Ποια είναι η πιο εντυπωσιακή γέφυρα της Ελλάδας;

Κοινοποίηση:
1polyfytoy1011

Πάρε το αμάξι σου και ανέβα σε μία από τις πιο εντυπωσιακές γέφυρες της Ελλάδας. Το μήκος της πλησιάζει το 1μισι χιλιόμετρο και δεσπόζει πάνω από την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου του ποταμού Αλιάκμονα. Δημιουργήθηκε το 1975 και η εικόνα της είναι άκρως εντυπωσιακή είτε τη δεις με το φως της μέρας είτε νύχτα με τον εντυπωσιακό φωτισμό της. Το σίγουρο είναι πως η ομορφιά της, και το τοπίο στο οποίο βρίσκεται την κάνουν να κοντράρει στα ίσα την γέφυρα Ρίου Αντιρρίου.

Η ελληνική Νεράιδα
Η γέφυρα της λίμνης Πολυφύτου έχει την «ειδική αποστολή» να συνδέει τη Νεράιδα με τα Σέρβια. Η πρώτη αποτελεί οικισμό που δεσπόζει στο λόφο «Πατσούρα». Πρόκειται για ένα από τα πιο πρόσφατα δημουργημένα χωριά της Ελλάδας καθώς την έφτιαξαν Πόντιοι και Μικρασιάτες πρόσφυγες στις αρχδές του 20ου αιώνα. Η πανέμορφη θέα που προσφέρει προς τη λίμνη την καθιστούν ένα από τα πιο όμορφα τουριστικά μέρη του Νομού Κοζάνης.

Τα …βυζαντινά Σέρβια
Στην άλλη άκρη της γέφυρας θα βρείτε τα Σέρβια. Μία από τις σημαντικότερες πόλεις του Νομού Κοζάνης με πλούσια ιστορία κυρίως κατά την περίοδο του Μεσαίωνα. Εξερευνήστε τα μέρη στα οποία βρισκόταν η Ακρόπολη των Σερβίων αλλά και την Ανω και την Κάτω Πόλη. Στην ακρόπολη μάλιστα μπορείτε να δείτε ακόμα τους πύργους που κατά τη βυζαντινή εποχή είχαν ύψος 20 μέτρων.

Βασιλική εκκλησία, σαν ταξίδι στο Βυζάντιο
Η βυζαντινή αύρα των Σερβίων αποπνέεται και από τις εντυπωσιακές βυζαντινές εκκλησίες που είναι κτισμένες στην περιοχή. Εντυπωσιακότερη όλων η Βυζαντινή Βασιλική εκκλησία που ήταν πιθανότατα αφιερωμένη στον Αγιο Δημήτριο. Θαυμάστε τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες της με ομορφότερη όλων αυτή του Αγίου Φλώρου που βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση. Οι τοιχογραφίες της εκκλησίας χρονολογούνται πίσω στον 11ο αιώνα. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε τους ναούς των Αγ. Θεοδώρων, του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου αλλά και των Αγίων Αναργύρων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. …………ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ…Η ΓΕΦΥΡΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΓΑΝΤΑ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ……

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ Μ Α Λ Α Κ Ε Σ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΝΑ ΕΒΛΕΠΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ, ΘΑ ΑΡΝΙΟΝΤΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΤΑ ΕΙΔΑΝ, ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΓΙΝΑΝ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ….

    Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ…………

  2. Το ιστορικό της “ΥΨΗΛΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΕΡΒΙΩΝ” και όχι και Νεράιδας όπως λάθος αναφέρει ο Niceguy μπορείτε να το διαβάσεται στο link που ακολουθεί.http://cerbiwnfrouros.blogspot.gr/2016/11/blog-post.html?m=1 Ευχαριστούμε για την φιλοξενία το makeleio εκ μέρους του ιστότοπου cerbiwnfrouros.blogspot.gr

  3. Το έργο της Γέφυρας της λίμνης του Πολυφύτου ή αλλιώς της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων – Νεράιδας, ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ 1975 (όπως ανακριβώς αναφέρεται στο άρθρο) … Το έργο δημοπρατήθηκε στις 16 Μαρτίου 1972, τα έργα για την κατασκευή ξεκίνησαν αμέσως (1972) και ανάδοχος κατασκευάστρια εταιρεία ήταν η κοινοπραξία “Ξ.Ε.Κ.Τ.Ε. Α.Ε. – ΣΚΑΠΑΝΕΥΣ Α.Ε.” …
    Και για να ακονίσουμε λίγο την μνήμη μας, ιδρυτής της ” ΣΠΑΝΑΠΕΥΣ ΑΤΕ” υπήρξεν ο πατέρας του “πρωθυπουργάρα” μας, ο Παύλος Τσίπρας, που μαζί με την «ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ» και την «ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ» έπαιρναν ΟΛΑ τα Μεγάλα Έργα επί του καθεστώτος της 21ης Απριλίου. Σημειωτέον ότι ο Στυλιανός Παττακός είχε απαγορεύσει στον πολιτικό μηχανικό γαμπρό του (σύζυγο της κόρης του) να παίρνει δημόσια έργα επί Χούντας. Στον Παύλο Τσίπρα επέτρεπε, με αποτέλεσμα ο μπαμπάς του ΄Αλεκς να γίνει πάμπλουτος επί 21ης Απριλίου.
    Η οικονομική άνεση του Παύλου Τσίπρα επί Χούντας, τον έκανε να χρηματοδοτεί τις δράσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αποτέλεσμα να τον εκτιμήσει ιδιαιτέρως ο Χουντικός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Κοτσώνης.
    Ο Παύλος Τσίπρας μπαινόβγαινε επί Χούντας στην Αρχιεπισκοπή και βοηθούσε οικονομικά τον «Αγαπισμό» του Κοτσώνη και το Ιεραποστολικό Έργο του (νυν Αλβανίας) Αναστάσιου Γιαννουλάτου στην Αφρική, όπου έπαιρνε έργα ο «Σκαπανεύς»!
    Εκεί στην Αρχιεπισκοπή (όπου τότε ήταν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου) πρωτογνώρισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Λιάπης τον μπαμπά του Τσίπρα, γι’ αυτό και σκίστηκε να πάει στην κηδεία του Παύλου στον Διόνυσο, χωρίς να τον καλέσει η οικογένεια Τσίπρα
    Μέσω του χουντικού Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Κοτσώνη, ο Παύλος Τσίπρας συνδέθηκε με την «χριστιανικότατη» οικογένεια των Αλαβάνων (Κοτσώνης και Αλαβάνοι ήσαν Τήνιοι), η οποία διαχειριζόταν επί 100 χρόνια το χρυσοφόρο Προσκύνημα της Τήνου. Έτσι έμαθε τον μικρό Αλέξη (γεννήθηκε το 1974) ο Αλέκος Αλαβάνος, και γι’ αυτό τον πρότεινε για την Αρχηγία του Συνασπισμού τον Φεβρουάριο του 2008.
    Περιττό να αναφερθεί ότι η “πρωθυπουργάρα” μας, ανήκε, τουλάχιστον επί Χούντας, στην … λεγόμενη Άρχουσα Τάξη (την ελίτ) και όχι στη … λαϊκή (όπως επιτάσσει το κόμμα που εκπροσωπεί και όπως παραπλανητικά ο ίδιος εμφανίζεται ως “το λαϊκό παιδί”).
    Τελικά, ΟΛΑ εξηγούνται σε αυτήν την ζωή : Για μία ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται η θεωρία ότι όλο το σημερινό Αντιρατσιστικό Κίνημα προήλθε από τον Χουντικό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Κοτσώνη…
    Λένε ότι η εξουσία διαφθείρει, αλλά το πιο σωστό είναι ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους.
    «Και συ λαέ βασανισμένε μη ξεχνάς τον Ωρωπό».
    Ταλαίπωρε και βλάκα λαέ, περίμενε να σωθείς από αυτούς που σ’ έφεραν εδώ που είσαι !

  4. ……Όλα. Η γέφυρα δεν δημιουργήθηκε το 1975, τότε τελείωσε, άρχισε το 1972. Μήπως χρειάζεται να τονίσουμε ότι είναι έργο του αείμνηστου και παμμέγιστου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ; Τα ντουκουμέντα το λενε όχι εγώ.

Comments are closed.