζει και εισοδηματικά κριτήρια για την προστασία της κύριας κατοικίας. Πηγές φέρουν εισοδήματα που να μην ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ και τα 14.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Στο δίχτυ προστασίας μπαίνουν επίσης και άνεργοι.

Υπάρχει και ένα τέταρτο σενάριο το οποίο συνδυάζει τη μείωση των αντικειμενικών αξιών με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: