Ποια είναι τα ενεργειακά και γεωπολιτικά οφέλη της Ελλάδας! Γιατί η ExxonMobil έρχεται “τρέχοντας” για τα πετρέλαια μας;;

Κοινοποίηση:
3

Σοβαρές προοπτικές για την δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και δη τη νότια Κρήτη, διαβλέπουν τεράστιοι πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η αμερικανική ExxonMobil και η γαλλική Total. Οι δύο ενεργειακοί «γίγαντες», εκτιμούν ότι ο ελληνικός χώρος, είναι «πλούσιος» σε κοιτάσματα και ως εκ τούτου δείχνουν και το ανάλογο ενδιαφέρον. Κατά πληροφορίες η ExxonMobil θέλει να δημιουργήσει έδρα στην Ελλάδα, μέσω της οποίας θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς, όλες τις ενεργειακές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, με σημείο αιχμής το νέο διαγωνισμό για την Κρήτη.

Η πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους υδρογονάνθρακες στον ελληνικό χώρο, είχε καταγραφεί τον Μάιο, όταν εκπρόσωποι των δύο πετρελαϊκών κολοσσών (ExxonMobil, Total), καθώς και των Ελληνικών Πετρελαίων, συναντήθηκαν με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιώργο Σταθάκη.

Η Τotal επανήλθε και υπενθύμισε προς την κυβέρνηση, την επιθυμία της για ενεργειακή εμπλοκή της στην Ελλάδα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

ΕxxonMobil και Total, έχοντας κυρίαρχο γνώμονα την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτου, εκτιμούν ότι η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου «κρύβει» πολύ σημαντικά κοιτάσματα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: