Πηγάδα Μελιγαλά: Αυτή ειναι η αλήθεια. Γιατί η Αριστερά πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη πάνω από το μνημείο για τη θηριωδία…

Κοινοποίηση:
velouxiotis

Η Γενοκτονία του Μελιγαλά (15-20 Σεπτεμβρίου 1944)

του Ιωάννη Κων. Μπουγά

περισσότερα άρθρα του συγγραφέα

Νεκροταφείο θυμάτων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στον Μελιγαλά.

Πλάκα με ονόματα θυμάτων στον Μελιγαλά.

Το μνημείο των θυμάτων.

Άρης Βελουχιώτης, ο πρωταγωνιστής της σφαγής στον Μελιγαλά.

Ο Νίκος Μπελογιάννης ως πολιτικός επίτροπος του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου οργάνωσε την σφαγή στον Μελιγαλά.

Εκταφή θυμάτων από την Πηγάδα του Μελιγαλά.

16.09.2012: Ο καθηγητής και συγγραφέας Ιωάννης Μπουγάς, ομιλητής στο μνημόσυνο.

Το βιβλίο «Ματωμένες Μνήμες 1940-45» του Ιωάννη Μπουγά από τις εκδόσεις «Πελασγός» περιέχει συγκλονιστικές μαρτυρίες για την σφαγή στον Μελιγαλά.

Σεβαστοί ιερείς, κύριε Δήμαρχε, μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κύριε πρόεδρε του Συλλόγου Θυμάτων του Μελιγαλά, αγαπητοί συγγενείς θυμάτων, κυρίες και κύριοι,

Για άλλη μια χρονιά είμαστε εδώ, για να τιμήσουμε την μνήμη των τραγικών θυμάτων του Σεπτέμβρη του 1944. Το μνημόσυνο που έγινε σήμερα, και επαναλαμβάνεται ανελλιπώς τα τελευταία 67 χρόνια, είναι ακριβώς αυτό: λειτουργία για τις ψυχές των θυμάτων και στην μνήμη τους. Δεν είναι ούτε πολιτική σύναξη, ούτε γιορτή, αλλά εκδήλωση αγάπης προς τους άτυχους νεκρούς. Δεν είναι όμως ούτε «γιορτή μίσους», όπως αποκαλούν μερικοί το μνημόσυνο, ίσως από αισθήματα ενοχής για το ανοσιούργημα που έγινε εδώ τον Σεπτέμβρη του 1944. Παρόμοιες αναφορές είναι μεγάλη ασέβεια προς τους αθώους νεκρούς, προσβάλλει την μνήμη τους αλλά και όλους αυτούς που τους θυμούνται και τους τιμούν, όπως όλους εμάς που ήρθαμε σήμερα εδώ. Είναι απαράδεκτο να προσπαθούν οι θύτες και οι συνοδοιπόροι τους να επιβάλλουν την λήθη των θυμάτων και του εγκλήματος με ψεύδη, συκοφαντίες και ύβρεις. Συγχώρηση για τους υπευθύνους μπορούν να ζητούν – τους πιο πολλούς εξ άλλου τους έχει ήδη συγχωρήσει ο θεός – αλλά όχι και την λήθη μας!

Το γεγονός ότι από λάθη, αλλά κυρίως από το υπέρμετρο πολιτικό πάθος και την εγκληματικότητα μερικών που τότε βρέθηκαν σε θέσεις δύναμης και ευθύνης, χάθηκαν εδώ χιλιάδες αθώες υπάρξεις, νέοι με μέλλον και σίγουρη προσφορά στον τόπο τους και την Ελλάδα, επιστήμονες και επιχειρηματίες απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, παραβλέπεται τελείως από τους στρατιωτικά ηττημένους του Ελληνικού Εμφυλίου στον βωμό μιας συνεχιζόμενης πολιτικής βεντέτας. Όταν λέγω ότι τα θύματα του Μελιγαλά που τιμώνται σήμερα ήταν αθώοι το εννοώ απόλυτα, αφού στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν νέοι χωρίς καμία συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις, αλλά και τα όποια παραπτώματα κάποιων ολίγων οφείλουμε να τα συγχωρέσουμε από την στιγμή που εκτελέστηκαν χωρίς να δικασθούν και όντες αιχμάλωτοι των δολοφόνων τους.

Η Κατοχή υπήρξε ιστορικό γεγονός μεγάλης διάρκειας και τεράστιου μεγέθους που ανέτρεψε συθέμελα την εθνική μας ζωή. Δυστυχώς στην ταραχώδη εκείνη περίοδο δεν έλαμψε μόνο η ανδρεία και ο πατριωτισμός, αλλά και ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός, η διχόνοια, η βία και η εγκληματικότητα, και ιδιαίτερα το πολιτικό θράσος μιας μικρής μειοψηφίας, που ενώ στον πόλεμο είχε συνταχθεί με τους εχθρούς της πατρίδος, μετά θέλησε να χρησιμοποιήσει την Αντίσταση ως Δούρειο Ίππο για βίαιη πολιτική επικράτηση. Λησμόνησαν όμως τον απαράβατο κανόνα που θέλει την άδικη δράση να προκαλεί αδικότερη αντίδραση και το άδικο αίμα που χύνεται να ζητά ακόμη περισσότερο αίμα. Στην καρδιά της Κατοχής, το 1943, έχουμε την εμφάνιση του Κατοχικού Εμφύλιου με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ να μάχονται τις άλλες Αντιστασιακές Οργανώσεις και στις περιοχές που νικούν να λειτουργούν κανονικά στρατόπεδα συγκέντρωσης αντιφρονούντων. Την δε άνοιξη και το καλοκαίρι του 1944, όταν πλέον η ήττα της Γερμανίας φαινόταν καθαρά να πλησιάζει, χιλιάδες Έλληνες κατατάσσονται στα Τάγματα Ασφαλείας που οργάνωσε η κατοχική Κυβέρνηση και όπλισαν οι Γερμανοί. Αυτά ήταν τα προσανάμματα στην μεγάλη φωτιά που θα ανάψει στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο στα μέσα του Σεπτέμβρη του 1944. Ενώ οι Γερμανικές μονάδες αποχωρούν και κατευθύνονται βόρεια προς Πάτρα και Κόρινθο τελείως ατουφέκιστες, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ κινούνται νότια, με πρόθεση να λύσουν με τα όπλα τους πολιτικούς λογαριασμούς τους με τα Τάγματα Ασφαλείας.

Τις μάχες του ΕΛΑΣ με τα Τάγματα Ασφαλείας του Πύργου και της Καλαμάτας που προηγήθηκαν εκείνης στον Μελιγαλά, ακολούθησαν βιαιότητες, λαοδικεία, εκτελέσεις οπλιτών και αμάχων, άγριο πλιάτσικο, κ.λπ., αλλά σε βαθμό που δεν έχουν καμιά σύγκριση με την ανθρώπινη τραγωδία που θα ξεσπάσει μετά την νίκη και την είσοδο του ΕΛΑΣ στον Μελιγαλά την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 1944. Η τιμή, η υπόληψη, η περιουσία, και η ζωή χιλιάδων αθώων ψυχών που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη με ότι πολύτιμο είχαν λόγω του φόβου που κυριαρχούσε, ήταν πλέον στην απόλυτη δικαιοδοσία των νικητών και των φίλων τους. Των υπερφανατισμένων ανταρτών του ΕΛΑΣ και των πολιτοφυλάκων της ΟΠΛΑ, αλλά και εκατοντάδων αμάχων του εφεδρικού ΕΛΑΣ από τις γύρω περιοχές που ακολουθούσαν για πλιάτσικο και για να μην χάσουν το θέαμα, όπως ακριβώς έγινε το 1821 όταν οι Έλληνες επαναστάτες μπήκαν στην Τρίπολη. Η διαφορά είναι ότι τότε ο Κολοκοτρώνης και μερικοί τουλάχιστον από τους καπεταναίους προσπάθησαν να σταματήσουν τις ακρότητες και την σφαγή. Στον Μελιγαλά όμως, ο Βελουχιώτης, ο Αχιλλέας Μπλάνας (Γραμματέας του ΚΚΕ Πελοποννήσου), ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Ακρίτας, ο Ορίωνας, ο Κουλαμπάς, οι δεκάδες μόνιμοι αξιωματικοί του ΕΛΑΣ, και οι λοιποί ηγέτες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ, που ήταν παρόντες, όχι μόνο δεν προσπάθησαν να παρέμβουν αλλά είναι αυτοί που έδωσαν την διαταγή και οργάνωσαν το έγκλημα που ακολούθησε.

Η μεγάλη βία που άρχισε αμέσως με την είσοδο των ανταρτών στην πόλη με αυτοδικίες εναντίον αιχμαλώτων οπλιτών και αμάχων και άγριο πλιάτσικο, καθ’ όλα απαράδεκτη δεν ήταν και κάτι μοναδικό για παρόμοιες καταστάσεις. Μια ομάδα αιχμαλώτων στο διπλανό χωριό Μερόπη την τίμησαν με επίσκεψη και απάνθρωπη βία πριν την σφαγή τους ο Βελουχιώτης με τους μαυροσκούφηδες σωματοφύλακές του. Αυτά όμως που ακολούθησαν τις επόμενες πέντε ημέρες δεν έχουν ποτέ ξαναγίνει στην Ελλάδα. Το τονίζω, γιατί αυτό κάνει το έγκλημα της Πηγάδας μοναδικό και ανατριχιαστικό. Να επιλέγονται δηλαδή ομάδες ανθρώπων από το πλήθος που ήταν κλεισμένο χωρίς τροφή και νερό στην πανηγυρίστρα του Μελιγαλά, το Μπεζεστένι, να οδηγούνται σ’ αυτόν εδώ τον τόπο δεμένοι με καλώδια και σύρματα ημίγυμνοι, και να εκτελούνται υπό απάνθρωπες συνθήκες πέραν κάθε περιγραφής και φαντασίας. Σφαγιάσθηκαν από παιδιά ηλικίας 14 ετών μέχρι και ηλικιωμένοι 85 ετών. Μεταξύ των θυμάτων ήταν μαθητές και μαθήτριες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, ιερείς, αξιωματικοί, γιατροί, δάσκαλοι, καθηγητές, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι. Εκατοντάδες οικογένειες είχαν περισσότερα από ένα μέλος τους θύμα. Το σύνολο των σφαγιασθέντων ήταν πάνω από 1.700, οι περισσότεροι άμαχοι αφού μόνον 750 ανήκαν στο Τάγμα Ασφαλείας. Παρόμοιο μακελειό ούτε ο Ιμπραήμ δεν προξένησε!

Αυτά τα ιστορικά γεγονότα της σφαγής του Μελιγαλά, λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Μεσσηνία, και όταν λογικά ο λαός έπρεπε να γιορτάζει ενωμένος την ελευθερία του, είναι γνωστά και δεν έπρεπε να αμφισβητούνται από κανέναν. Παρά ταύτα, ηθελημένα ή αθέλητα η παραποίηση είναι συνεχής από συγγραφείς και δημοσιογράφους ακόμη και σήμερα, 68 χρόνια μετά. Φοβούμαι δε ότι εκείνοι που αρνούνται να αναγνωρίσουν τα σφάλματά τους από το παρελθόν, και να πάρουν μαθήματα πατριωτικής αγωγής, είναι σίγουρο ότι θα τα επαναλάβουν. Η ρητορεία πολλών στην παρούσα εθνική κρίση αυτό ακριβώς μαρτυρεί. Ότι δηλαδή, η πολιτική παραφροσύνη και η εθνική διχόνοια που οδήγησαν στο έγκλημα του Μελιγαλά δεν έγινε μάθημα και κτυπητό παράδειγμα προς αποφυγή.

Τα 5 ατέλειωτα εικοσιτετράωρα της σφαγής στην Πηγάδα, πολλοί έστρεφαν αλλού τα μάτια για να μη δουν. Οι φυσικοί και πολιτικοί απόγονοι των δολοφόνων τα στρέφουν ακόμη μακριά, αρνούμενοι να παραδεχθούν το μεγάλο έγκλημα. Η παραποίηση του εγκλήματος στην αριστερή ιστοριογραφία είναι απίστευτη. Επιλέγω σήμερα ένα απόσπασμα από ένα πρόσφατο βιβλίο, λιβελλογράφημα του 2011, στο οποίο ο συγγραφέας γράφει και τα εξής για το έγκλημα της Πηγάδας: «Είναι το πρώτο στυγερό έγκλημα στην φαρέτρα της προπαγάνδας. Η προπαγάνδα και οι διάφοροι ανεγκέφαλοι εθνικοφρονάδες μιλούν για την πηγάδα του Μελιγαλά ως το στυγερότερο έγκλημα του Άρη Βελουχιώτη, όμως πάντα παραλείπουν να πουν ποιούς ο Άρης έριξε μέσα σ’ αυτή. Έριξε μέσα τους γερμανοντυμένους, τους γερμανοοπλισμένους, γερμανοτρεφόμενους ταγματασφαλίτες, τα κοινωνικά κατακάθια, που κατά την κατοχή έκαναν το Μωριά να βογκήξει. Γι’ αυτούς δεν αρκούσε μια πηγάδα, εκατό πηγάδες χρειάζονταν». Όμως το χειρότερο δεν είναι αυτά που γράφει ο εν λόγω συγγραφέας, αλλά το ποιός είναι. Ο άνθρωπος αυτός έχει ακαδημαϊκή μόρφωση καθηγητού πανεπιστημίου, δίδασκε στην Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και για χρόνια ήταν σύμβουλος στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μελετών και Επιμορφώσεως (ΚΕΜΕ), το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας. Απεφάσιζε δηλαδή τι ιστορία διδάσκονται τα Ελληνόπουλα!

 

Όπως ανέφερα και νωρίτερα, τα θύματα της Πηγάδας ήταν όλοι αθώοι άνθρωποι! Η κατηγορία ότι οι ταγματασφαλίτες ήταν συνεργάτες των Γερμανών δεν έχει βάση στην αλήθεια. Οι εθελοντές που πήγαν στα Τάγματα, ούτε προς στιγμή δεν έβλεπαν την κατάταξή τους ως συνεργασία με τους Γερμανούς. Τα Τάγματα Ασφαλείας έγιναν ως αντίβαρο στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, όχι για να βοηθήσουν τους Γερμανούς, και ούτε έκαναν «τον Μωριά να βογκήξει» όπως αθεμελίωτα γράφει ο πιο πάνω συγγραφέας. Είναι καιρός να πάψει να χρησιμοποιείται αυτή η φαιδρή κατηγορία ως φύλλο συκής για το φρικτό έγκλημα.

Διάβασα όμως πριν λίγες ημέρες και το βιβλίο ενός αντάρτη του ΕΛΑΣ από εδώ κοντά. Ο ίδιος προτιμά τον τίτλο του «αντιστασιακού», και δικαίως βέβαια αφού έλαβε το σχετικό δίπλωμα. Ο αντάρτης λοιπόν αυτός αντιπαρέρχεται το έγκλημα του Μελιγαλά με τα εξής λόγια: «Το τι έγινε μετά την μάχη, είναι λίγο-πολύ γνωστό, δεν χρειάζεται ν’ ασχοληθώ και δεν είμαι ιστορικός, μα ούτε και ο πλέον αρμόδιος». Μα δεν του ζήτησε κανείς να γίνει ιστορικός για να γράψει τι είδε και να τα κρίνει, αφού λέει ότι μπήκε από τους πρώτους στον Μελιγαλά μετά την μάχη, και μάλιστα παρέμεινε εδώ και δεν ακολούθησε τον ΕΛΑΣ στους Γαργαλιάνους. Άνθρωπος να ήταν αρκεί! Όμως ήταν και κάτι άλλο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση διαβάζοντας το βιβλίο του Βασίλακα, όπως τον αποκαλούσαν στο αντάρτικο. Περιγράφει δύο χρόνια περιπλάνησης ανά την Πελοπόννησο, την συμμετοχή του ως ένορκος σε πολλά λαοδικεία του ΕΑΜ και ανταρτοδικεία του ΕΛΑΣ ή την παρακολούθησή τους ως θεατής, μεταξύ των οποίων και εκείνο της νεαρής κοπέλας Νίτσας Ρούκου από το διπλανό χωριό Καλλιρρόη.

 

Γενικά περιγράφει απίστευτη και συνεχή βία, συλλήψεις αντιφρονούντων, συνεχείς κλοπές ξένης περιουσίας από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, και για χωριά που δήθεν υποδέχονταν σύσσωμα τους αντάρτες με λουλούδια, τους άνοιγαν με χαρά τα σπίτια τους και άκουγαν με μεγάλη προσοχή τις πολύωρες σοσιαλιστικές διαλέξεις τους. Όλα αυτά του φαίνονται φυσιολογικά, στο όνομα της αντίστασης που λέει ότι έκανε, ακόμη και μετά 50 χρόνια, το 1990 όταν απεφάσισε να γίνει συγγραφέας. Στο όνομα όμως αυτής της περίεργης αντίστασης, γράφει ότι έλαβε μέρος επανειλημμένα σε μάχες μόνον εναντίον άλλων Ελλήνων, ενώ την μόνη μάχη που έδωσε με τους κατακτητές ήταν εκείνη εναντίον ενός νεκρού Γερμανού στον Άγιο Φλώρο για να του πάρει τις μπότες και την χλαίνη του με τα οποία ήθελε να εντυπωσιάσει τον καπετάνιο του Κώστα Κανελλόπουλο.

 

Όταν όμως η περιγραφή του περνά στα μετά την Βάρκιζα γεγονότα, που η κατάσταση άλλαξε και το ραβδί πέρασε σε άλλα χέρια – ομολογεί ότι δε βγήκαν και μαχαίρια – τότε άρχισε να βλέπει και να καταγράφει βία, πόνο, και κακοπέραση, σαν καλός ιστορικός. Η περίπτωση αυτού του αντάρτη του ΕΛΑΣ και συγγραφέα δεν είναι μοναδική. Οι Έλληνες αριστεροί και οι συνοδοιπόροι τους πιστεύουν ότι η βία που εξασκούν αυτοί είναι καλώς καμωμένη. Ότι μόνον αυτοί πονούν, μόνο το δικό τους αίμα έχει αξία, ενώ των άλλων Ελλήνων είναι νερό που μπορεί να χύνεται άφθονο. Δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτε για τα δικά τους φρικτά εγκλήματα, όχι μόνον για την Πηγάδα του Μελιγαλά και την Κόκκινη Τρομοκρατία του 1943-44 αλλά γενικά τίποτε που δεν αφορά δικά τους βάσανα. Φοβούμαι ότι αυτό είναι κακή συνταγή και για το μέλλον, αφού δεν φαίνεται να διδάχτηκαν τίποτε από το παρελθόν.

Βέβαια, από μια πλευρά δεν έχουν και πολύ άδικο να βλέπουν έτσι την πρόσφατη ιστορία μας. Παρατηρούν πως ανταμείφθηκαν και πως τιμούνται οι υπεύθυνοι του εγκλήματος του Μελιγαλά και συνεχίζουν την άρνηση και την παραποίηση. Οι περισσότεροι από τους υπευθύνους δεν διώχθηκαν ποτέ, ούτε ποινικά, αλλά ούτε καν ηθικά! Στον Βελουχιώτη έστησαν άγαλμα και πολλοί τον προσκυνούν ακόμη ως ήρωα, ενώ συστηματικά αποκρύπτουν την ευθύνη του για την σφαγή, ακόμη και την παρουσία του επί 48 τουλάχιστον ώρες στον Μελιγαλά. Στο όνομα του Νίκου Μπελογιάννη, ορκίζονται και γράφουν μυθιστορήματα για την δράση του που προβάλλονται από την εθνική τηλεόραση. Σημειωτέον ότι ο Μπελογιάννης εκτός από την συμμετοχή του και την ευθύνη του για το έγκλημα της Πηγάδας, ήταν αυτός που εφήρμοσε στην Πελοπόννησο την «αρχή της οικογενειακής ευθύνης» και έγινε έτσι ο ηθικός αυτουργός χιλιάδων εκτελέσεων αθώων ανθρώπων την περίοδο της Κόκκινης Τρομοκρατίας του 1943-44.

Από μαρτυρίες αυτοπτών γνωρίζουμε ότι μεταξύ αυτών που πρωτοστάτησαν σε αυτοδικίες στον Μελιγαλά ήταν και δύο καπετάνιοι του ΕΛΑΣ, ο Μήτσος Γιαννακούρας, γνωστός ως Πέρδικας, και ο εδώ κοντοχωριανός Κώστας Κανελλόπουλος. Ο Κανελλόπουλος έτρεχε με το άλογό του στους δρόμους του Μελιγαλά και ανάμεσα στους αιχμαλώτους στο Μπεζεστένι και μοίραζε καβάλα αυτόματη δικαιοσύνη, αλλά λιβανίζεται ως ήρωας της Αντίστασης. Τουλάχιστον αυτός εξ ανάγκης χρησιμοποιούσε το πιστόλι, ενώ ο Πέρδικας το μαχαίρι το οποίο χρησιμοποίησε εκτεταμένα και στην συνέχεια στους Γαργαλιάνους και στην Πύλο. Στον Πέρδικα πρόσφατα έστησαν προτομή στο χωριό του, παρά το ότι όλοι οι ιστοριογράφοι του φαίνεται ότι γνωρίζουν την φρικιαστική δράση του στην Μεσσηνία και την συγκαλύπτουν. Ποτέ δεν αναφέρουν ούτε καν την παρουσία του στις μάχες του Μελιγαλά και των Γαργαλιάνων, ή τα γεγονότα Πύλου. Καταφεύγουν στην συγκάλυψη, όπως ακριβώς για τον Βελουχιώτη και τον Μπελογιάννη που αποκρύπτουν την παρουσία τους στον Μελιγαλά. Αυτοί, είναι μερικοί από τους κορυφαίους ήρωες μιας μειοψηφίας Ελλήνων, που όμως προβάλλονται συχνά και από τα κρατικά μέσα πληροφόρησης.

Είναι ιδιαίτερα τραγικό ότι αυτό το φοβερό ομαδικό έγκλημα σχεδιάστηκε και έγινε από αυτούς τους ανθρώπους που την ίδια ώρα διακήρυτταν στον Ελληνικό λαό ότι ήθελαν να στήσουν μια νέα κοινωνία, την σοσιαλιστική. Κανείς ανάμεσά τους δεν τους είπε ότι κοινωνίες και καθεστώτα δεν στήνονται με σφαγές και Πηγάδες. Παρόμοια καθεστώτα, ακόμη και αν επικρατήσουν, γρήγορα γκρεμίζονται σαν τους αμμόλοφους από το μίσος και την διχόνοια που εξαπολύουν. Αυτό ας είναι το δίδαγμα του Μελιγαλά τις δύσκολες ημέρες που πάλι περνά η Ελλάδα.

Τελειώνοντας, οφείλω να συγχαρώ το συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου Θυμάτων του Μελιγαλά, διότι παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια δεν έχουν λησμονήσει ποτέ τα θύματα. Η τιμή που τους ανήκει είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί είναι οι μόνοι στην Μεσσηνία που τιμούν την μνήμη των θυμάτων του ΕΛΑΣ το 1944. Η Μεσσηνία, εκτός από την Πηγάδα, πλήρωσε με εκατοντάδες θύματα στην Καλαμάτα και στους Γαργαλιάνους. Στην Πύλο και στην πλατεία της Καλαμάτας συνέβησαν τα αποτρόπαια σχεδιασμένα λυντσαρίσματα, ενώ ομαδικές σφαγές κυρίως νέων έγιναν στο Κουτσουβέρι Γαργαλιάνων, στο Λεζάκι και στην Βέργα Κορυφασίου. Οι αριθμοί μπορεί να μην πλησιάζουν της Πηγάδας, αλλά όλες οι εκτελέσεις ήταν εξ ίσου άδικες και αποτρόπαιες και δεν έπρεπε να ξεχασθούν έτσι. Τα θύματα να μνημονεύονται και οι πράξεις να παρουσιάζονται ως παραδείγματα εμφυλίου μίσους προς αποφυγήν.

 Τα τελευταία χρόνια πρωθυπουργοί της Ελλάδος έχουν επισκεφθεί τον Άη Στράτη και (πιστεύω) και την Μακρόνησο, τόπους εξορίας και φυλάκισης αριστερών την περίοδο της Κομμουνιστικής Εξέγερσης του 1946-49. Παρ’ ότι πιστεύω ότι τα δύο θέματα δεν σχετίζονται καθόλου ούτε επιδέχονται συμψηφισμό, με λύπη μου σημειώνω ότι κανείς από αυτούς, ούτε πιστεύω και κανένας άλλος, δεν επισκέφθηκε την Πηγάδα. Ελπίζω κάποτε αυτό να γίνει, και μάλιστα να προσκαλέσουν να έρθουν μαζί τους και οι ηγέτες της Αριστεράς. Αυτό θα βοηθήσει και τους αριστερούς να αναγνωρίσουν το λάθος τους και την ηθική οφειλή τους στα θύματα, και να προσέλθουν σε μια μελλοντική εκδήλωση μνήμης στην Πηγάδα! Τότε μόνον θα έχει αρχίσει να κλείνει ο κύκλος της αντιπαράθεσης! Θέλω να ελπίζω ότι το ίδιο θα κάνουν και οι υπεύθυνες κρατικές αρχές. Θα αναγνωρίσουν την αθωότητα των θυμάτων, και θα ενώσουν και τις δικές τους ευχές με τις δικές μας: Αιωνία τους η Μνήμη!

 \Ευχαριστώ για την τιμή να πω σήμερα αυτά τα λίγα λόγια και εγώ στην μνήμη των νεκρών. Ο Θεός ας αναπαύσει τις ψυχές τους. Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε!

 Το κείμενο αποτελεί την ομιλία του Ιωάννη Μπουγά στο μνημόσυνο για την 68η επέτειο της σφαγής του Μελιγαλά την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

162 Σχόλια

  1. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΣΦΑΞΑΝ ΟΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΛΙΤΕΣ ΣΤΙΣ 14.9.44 ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΑΣ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΟΤΕ* ΑΡΙΤΗΣ ΜΗ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΗΣ

  2. Η μαγκιά ήταν ο ΟΠΛΑ…. Καθάριζε όλους τους δοσίλογους χωρίς δίκη. Αν υπήρχε ο πατερουλης δεν θα υπήρχε εσείς

  3. Ο Νεοζηλανδός λοχαγός Ουίλιαμ Τζόρνταν στο βιβλίο του «Η Αλήθεια για την Ελλάδα» αποκαλεί τον
    Βελουχιώτη σαν τον «κόκκινο φύρερ της Ελλάδος». Υποστηρίζει ότι «διώχτηκε νέος από το πατρικό του
    σπίτι που το είχε ατιμάσει με τις αποτρόπαιες και αναίσχυντες εκδηλώσεις της σεξουαλικής του
    διαστροφής». Γράφει επίσης ότι ο Άρης «έφτασε στην ομοφυλοφιλία και ήταν εκ γενετής διεστραμμένος και
    σαδιστής, προ παντός όμως εγκληματίας. Ένας από τους απαισιότερους εγκληματίες που γέννησε ποτέ, σε
    ώρα συμφοράς για τους ανθρώπους η φύση. Ήταν κάτι χειρότερο από εγκληματίας. Ήταν κακούργος
    σαδιστής. Και πρέπει να ομολογήσουμε πως ο Αθανάσιος Κλάρας ήταν αναντίρρητα κορυφή στην επιστήμη
    των βασανιστηρίων. Το μαστίγωμα ήταν η αβρότερη από τις εκδηλώσεις του προς εκείνους που είχαν την
    δυστυχία να τον δυσαρεστήσουν. Το αγαπημένο μαρτύριο του Άρη, η μεγαλύτερή του διασκέδαση, ήταν να
    χαράζει βαθιά το κορμί των θυμάτων του και να χύνει καυτό λάδι μέσα στις πληγές. Συχνά για ποικιλία
    προτιμούσε να παραγεμίζει τις τομές με αλάτι. Ένα άλλο ήταν να κόβει τους μαστούς των γυναικών ή να
    ξεριζώνει τα αυτιά των δημάρχων και των προέδρων κοινοτήτων, των χωριών που δεν είχαν εκδηλώσει
    μεγάλο εαμικό ενθουσιασμό».

    Ο Ναπολέων Ζέρβας στα «Απομνημονεύματά» του γράφει ότι ο Βελουχιώτης έσφαξε με τα χέρια του σε
    ορεινό χωριό της Φθιώτιδος ένα 12χρονο κοριτσάκι, επειδή σύμφωνα με το αρρωστημένο του μυαλό ήταν
    πράκτορας των Γερμανών!

  4. Προς οπαδούς των ταγματασφαλιτών και ΣΙΑ
    Φτιάξτε το σκηνικό στο μυαλό σας. Για ορισμένους που δυσκολεύονται, αντί για γερμανούς στην παρακάτω ιστορία, βάλτε Τούρκους και Τουρκοντιμένους.
    Σε περίοδο κατοχής οι Γερμανοί φεύγουν και αφήνουν οπισθοφυλακή ορισμένες χιλιάδες Ταγματασφαλίτες οπλισμένους με γερμανικά όπλα σαν αστακούς. Απο το καλοκαίρι του ’44 οι γερμανοί με μπροστάριδες τους γερμανοφωρεμένους έλληνες κάνουν φρικτά εγκλήματα σε όλη την Πελοπόννησο και στην περιοχή της Μεσσηνίας-Μελιγαλά. Τα Τάγματα ασφαλείας είναι έμμισθα, λειτουργούν σαν στρατός κατοχής με δικαίωμα ζωής και θανάτου.
    Η πρώτη μάχη απελευθέρωσης στην Ελλάδα γίνεται στην Καλαμάτα και η αμέσως επόμενη στον Μελιγαλά, και οι δύο μόνο με ταγματασφαλίτες και οι δύο με ιδιαίτερη φόρτιση λόγω των πολύ πρόσφατων εγκλημάτων τους. Στην Καλαμάτα λόγω της ΠΑΝΔΗΜΗΣ συμμετοχής του λαού στη μάχη οι συνεργάτες των Γερμανών ηττούνται σε λιγότερο απο 24 ώρες και όσοι απομένουν (οι επικεφαλής- αρχιπροδότες) καταφεύγουν στο Μελιγαλά. Στο Μελιγαλά έγινε τριήμερη μάχη σε ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ περιοχή. Όταν έπεσε ΧΙΛΙΑΔΕΣ κόσμου απο όλη σχεδόν τη Μεσσηνία μαζεύτηκε με σκοπό την εκδίκηση ενάντια σε αυτούς που μέχρι πριν 10 μέρες συνεργάζονταν με τους κατακτητές, σκότωνα, βίαζαν, έκλεβαν. Για λίγες ώρες μέχρι ο ΕΛΑΣ να τους κλείσει στο Μπεζεστένι και να βάλει φρουρά έγιναν εγκλήματα απο απλό κόσμο (Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες όπου απλός κόσμος πήγαινε στο μπεζεστένι να βρεί αυτόν που του βίασε, του έκλεψε, του σκότωσε κτλ και η φρουρά τους απέτρεπε. Μια στιχομυθία καταγεγραμμένη : – καλά ο ΕΛΑΣ πολεμάει τόσα χρόνια, η μάχη έγινε 3 μέρες, τώρα εμφανίσθηκε εσύ για να εκδικηθείς ένα ανυπεράσπιστο; – Δεν είχα όπλο. – Παρουσιάσου τώρα, έχουμε όπλα πολλά και οι μάχες συνεχίζονται, αλλά κρατούμενο δεν παίρνεις, θα περάσουν απο δικαστήριο, με αποτέλεσμα να κοπούν άδοξα οι βλέψεις του επίδοξου τιμωρού).
    Στη συνέχεια πέρασαν απο συνοπτικό δικαστήριο και οι μισοί επιβιώσαντες ταγματασφαλίτες που αποδεικνυόταν οτι έιχαν εγκληματίσει εκτελέστικαν, όπως θα έπρεε να γίνει στους προδότες, όπως ορίζει η ελληνική παράδωση (φωτιά και τσεκούρι, φούρκα και παλούκι στους προσκινημένους).
    ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ
    Το μνημείο είναι μεταγενέστερο, κενοτάφιο, με ονόματα σκοτωμένων που συγκεντρώθηκαν κυρίως την περίοδο της Χούντας. Η μάχη ήταν τριήμερη σε κατοικημένη περιοχή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και παιδιά. Πολλοί σκοτωμένοι εκτελέστηκαν απο τον Περωτή επειδή ήθελαν να συνθηκολογήσουν με τον ΕΛΑΣ! Και προς απαγοήτευση πολλών τα κονσερβοκούτια δεν υπήρχαν. και προς δεύτερη απογοήτευση, οι περισσότεροι που βρέθηκαν στον Μελιγαλά, είναι εκτελεσμένοι απο τους Γερμανούς και τους ταγματασφαλίτες απο την άνοιξη του 44. τέλος για να πέσει ο Μελιγαλάς σκοτώθηκαν πάνω απο 300 αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, αυτό έλειπε μετά να δείξουν και ανωτερότητα στους γερμανοντιμένους , καλοπληρωμένους, βολεμένους ταγματασφαλίτες.
    Υστερόγραφο: αν έχεται απορρίες όντος ρωτίστε για το ποιόν των Ταγματασφαλιτών! ακόμα και συγκενείς τους!
    Απο Παροικούντες του ηρωικού Μελιγαλά.

  5. Συμφωνω οτι αυτοι που τυφλωθηκαν απο το χαρισμα του Σταλιν και τα εδωσαν ολα εχοντας το απατηλο οραμα της βαλκανικου τυπου Λαικης Δημοκρατιας της Ελλαδας, μαζι με ολους τους αφελεις συνοδηπορους τους, πρεπει να ζητησουν συγνωμη για τον Μελιγαλα και γενικα για ολα τα κακα που εκαναν στον τοπο. Ευτυχως ο εμφυλιος περασε και ολοι οι σοβαροι ανθρωποι προσπαθουν να αντιμετωπισουν τα ολεθρια αποτελεσματα του σε ενα κλιμα συμφιλιωσης και συνεννοησης. Δυστυχως ομως η αναλυση του εμφυλιου, που ειναι πλεον φανερο οτι ξεκινησε πολυ πιο νωρις απο την επισημη εναρξη του, αντιμετωπιστηκε οπως και τα περισσοτερα αλλα προβληματα στη χωρα μας με σχετικη προχειροτητα, εξυπνες η μαλλον πονηρες λυσεις, σκοπιμοτητα, παραπληροφορηση, μισες αληθειες, αφελεια, εξιδανικευσεις και αλλα κακα. Με το να κανουμε σημερα το ασπρο μαυρο διαιωνιζουμε απλως το προβλημα. Ουτε φυσικα ειναι λυση να βαζουμε το προβλημα κατω απο το χαλι. Αυτο που χρειαζεται ειναι σοβαρη επιστημονικη αναλυση που δυστυχως μεχρι τωρα λειπει. Οχι μονο να καταδικαζεται καθε μορφη ρητορικης μισους και διχασμου αλλα και να αποφευγονται οι κατα βουλησιν ορισμοι καθιερωμενων εννοιων. Ειναι δηλαδη απαραιτητο να χρησιμοποιουνται οι ιδιοι ορισμοι που χρησιμοποιει ο ΟΗΕ, τα διεθνη δικαστηρια, η νομικη και πολιτικη επιστημη. Αυτοι οι ορισμοι εννοιων υπαρχουν εδω και πανω απο 100 χρονια. Παραδειγματος χαριν, οταν καποιος σκοτωνει εναν αιχμαλωτο, αυτο λεγεται δολοφονια και οχι εκτελεση. Ειναι εγκλημα πολεμου και δεν δικαιολογειται με τιποτα. Στον Μελιγαλα δολοφονηθηκαν αιχμαλωτοι, αμαχοι και γυναικοπαιδα.

  6. Ο Αθ. Κλάρας ήταν κίναιδος και παιδόφιλος! Και στο τέλος αυτοκτόνησε! Δεν τον βοήθησε ο πατερούλης Στάλιν και τον είχε αποκηρύξει το Κ.Κ.Ε.

  7. ουστ παλιοκουμουνια κοπροσκηλα του θανατα να βλεπετε τα χαλια αβανας και νικαραγουας ρεμαλια

  8. Παντως πραγματικα μου κανη εντυπωση αυτη η πελοποννησος τετοια φασισταρια δεν εχω ματαξαναδη πουθενα αλλου στην Ελλαδα ειδικα αυτοι οι μεσσηνοπουστηδες λακωνοπουτανες και κολοπυργιωτες κανουν τους χρυσαυγητες να μοιαζουν λευκες περιστερες,ου να χαθητε φασισταρια του κερατα που εχετε στομα να μιλατε για τους κουμουνιστες,εαν μπορητε σημερα ελευθεροι να ξερνατε τον εμετο σας το οφειλετε αποκλειστικα σε αυτους και μονο παλιοτομαρα.

    1. Τι χαπια περνεις; Αποκλειεται ατομο να μιλαει ετσι και να εχει σωας τας φρενας! Για αλλη μια φορα αποδιξες τι ειναι τα κουμουνια! φτου σου!

  9. Μου έμεινε μία πρόταση.

    Παρόμοιο μακελειό ούτε ο Ιμπραήμ δεν προξένησε.

  10. αλό θα ήταν πριν γράψει ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του εδώ μεσα, να περάσει μια βόλτα απο τα περίχωρα του Μελιγαλά….να ρωτήσει τους εν ζωή ντόπιους που έχασαν αδέρφια-γονεις και παιδιά στην Πηγάδα….. αλλά να γνωρίσει και εκείνους που έκαναν υπομονή τόσα χρόνια ενώ οι ”χιτες” βιαζαν γυκαίκες-παιδια, ξυλοκοπούσαν με το παραμικρό κλπ…..μετά θα μπορείτε να γράψετε ελευθερα…..
    Η δικιά μου γνώμη είναι ότι το αιμα που χύθηκε στην Πηγάδα την συγκεκριμένη στιγμή ήταν αναπόφευχτο, είχε φτάσει ο κόμπος στο χτένι, …..δυστυχώς στην χώρα επικρατούσε ένας πανικός, οι αριστεροί ένοιωθαν ένα αίσθημα δικαιοσύνης -η χώρα ήταν ακυβέρνητη, τα εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί στην περιοχή όταν οι χίτες έκαναν κουμάντο ήταν πολλά και ασυγχώρητα,αυτό όμως δεν αλλάζει ότι αυτοι που έστισαν την Πηγάδα, δεν διαφέρουν καθόλου απο τους σημερινούς τζιχαντιστες ….. ελπίζω να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές….αν και απο ότι καταλαβαίνω απο αυτους που σχολιάζουν(φασισμός-ακροδεξιοι-κλπ )θα καταφέρουν να ξαναφέρουν την χώρα σε τέτοιο σημείο και μετα οι κομουνιστές ή όποιος βρεθεί στην θέση τους, θα τους ξαναπάρει τα κεφάλια……ελπίζω να μην το ζήσουμε….

  11. Καλό θα ήταν πριν γράψει ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του εδώ μεσα, να περάσει μια βόλτα απο τα περίχωρα του Μελιγαλά….να ρωτήσει τους εν ζωή ντόπιους που έχασαν αδέρφια-γονεις και παιδιά στην Πηγάδα….. αλλά να γνωρίσει και εκείνους που έκαναν υπομονή τόσα χρόνια ενώ οι ”χιτες” βιαζαν γυκαίκες-παιδια, ξυλοκοπούσαν με το παραμικρό κλπ…..μετά θα μπορείτε να γράψετε ελευθερα…..
    Η δικιά μου γνώμη είναι ότι το αιμα που χύθηκε στην Πηγάδα την συγκεκριμένη στιγμή ήταν αναπόφευχτο, είχε φτάσει ο κόμπος στο χτένι, …..δυστυχώς στην χώρα επικρατούσε ένας πανικός, οι αριστεροί ένοιωθαν ένα αίσθημα δικαιοσύνης -η χώρα ήταν ακυβέρνητη, τα εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί στην περιοχή όταν οι χίτες έκαναν κουμάντο ήταν πολλά και ασυγχώρητα,αυτό όμως δεν αλλάζει ότι αυτοι που έστισαν την Πηγάδα, δεν διαφέρουν καθόλου απο τους σημερινούς τζιχαντιστες ….. ελπίζω να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές….αν και απο ότι καταλαβαίνω απο αυτους που σχολιάζουν(φασισμός-ακροδεξιοι-κλπ )θα καταφέρουν να ξαναφέρουν την χώρα σε τέτοιο σημείο και μετα οι κομουνιστές ή όποιος βρεθεί στην θέση τους, θα τους ξαναπάρει τα κεφάλια……ελπίζω να μην το ζήσουμε….

  12. Kαλό θα ήταν πριν σχολιάσετε ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του, να περάσετε μια βόλτα απο το Μελιγαλά και γενικά από τα περίχωρα…. δήμος Αετού- δήμος δωρίου- κλπ και να ρωτήσετε τους εν ζωη ντόπιους , αυτούς που έχασαν γονείς και αδέρφια στην ”Πηγάδα” αλλά και αυτούς που έναν υπομονή τόσα χρόνια με το να τους βιάζουν τις γυναίκες και τις κόρες αλλά και να τους ξυλοκοπούν καθημερινά οι ”χίτες” ……Μετα θα μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα….

  13. Να αγιάσουν τα χέρια τους

  14. …..O KOMMΟΥΝΙΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ…..Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΛΕΟΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ, ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΑ…ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ…..ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΛΟΓΩ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ -ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ…

  15. ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ,ΑΘΕΟΥΣ,ΚΩΛΟΜΠΑΡΑΔΕΣ,ΞΕΝΟΔΟΥΛΟΥΣ,ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΥΣ,ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ,ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΗΣ.

    1. Εσύ Τάσια αφού δίνεις κώλο , γιατί δεν τους γουσταρεις?

  16. Ο μετέπειτα πράκτορας Μπελογιάννης είχε κατασφάξει το σύμπαν στο Μελιγαλά! Ακόμα και μικρά παιδιά. Εκτελέστηκε αργότερα απο τη δημοκρατική κυβέρνηση του Κέντρου.

  17. κομμα του χαφιε κκε και των δωσιλογων προδοτων μια ζωη οι κουκουεδες ξενοδουλοι αντιεθνικο σταλινοφασιστες σφαγεις και δυναστες του ελληνικου λαου το κκε ποτε δεν επεπε γινει νομιμο κομμα γιατι παντα ειναι προβοκατορικο ολοκληροτικο και ανθελληνικο

  18. ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΙΑΚΥΡΥΤΟΥΝ KAΠΟΙΟΙ,
    ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΙΣΤΕ ΚΥΡΗΚΕΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ.
    οΤΑΝ ΟΜΩΣ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ ΜΕΣΩ DNA OTI OI ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΠΕΙΡΑΝ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ ….
    ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙΤΕ?

  19. ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΑΧΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

    1. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ: ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΘΕΟΣΤΑΛΤΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ, ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ. ΟΥΣΤ ΔΟΛΟΦΩΝΟΙ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ…

    2. Τί λες ρε μασκαρά ;;;
      Παιδιά της ηλικίας των 4 , 8 , 10 ετών ήταν “βασανιστές του Ελληνικού Λαού , δοσίλογοι προδότες και ταγματασφαλίτες” ;;;
      Τα παιδιά ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε ;;;
      Α να χαθείτε , αμετανόητοι, στυγνοί δολοφόνοι …

  20. ΕΓΩ ΛΕΩ ΟΤΙ ΤΑ ΚΟΥΜΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΗΤΕΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ….ΑΗΔΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ “ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ”.

  21. Μιχαλης 22/09/2014 at 11:02 pm Reply
    Ναι Μιχάλη έχεις δικιο. Όταν υπηρετούσα μας πήγαν στην πηγάδα για κατάθεση στεφάνης, στρατιωτικό άγημα, (βλέπεις υπηρέτησα επί χούντας). Έτσι είναι όπως τα λες. Μετά όταν ο Κων/νος Καραμανλής νομιμοποίησε το Αριστερό κόμμα, νομίζω ήταν η ΕΔΑ, από τότε σταμaάτησαν να τιμούν τα θύματα του Μελιγαλά. Ήρθε βλέπεις η εποχή της συμφιλίωσης.

  22. ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΔΕΝ ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΝΩΜΗΝ …. ΠΟΤΕ!!!!! ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΛΗΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΛΑΣΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ ΤΟΥΣ…. ΓΙΑ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ….

  23. ΚΟΥΜΟΥΝΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΗΤΑΝΕ;ΟΥΣΤ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ!!!

  24. Σιγα να μην χαιδευαν τους προδοτες!!
    Φωτια και τσεκουρι στους προσκυνημενους!!
    Το ιδιο θα εκανε και ο κολοκοτρωνης στα ταγματα ασφαλειας-γενιτσαρους!!!

    1. οι αρματωλοί σαν τον Κολωκοτρώνη ήταν τα τάγματα ασφαλείας τής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

  25. Οτι κανουνε οι τζιχαντιστες στην Συρια και στο Ιρακ που βιαζουν παιδακια.τους κοβουν τα κεφαλια και αλλα και μαλιστα στους ιδιους τους μουσουλμανους το ιδιο εκαναν και οι κομμουνιστες ακριβως τα ιδια πραγματα στους ελληνες.Οποιος δεν ητανε μαζι τους ητανε φασιστας και τον δολοφονουσαν τα ιδια που λενε και σημερα υπαρχουν και αριστερα προβατα που βελαζουν ακομα.Τοσο ξυλο φαγαμε απο τον Παπαδοπουλο μυαλο δεν εβαλαν.

  26. Πειτε μια χωρα που εκανε καλο ο κομμουνισμος οπου πηγε εσπειρε τον θανατο οχι μονο στους αντιπαλους αλλα και στα ιδια μελη του κομματος.

  27. ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΥΤΣΟΥΜΠανεπαγγελτος

    ΒΑΖΕΙ ΤΑ 25 ΑΘΩΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ……………να χαιρετουν σκατοφασιστικα ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ

    οχι κρυφα στο σπιτι του

    ΚΚΕ = ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

  28. ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΛΙΟΚΟΜΜΟΥΝΙΑ…ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΤΟ ΡΗΜΑΞΑΝ ΣΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ…ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΕΛΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΕ 20 ΑΘΩΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΟΥ ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 50 ΕΤΩΝ…ΠΑΛΙΟΚΟΜΜΟΥΝΙΑ …ΨΟΦΟ Σ…ΚΑΙ…ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ…ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.!

    1. οσοι δεν ηταν κκε,ελεγαν στουϛ γερμανουϛ οτι ο ταδε και ο ταδε ειναι στην αντισταση,και φορωνταϛ κουκουλεϛ υποδεικνυαν τα θυματα τουϛ!τετοιοι ελεεινοι και τρισαθλιοι ηταν τα κουμουνια!

  29. Απο το 1945 μεχρι το 1974 τα θυματα του μελιγαλα τα τιμουσε το επισημο ελληνικο κρατος οπως τιμουσε και τα θυματα του κουμουνισμου και σε αλλες περιοχες της χωρας, αλλα απο 1974 και μετα οταν νομιμοποιησαν το κκε, σταματησε το επισημο ελληνικο κρατος να τιμα τα θυματα του κουμουνισμου για να μην θιγεται το κκε!

  30. Στη Σιβηρια ολοι οι φασιστες στα καταναγκαστικα εργα. Τουλαχιστον να προσφερουν και κατι στην κοινωνια.

  31. ΑΦΗΣΕΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΩΜΟΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΤΟΝ ΑΡΗ
    ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΧΡΥΣΑΛΗΤΕΣ

    ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

    ΣΚΑΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ ΝΑΖΙΔΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ

    1. Αρης βελουχιωτης σε ομιλια του στην δεσφινα της αμφισας ειχε πει:τα συνορα της ελλαδας ειναι μεχρι τον ολυμπο απο ‘κει και πανω ειναι μειωνοτητες!

    2. Μετά την καζούρα και το προσκύνημα του Αλέξις στους Γερμανούς οι Συριζαίοι είχαν λουφάξει. Τα είχαν χαμένα
      Τώρα μετά τις εκλογές αναθάρρησαν αναβαπτισμένοι και χωρίς τσίπα έδειξαν το πραγματικό πρόσωπο που έκρυβαν. Του πιονιού των Αμερικανοεβραίων.
      Πάντα πιόνια των ξένων ήταν.
      Τώρα για το μελιγαλά οι ίδιοι παραδέχονται ότι όντως τους σφάξανε! Αλλά λέει ήταν συνεργάτες των Γερμανών σαν αιτιολογία.
      Επειδή πολλοί λένε διάφορες βλακείες για τους νεκρους που δολοφονήθηκαν στην πηγάδα, ηλίθιοι και αμετανόητοι οι ίδιοι οι του ΚΚΕ το παραδέχονται ΄ότι αυτοί τους κατέσφαξαν τι παπαριές λέτε παρακάτω.
      Και για να ξε καθαρίσουμε στο Μελιγαλά δολοφονήθηκαν και Ταγματασφαλίτες και εθνικόφρονές και άλλοι. Γενικά όποιος θα μπορούσε να είναι ενάντια στην προσπάθεια των Κομουνιστών να καταλάβουν με την βία την εξουσία, όπως και προσπάθησαν . Δολοφονηθηκαν χωρίς δίκη κλπ . Και παιδιά και γυναίκες και αγόρια κατά τα πρότυπα της Τσέκα.
      Για τους απλούς Εθνικόφρονες ή πατριώτες , τα παιδιά και τις γυναίκες φυσικά και ήταν μία άθλια δολοφονία. Για τους Ταγματασφαλίτες όμως; Θα πρέπει να δούμε ποιοι ήταν οι Ταγματασφαλίτες. Όλοι ήταν είτε πρώην Αξιωματικοί που πολέμησαν Γερμανούς και Ιταλούς (ναι ναι αυτοί ήταν που πολεμούσαν την ώρα που οι Κομουνιστές δεν πολεμούσαν γιατί ΕΣΣΔ και ΝΑΖΙ ήταν συμμαχοι και μάλιστα πολλούς τους εκτέλεσαν σαν προδότες επειδή αρνήθηκαν να πολεμήσουν). Ακόμη ήταν πρώην μαχητές του ΕΑΜ που όταν είδαν τις θηριωδίες του ΕΑΜ έφυγαν και απο τότε τους κυνηγούσαν αυτούς και τις οικογένειες τους. Τέλος απλοί πολίτες που είτε είχε δολοφονήσει μέλη της οικογένειας τους το ΕΑΜ είτε τους κυνηγούσε. Τα ΤΑ δημιουργήθηκαν απο τον Ράλλη στα τέλη του 43 όταν πλέον η μάχη είχε κριθεί και όλοι ετοιμάζοταν για την επόμενη μέρα. Σκοπός τους είναι να εναντιωθούν στο ΕΑΜ όταν πήγαινε να πάρει την εξουσία. Είναι απορίας άξιο για τους αριστερούς που είναι τόσο φανατισμένοι που δεν βλέπουν το πασιφανές . Αν είχε επικρατήσει το ΕΑΜ η Ελλάδα θα ήταν μέχρι τον Όλυμπο η Ηπειρος στους Αλβανούς , η ΜΑκεδονία στους Γιουγκοσλάβους και η ΘΙράκη στους Βούλαγους. Οι Ελληνίδες θα είχαν γεμίσει τα μπουρδέλα της Ευρώπης και όλοι θα είχαμε την τύχη των κατοίκων των πρωην κομουνιστικών κρατών. Και κλαίνε και οδύρονται γιατί δεν κέρδισε το ΚΚΕ,μα είναι δυνατόν, τόση καφρίλα;
      Αλλά δυστυχώς επειδή ο λαός είναι απαράδεκτος θα ξαναθυμηθεί τι σημαίνει αριστερά πολύ καλά .Περιμένετε και να δείτε αυτά που θα κάνει ο Συριζα και θα πάθετε.Οι δε Συριζαίοι θα ξανακρυφτούν , εκτός βέβαια αν το παίξουν Λαφαζανίστας, δήθεν ενάντια στο σύστημα.

  32. Χαρακτηριστική είναι η εξομολόγηση του Αθανάσιου Κάβουρα, Καπετάνιου του ΕΛΑΣ από την Αρκαδία ( Καπετάν Βασίλης): ” Στο θέμα του Ψαρρού υπήρξαμε αιμοσταγείς βασανιστές, τέρατα. Ο Ψαρρός πολεμούσε τους Γερμανούς και είχε αποκτήσει την εμπιστοσύνη των Εγγλέζων, εμείς όχι… Στο Κροκύλιο ο Άρης πήρε ως όμηρο την εικοσάχρονη αδελφή κάποιου που έφυγε για τον Ζέρβα. Διέταξε τους άνδρες του να τη βιάσουν (την βίασαν άνω από δεκαπέντε),αυτός δέ ηδονιζόταν…Ο αιμοχαρής τότε, το παλικάρι αυτό, έβγαλε το μαχαίριτου, το έμπηξε στα γεννητικά της όργανα, την ξέσχισε ως τα στήθη. Εκείνη σπάραζε σαν το ψάρι, αλλά που να την λυπηθεί. Την πήραν σέρνοντας και την πέταξαν στον Μόρνο. Αφού τελείωσε αυτό, αμέσως κάλεσε στο δωμάτιό του τον Δημήτρη από το Αλεποχώρι, και τον καβάλησε δύο φορές, αλλά δεν έμεινε ικανοποιημένος και του είπε: “Έλα άλλη μία φορά ρε Δημήτρη”.”Δεν μπορώ, καπετάνιε, πάρε και κανέναν άλλο”. Δεν τολμούσε να του πεί όχι κανένας…

  33. Μωρε μια NKVD θελετε ολοι οι φασιστες να σας φακελωσει και μετα με το πρωτο τραινο για Σιβηρια.

    1. Εισται αμετανοητοι για τα εγκληματα που κανατε εναντίον των ελληνων!στον συμοριτοπολεμο τους ελληνες αιχμαλωτους σας του ελληνικου στρατου του εσφαζαν με τα κονσερβοκουτια!

    2. Αντε πλυσου και ξυρισου μωρη κολτσιτα !βρωμας κουμουνιλα!

    3. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟ(ΜΟΥΝΑΚΙΑ) ΚΟΡΙΤΣΑΡΕΣ ΤΡΙΧΩΤΕΣ ΑΠΛΥΤΕΣ, ΓΙ’ΑΥΤΟ ΞΕΧΩΡΙΖΕΤΕ ΠΑΛΙΟΑΔΕΡΦΑΡΕΣ

  34. Ο/Η ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΩΡΙΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΟΕΙΔΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ κουκουδια ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ λέει:

    «Στην Απάνω Μεσσήνη, ρίχναμε πολύ διαφωτιστικό υλικό. Θέλαμε να σπάσουμε τον πάγο του πληθυσμού και την “ηττοπάθειά” του. Τον καλούσαμε να πάρει θέση. Η Οιχαλία είναι ένα μεγάλο κεφαλοχώρι της Απάνω Μεσσήνης.

    Κάθε Κυριακή γίνεται εκεί μεγάλο παζάρι, που εξυπηρετεί τον πληθυσμό της Μεσσηνίας—Αρκαδίας.

    Ένα Σάββατο βράδυ, μπήκε ένας λόχος μας στο χωριό, κατά τον Οκτώβριο 1948. Όπου υπήρχε μαγαζί ανοίχτηκε, από τσαγκάρικο, εμπορικό, μέχρι φαναρτζίδικο. Γιόμισαν οι δρόμοι του χωριού σπασμένες πόρτες, τζάμια, παραθυρόφυλλα.

    Ούτε ένας κάτοικος δεν βγήκε στο παράθυρο να διαμαρτυρηθεί. Χάλαγε ο κόσμος από τους βρόντους της βαριάς και από το τρίξιμο των λοστών. Όσοι χωριάτες, άλλων μακρινών χωριών, είχαν πάει από βραδύς στην Οιχαλία, με τις πραμάτειες των, και είχαν πλαγιάσει στους δρόμους, τσαλαπατήθηκαν και οι ίδιοι και οι πραμάτειες τους.

    Το πρωί-πρωί, βγήκε δειλά-δειλά ο πληθυσμός. Οι δρόμοι ήταν γιομάτοι γνέματα, μπογιές βαφής, πρόκες, καλαπόδια, τσαλαπατημένες ντομάτες και μελιτζάνες. Οι αντάρτες δεν είχαν αφήσει τίποτα στα μαγαζιά. Όσα δεν χρειάζονταν, τα πέταγαν στους δρόμους. Τ’ άλλα χωριά, που ήρθαν πρωί στο παζάρι για να ψωνίσουν, βρήκαν γιομάτους τους δρόμους με προκηρύξεις μας. Ίσως να διάβαζαν και καμμιά. Περισσότερο, όμως, μελετούσαν και “θαύμαζαν” τα έργα μας. Φαίνεται πως τα έργα μας, μιλούσαν κατ’ ευθείαν στην καρδιά και στον νου του λαού…».
    (Γιάννης Καραμούζης, διαφωτιστής του ΚΚΕ)

  35. Ωρε ιστοριογραφία!!!

    ΤΟ χιλιοπαιγμένο έργο του Μελιγαλά, με τους ΝΑΖΙ να τιμουν τα τάγματα ασφαλείας!

    Καλά κάνουν, βεβαια, οι παπούδες τους ήταν.

    Οι υπόλοιποι ποια “θύματα” τιμουν;

    Γιατι η πηγάδα άνοιξε το 1986.

    Και βρήκαν μέσα 820. Κυρίως ανδρες (από τη μάχη) αλλά και λίγες γυναίκες και 2 παιδιά.

    Για να δουμε όμως τι ήταν ο Μελιγαλάς:

    Εδρα ταγματος των SS και ιταλικής δύναμης, προκεχωρημένο ουσιαστικά φυλάκιο στον Κάμπο της Μεσσηνίας, απέναντι στις αντάρτικες δυνάμεις που δρουσαν από την Τριφυλία.

    Με τη σύμπτηξη των ΝΑΖΙ στις μεγάλες πολεις, τη θέση των SS παίρνουν οι ταγματαλήτες και οι παρακρατικοί. Ο αρχηγός τους, εκτελέστηκε από το λαό της Καλαμάτας στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας στην απελευθέρωση για τα εγκληματα του.

    Πολλοί Καλαματιανοί μαρτήρησαν στο Μελιγαλά, άγνωστος ο αριθμός τους.

    Όχι γιατι έπλεναν …σώβρακα των ΝΑΖΙ, όχι αυτοι. Αυτοιπου πέσαν στα χέρια των δολοφόνων ταγματαλητών.
    Εκεί σκοτώθηκαν οι ΕΑΜίτισσες με τα παιδιά τους.

    Ποιός το αμφισβητεί αυτό; Μα οι ίδιοι οι θύτες, που για να καλύψουν το έγκλημά τους, κάτω από τους αζήτητους νεκρους της μάχης, μιας μάχης που έστησαν οι ίδιοι οι Αγγλοι που υπόσχονταν χρυσες λίρες σε όσουςν αντισταθουν στον ΕΛΑΣ, “έθαψαν” τους αγωνιστές της αντίστασης.

    Και έρχονατι σήμερα τα θρασύδειλα εγγόνια των προδοτών ταγματαλητών να τους “τιμήσουν”!

    Γελά η ιστορία, με την κωμωδία, θρηνουν τα θύματα που δεν έχουν δικαιωθεί!

    1. Εσύ πήρες μπάφο κι έγραψες την γνωστή ,συστημική, αριστερή, μεταπολιτευτική ιστορία.
      Πήγαινε τώρα σε έναν καθρέπτη καί δές έναν προδότη τού σήμερα, που υποστηρίζει το συστημικό,(καί με θλιβερή συμμορίτικη ιστορία),κκε.

    2. “Κυρίως ανδρες (από τη μάχη) αλλά και λίγες γυναίκες και 2 παιδιά.”

      Άρα πετούσατε γυναίκες και παιδιά στο πηγάδι;

    3. Ο/Η ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΜΟΥ! λέει:

      ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΠΛΑΚΕΣ ΤΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΙΑ ΧΩΡΙΑ ΗΤΑΝ! ΑΓΡΟΤΕΣ ΗΤΑΝ ΚΡΕΟΠΟΛΕΣ ΗΤΑΝ ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΕΣ ΗΤΑΝ ΚΤΛ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ!ΗΤΑΝ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ;

    4. ΚΟΨΕ ..ΦΙΛΑΡΑΚΟ
      ΒΡΕΘΗΚΕ DNA 800 + ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΩΝ ΕΚΕΙ,
      …ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

    5. Για τον GR….

      ΟΟΟΥΥΥΥΥΣΣΣΣΣΤΤΤΤΤΤΤ ΒΡΩΜΟΣΚΥΛΟ, ΑΠΟΓΟΝΕ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ ΤΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ…..

  36. ποιοι ειναι μεσα στην πηγαδα??????
    Οι Γερμανοτσολιάδες του Μελιγαλά, επί Γερμανών, είχαν μπουκάρει στο χωριά μας, στη Μεσσηνία και έκαιγαν, σκότωναν, βίαζαν. Κάτι θείους του πατέρα μου, που ήταν στην αντίσταση, πήγανε, τους φωνάξανε να βγουν από το σπίτι, εκείνοι δεν έβγαιναν, βάλανε φωτιά στο σπίτι, εκείνοι πετάχτηκαν έξω και καθώς οι Γερμανοί κοιτάγανε, οι Ταγματασφαλίτες πιάσανε όλη την οικογένεια και τους πεταλώσανε. Τους καρφώσανε πέταλα στα πόδια και μετά τους ρίξανε πάλι μέσα στο σπίτι, να καούν ζωντανοί.

  37. Στεφανε μια χαρα εμφυλιακο κλιμα δημιουργεις….
    Ποιοι σε βαζουν?

  38. Για το τι εγινε το 1944 στον Μελιγαλα-και για να τελειωνουμε με τις παπαριες των χρυσων αβγων- αρκει να διαβασουμε τα αποχαρακτηρισμενα εγγραφα Αγγλων ,Αμερικανων και Γερμανων.Και τοτε θα δουμε ποιοι ακριβως ειναι στην πηγαδα.

    1. Μας κατευθύνεις στα έγγραφα αυτών που ήθελαν τον εμφύλιο. Είτε σου αρέσει είτε όχι στην Πηγάδα υπήρχαν μικρά παιδιά. Συνεργάτες των Γερμανών έτσι και αλλιώς ήταν ΟΛΟ ΤΟ ΚΚΕ. Οι Γερμανοί τους απελευθέρωσαν απο τις φυλακές στην κατοχή.
      Το ΚΚΕ σαμπόταρε μαζικά την αμυντική προσπάθεια του Μεταξά ως σύμμαχοι των Ναζί που ήσαν τότε. Πρότειναν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Βουλγαρίας. Τα πρωτοσέλιδα του Ριζοσπάστη υπάρχουν ακόμα. Ευτυχώς που ο τεράστιος ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ είπε το ΟΧΙ αλλιώς το όχι του λαού θα ήταν, Κομμουνιστικό Όχι σαν του Τσίπρα. Στα τέσσερα δηλαδή και ξεβράκωμα.

  39. Αυτή η ναζιστική λετσαρία δεν κάνει ουτε για να καθαρίζει τις χεστρες σε στρατόπεδο!!!

    1. για τον γαίδαρο που ριξανε στο τέλος – οταν τελείωσαν τα πτώματα των ανθρώπων – θα μας μιλήσει κανείς αριστερούλης ??

  40. Καπηλευονται παλι τους νεκρους τα κομματοσκυλα για ψηφουλακια.
    Μονο σαμπανιες δεν ανοιγουν οταν πανε στον Μελιγαλα.
    Περυσι αμαυρωσανε το μνημοσυνο , χτυπησαν την νεολαια του ΛΑ.ΟΣ.
    τους συγγενεις των θυματων…….
    Θελουν να κανουν το μαρτυρικο αυτο τοπο ,προεκλογικη τους συγκεντρωση
    που μονο αυτοι θα εχουν δικαιωμα να παραστουν.
    ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ

  41. χωρανε και αλλοι προδοτες της χωρας…..
    και πρωτος ,πρωτος ο Παππας που εβαζε παιδακια να ντυνονται τσολιαδες με ναζιστικες σβαστικες και να του κανουν Ηail hitler

  42. ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΝΤΕΚΔΙΚΗΣΗΣ.

    ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ 10.ΟΟΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ
    ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ 15.000 ΕΚΕΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ
    ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ ΛΙΝΤΖΑΡΑΝΕ ΔΗΜΟΣΙΑ 300 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

    ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΩΝ ΝΑΖΙ
    ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ.

    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΩΡΕΣ
    ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΑΥΤΑ ΣΤΟΝ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΑΦΟΥ ΟΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΑΝ
    ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΟΥΝ ΤΟΝ ΟΠΛΙΣΜΟ.

    ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΩΣ ΟΣΟΙ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ.
    ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΑΟΥΣΑ ΤΟ ΕΑΜ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΝΤΕΚΔΙΚΗΣΗΣ.

    ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΥΣ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΛΙΝΖΤΑΡΑΝΕ ΟΙ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ.

  43. Πολεμο ειχαμε και οσοι συνεργαστηκαν με τον εχθρο πηραν την τιμωρια τους.
    Για την ιστορια , οι βρετανοι τους ειπαν να παραδοθουν και τους εξασφαλισαν μεταφορα σε ασφαλη στρατοπεδο ,μεχρι να ερθει η κυβερνηση εθνικης ανοτητας απο το Καιρο.
    Οι ταγματασφαλιτες με τον Περρωτη την απεριψαν.
    Προτιμησαν να πολεμησουν.Ε τι περιμεναν οι προδοτες?
    Να τους δωσουν τριανταφυλα……

    1. Τα μικρά παιδιά ήατν συνεργάτες των Γερμανών; Και γιατί δεν εκτελέστηκε όλο το ΚΚΕ και οι ψηφοφόροι του που ήταν ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ συνεργάτες των Γερμανών ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 1941;
      Η πραγματικότητα είναι πως το ΚΚΕ για να επιβάλλει τη Χουντίτσα του έκανε ΟΤΙ ΤΟΥ ΛΕΕΙ η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ. Σκότωνε ΑΣΤΟΥΣ.
      Τα δε τάγματα ασφαλείας δεν ήταν τίποτα άλλο απο αντικομμουνιστικές ομάδες οι οποίες είχαν την έγκριση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.

  44. Στον Μελιγαλα ε???
    Εκει που απο το 1941-1943 ειχαν εγκατασταθει οι Ιταλοι.
    Απο το 1943 και για λιγο διαστημα μια διλοχια των Γερμανων.
    Και υστερα η βερμαχτ εγκατεστησε τον βαρυ οπλισμο της και το εκανε ορμητηριο κατα της αντιστασης των Ελληνων.
    Εφτιαξε τα ταγματα ασφαλειας ,με Ελληνες,για να πολεμουν την αντισταση και να μην χυνει αιμα ο Γερμανος.

    ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ…….

  45. Στην πηγαδα μεσα ειναι οι προγονοι του κυριου που ειδατε χθες στα βιντεο να βαζει παιδακια να φωναζουν hail hitler.

    Μονο που στην κατοχη οι προγονοι του δεν φωναζανε μονο HAIL αλλα πολεμουσαν την αντισταση κατω των ναζι.
    Τους ενοχλουσε ο κομμουνισμος οπως και τον χιτλερ ,ειχαν κοινα σημεια.

    Δηλαση τι επρεπε να κανουμε σαν λαος να τους δωσουμε και παρασημο που συνεργαζοταν με τον εχθρο?????

    Μεχρι και τις γυναικες τους δινανε στον εχθρο.

  46. ΜΑΡΕΣΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΙΟ ΠΟΥ ΑΡΘΟΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΦΥΛΙΑΚΟ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ.

    ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑΤΑΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΨΗΛΑ 2 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝΕ ΗΑΙΛ ΗΙΤΛΕΡ ,ΝΤΥΜΕΝΟΙ ΤΣΟΛΙΑΔΕΣ , ΤΟ ΕΧΕΤ ΘΑΨΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

    ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΤΕ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ…..
    ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΗΡΘΕ Η ΚΡΙΣΗ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΦΟΡΝΤΙΣΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ.
    ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΙΧΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

    ΤΑ ΑΚΟΥΣ ΣΤΕΦΑΝΕ…..
    Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΔΙΧΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΜΕ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ.

    ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΕ ΠΙΑΣΑΝΕ ΜΑΚΑΚΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ
    ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΖΕΙ
    ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ

  47. TO KKE ANHKEI ΣΤO ΣΟΒΙΕΤ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΛΟΙ ΜΕ ΞΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΑ ΚΛΠ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΗΤΩ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ,ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΣΤΕ.

  48. ΓΟΥΡΟΥΝΟΕΙΔΕΣ
    παρε να ΄χεις ΣΟΥΡΓΕΛΟ

    Γιατί είναι σαφέστατος στο σοβαρότατα τεκμηριωμένο ιστορικό σύγγραμμα του ο Αγγλος Chester Wilmot “The Struggle for Europe” (μεταφρασμένο στην ελληνική με τον τίτλο «Η πάλη δια την Ευρώπην», από τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Εκδόσεων του ΓΕΣ, 1964, σελ. 108), όταν γράφει:

    «…Την 2/8/1934 ο φον Χίντεμπουργκ απεβίωσε. Την αυτήν πρωίαν ο φον Μπλόμπεργκ και οι επικεφαλής των τριών Όπλων εκλήθησαν εις το Γραφείον του Χίτλερ και διετάχθησαν να ομώσουν όρκον, τον οποίον ο ίδιος είχε συντάξει επί μικρού τεμαχίου χάρτου· έναν όρκον πιστεως, όχι ως μέχρι τούδε εις το Σύνταγμα, ούτε εις την Πατρίδα, αλλά προσωπικώς εις τον Φύρερ!

    Την επομένην, παν μέλος των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων υπεχρεώθη παρομοίως να δήλωσει:

    -Ορκίζομαι ενώπιον του θεού ότι θα παρέχω ανεπιφύλακτον πίστιν εις τον Αρχηγόν του Γερμανικού Κράτους και του Γερμανικού λαού Αδόλφον Χίτλερ, Ανώτατον Διοικητήν των Ενόπλων Δυνάμεων και ότι θα είμαι πρόθυμος ως γενναίος στρατιώτης, να διακινδυνεύσω εις πάσαν περίπτωσιν της ζωήν μου, δια να τηρήσω αυτόν τον όρκον».

    Αυτός λοιπόν ο όρκος, μεταποιημένος και δη από …αδόκιμους ράφτες και κατάλληλος για να ξαναφορεθεί – δέκα χρόνια αργότερα – μεταπελευθερωτική επινόηση και εφεύρημα του ΚΚΕ,

  49. O ΨΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    ΓΟΥΡΟΥΝΟΕΙΔΕΣ
    παρε να ΄χεις ΨΕΥΤΡΑΚΟ

    NATIONAL ARCHIVES NARA (RG 179, Βοx 651) and Records of the Office of Strategic Services (RG 226) Detailed Interrogation Report on six German POWs, 4 Oct 44Βλ. Ακόμα George Standmüller, Partisanenkrieg und Völkerrecht – Sudgriechenland, 1943 – 44 als Beispel, – ‘Deutches Rotes Kreuz’ Schriftenreiche Nr 27, Abteilung Recht Heft 4 1962 σελ 47,

    όπου ο διερμηνέας του Στρατηγού της Αεροπορίας και Διοικητή του 68ου Σώματος Στρατού, βεβαιώνει τα εξής:

    “Ο ίδιος έζησα από κοντά, αυτές τις συνομιλίες, διαφορετικά θα αρνιόμουν, τουλάχιστον να πιστέψω τον πρώτο όρο, ήταν τόσον ανόητος “. Επρόκειτο για τον όρο που είχε θέσει στον Παπαδόγκονα ο Στρατηγός Διοικητής της 117 Μεραρχίας Κυνηγών von le Suire, ότι οι άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας έπρεπε να ορκισθούν στον Χίτλερ, όρο τον οποίον οι συνομιλητές του απέρριψαν λέγοντας, ότι σκοπός τους ήταν “… η αυτοπροστασία του Ελληνικού Λαού και ή αποστολή τους δεν μπορούσε να ήταν και η συμμετοχή τους στο μεγάλο πόλεμο” και κατέστησαν σαφές “… ότι ως Έλληνες βασιλικοί αξιωματικοί δεν ήταν ορθόν να δώσουν όρκο πίστεως σε έναν ξένο πολιτειακό ηγέτη”.

    Έτσι οι συνομιλίες απέβησαν άκαρπες.

  50. Ο/Η ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ κομμουνιστες ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ λέει:

    «Ο Δημοκρατικός Στρατός έκανε επίθεση τη νύχτα, αιφνιδιαστικά σε χωριά και σε πόλεις και έπαιρνε ανεξέλεγκτα αγόρια και κορίτσια, έστω κι αν ακόμα το στόμα τους μύρισε γάλα.

    Οι μάνες έκρυβαν τα παιδιά τους στους αχερώνες, στα μπαούλα, μα οι αντάρτες τα βρίσκανε και τα παίρνανε μαζί τους στα βουνά. Από τη θαλπωρή του σπιτιού τους, από τη μητρική αγκαλιά, από την πατρική φροντίδα, βρίσκονταν μονομιάς σ’ ένα κρύο αμπρί, στο χιόνι, στον παγωμένο αέρα του βουνού, στην πείνα. Και έπρεπε ο Δημοκρατικός Στρατός να πολεμήσει μ’ αυτούς…

    Στις συσκέψεις που κάναμε στα διά­φορα τμήματα με τις υπεύθυνες γυ­ναικών των ταγμάτων, των λόχων, των ταξιαρχιών, μαθαίναμε ότι οι μικρές κοπέλες των 13, 14 και 15 χρονών, που τις επιστρατεύαμε, άμαθες και α­νεκπαίδευτες όπως ήταν, σκοτώνονταν στις πρώτες μάχες, που τις στέλναμε.

    Η εντολή από “Πάνω” -από το Γενικό Αρχηγείο-, ήταν να τους καταδι­κάσουμε όλους σε θάνατο. Μας περίμε­ναν δύσκολες μάχες, έπρεπε με το μα­χαίρι να τα σταματήσουμε όλα αυτά, έπρεπε να επιβάλουμε τιμωρία σκληρή προς παραδειγματισμό και εκφοβισμό».

    (Μαργαρίτα Λαζαρίδου, καπετάνισσα και «δικαστής» του ΔΣΕ)

  51. “Ενδεικτικός πίνακας ναζιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα

    Παραθέτω συγκεκριμένα περιστατικά ναζιστικής βαρβαρότητας στην κατεχόμενη Ελλάδα (1941-1944) προκειμένου να είμαστε ενημερωμένοι και να μην πέφτουμε θύματα της προπαγάνδας παραπληροφόρησης που κάνουν οι σύγχρονοι ακροδεξιοί – νεοναζί. Τα εγκλήματα του ναζισμού έχουν έρθει στο φως, εδώ και αρκετά χρόνια.

    17 Οκτώβρη 1941 : οι Γερμανοί κύκλωσαν τα χωριά Ανω και Κάτω Κερδύλλια της επαρχίας Νιγρίτας του Νομού Σερρών και εκτέλεσαν 222 άρρενες κατοίκους από 15 έως 60 χρόνων.

    Ξημερώματα της 23-10-1941 : το Μεσόβουνο του Νομού Κοζάνης περικυκλώνεται από 40 αυτοκίνητα με άνδρες της Βέρμαχτ (Γερμανικός Στρατός). Οι Γερμανοί στρατιώτες συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους, διαχωρίζουν τους άντρες ηλικίας 16-69 χρόνων και δίνουν στα γυναικόπαιδα 2ωρη διορία να συγκεντρώσουν «όσα κινητά πράγματα δυνηθώσι». Τη μεταφορά τους στα Κομνηνά θα αναλάβει η χωροφυλακή, οι άντρες της οποίας παρακολουθούν απαθείς τα τεκταινόμενα.
    Ακολουθεί η εκτέλεση, «ομαδικώς και δι’ αυτομάτων όπλων», όλων των συλληφθέντων αντρών του χωριού. Η αναφορά του νομάρχη κάνει λόγο για 135 εκτελεσθέντες, ενώ αυτή της γερμανικής διοίκησης για 142.

    28-29 Σεπτεμβρίου 1941 : Στο διάστημα αυτό, οι Βούλγαροι στρατιώτες εκτελούν στη Δράμα τουλάχιστον 1500 κατοίκους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο στο Δοξάτο, στις 29 Σεπτεμβρίου, οι Βούλγαροι εκτέλεσαν τουλάχιστον 200 άνδρες ηλικίας 17-50 ετών.

    22-25 Απριλίου 1944 : Γερμανοί μαζί με διάφορους Ταγματασφαλίτες (δηλαδή ένοπλους Έλληνες που συνεργάζονταν με τους Ναζί) όπως η οργάνωση του γερμανόφιλου (απότακτου) συνταγματάρχη Γεωργίου Πούλου, η ΠΑΟ κ.α. περικυκλώνουν το χωριό Μεσόβουνο του Νομού Κοζάνης. Εκτελούν 150 κατοίκους και πυρπολούν όλα τα σπίτια τους.

    Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι τα Τάγματα Ασφαλείας αποτέλεσαν οργανικό τμήμα των κατοχικών στρατευμάτων. Χωρίζονταν σε Ευζωνικά τάγματα και Εθελοντικά τάγματα. Τα μέλη τους ονομάζονταν ταγματασφαλίτες (ή Ράλληδες ή Γερμανοτσολιάδες). Γενικοί διοικητές τους ήταν οι Ανώτεροι Αρχηγοί των SS και της (γερμανικής) αστυνομίας στην Ελλάδα, Γιούργκεν Στρουπ και Βάλτερ Σιμάνα.

    16 Φεβρουαρίου 1943 :Οι Ιταλικές δυνάμεις μπαίνουν στο χωριό Δομένικο (που είναι κοντά στην Ελασσόνα), συλλαμβάνουν τους 117 άνδρες του χωριού και τους εκτελούν…….”

    Πηγη: https://athens.indymedia.org/post/1072941/

    Μετα απο τα παραπανω απορειτε γιατι οι κομμουνιστες εσφαζαν με κονσερβοκουτι….

  52. Εξω οι φασιστες απ την Ελλαδα. Η Ελλαδα ανηκει στο ΚΚΕ.

    1. εσυ τωρα εβαλεϛ την ιδεολογια του κκε πανω απο τουϛ ελληνεϛ!ετσι ηταν παντα το κκε!

    2. Από την μια λες “Έξω οι φασίστες από την Ελλάδα” και απ’την άλλη θέλεις κουμουνισμό…Ά ρε συντρόφια,ένα σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ,η μισή ζωή σας.
      Υ.Γ. Η άλλη μισή ζωή σας,είναι η 50215 ντιρεκτίβα της NKBD…

  53. ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΙΑΝΤΟΥ-ΓΚΕΣΤΑΠΟ!!!!!!!!!!!!!!!

    «Ύστερα από διαπραγματεύσεις με τη Γερμανική Διοίκηση καταλήξαμε μαζί της σε συμφωνίες που θα πρέπη στο μέλλον να τις εφαρμόσουμε πιστά γιατί αυτό επιβάλλουν τα κομματικά μας συμφέροντα. Σύμφωνα μ αυτές κάθε «σαμποτάζ» ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια μας ενάντια οπλιτών ή βαθμοφόρων του Στρατού Κατοχής θα γίνεται υστέρα από σχετικές υποδείξεις του αρχηγού της Γκεστάπο. Δόστε επομένως εντολή στις Αχτίδες να πάψουν στο εξής οι ξεκάρφωτες ενέργειες. Οπλισμός μας εξασφαλίστηκε αρκετός. Σαν υπεύθυνο για τη δουλειά αυτή ή Γερμανική Διοίκηση όρισε τον Ταγματάρχη Όττο του Β’ Γραφείου. Ακόμα ανάλαβαν την υποχρέωση να μας ειδοποιούν για τα μπλόκα και τις συλλήψεις ώστε κανείς να μην υπάρχη κίνδυνος για τα μέλη της οργανώσεως μας. Παράλληλη υποχρέωση αναλάβαμε και μεις για την περίπτωση της αναχώρησης τους από την Ελλάδα. Κανένας δεν πρέπει να ενοχληθή.

    ΑΘΗΝΑ 13/8/44

    Ι. ΣΙΑΝΤΟΣ»

    https://securecdn.disqus.com/uploads/mediaembed/images/613/7214/original.jpg

    1. ΑΠΌΣΠΑΣΜΑ

      Αρκούμαστε στο να αναφέρουμε τα παραπάνω χαρακτηριστικά στοιχεία που αποδείχνουν το πρόσωπο του χαφιέ Σιάντου. Υπάρχουν και πλήθος άλλα παρόμοια μέσα στα ντοκουμέντα που ως τα τώρα έχουμε στα χέρια μας.

      Η επιτροπή με βάση όλα αυτά καταλήγει στη διαπίστωση ότι ο Σιάντος είναι παλιός χαφιές που τρύπωσε στο κόμμα και έφτασε μέχρι τα ανώτερα πόστα και προτείνει: Να αναθέσει η Συνδιάσκεψη στην ΚΕ του Κόμματος τη φροντίδα να εξετάσει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και να βγάλει ανα­λυτικό πόρισμά της γύρω από την υπόθεση Σιάντου.

      13/10/50

      Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

      Αρχείο της Κεντρικής Επιτροπή; τον ΚΚΕ «ΠΙ Συνδιάσκεψη τον ΚΚΕ»

      Εκδόσεις της ΚΕ τον ΚΚΕ, Αύγουστος 1951, σελ. 487-489.

      1. ολοι οι ΧΑΦΙΕΔΕΣ στο ΚΚΕ μαζευτηκατε

        χαφιες ο σταυριδης, χαφιες ο ζαχαριαδης …χαφιε λεγατε και την πουστρα την Αρουλα βελουχιωταινα που την βολευε ο Λεων ο υπασπιστης του

  54. Ο όρκος του Αντάρτη του ΕΛΑΣ
    “Ορκίζομαι στον Ελληνικό Λαό και τη συνείδησή μου, ότι θ’ αγωνισθώ έως την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για την πλήρη απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ξενικό ζυγό. Οτι θ’ αγωνισθώ για την περιφρούρηση των συμφερόντων του Ελληνικού Λαού και την αποκατάσταση και κατοχύρωση των ελευθεριών και όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων του.
    Για τον σκοπό αυτό θα εκτελώ ευσυνείδητα και πειθαρχικά τις εντολές και οδηγίες των ανωτέρων μου οργάνων και θ’ αποφεύγω κάθε πράξη που θα με ατιμάζη σαν άτομο και σαν αγωνιστή του Εργαζόμενου Ελληνικού Λαού.”

    KAI O ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 30/4/1944
    “ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ εις τον Θεόν τον Άγιον τούτον όρκον ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανώτατου αρχηγού του Γερμανικού Στρατού Αδόλφου Χίτλερ. Ανατεθησόμενός μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις διαταγάς των ανωτέρων μου. Γνωρίζω καλώς δια μίαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεων μου, τας οποίας δια του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των Γερμανικών Στρατιωτικών Αρχών.”
    ΔΙΑΛΕΧΤΈ ΚΑΙ ΠΆΡΤΕ

  55. Σιγά μην ζητήσουν συγγνώμη οι παρανοϊκοί δολοφόνοι που ακόμα και σήμερα κράζουν το γνωστό εμετικό σύνθημα…

  56. Ο/Η Ελένη Γκοτζαμάνη 18 ΜΗΝΩΝ!!! Εβιάσθη, εστραγγαλίσθη! ΑΠΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ λέει:

    εγκληματα του κκε

    http://farm1.static.flickr.com/169/367265199_f41972a706.jpg?v=0
    .Ελένη Γκοτζαμάνη

    18 ΜΗΝΩΝ!!! Εβιάσθη, εστραγγαλίσθη!
    http://farm1.static.flickr.com/170/367265201_f9b9bcc9c5.jpg?v=0
    Ο Δικηγόρος Γρ.Κοντοβουνήσιος, δολοφονημένος απο το ΚΚΕ.

    Επάνω του οι δολοφόνοι έριξαν το εξαετές παιδάκι του, το οποίο έσφαξαν.
    http://farm1.static.flickr.com/122/367265207_98b2488454.jpg?v=0
    Μεταξύ των σφαγιασθέντων και η μεγάλη ηθοποιός Ελένη Παπαδάκη.

  57. ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 30/4/1944
    “ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ εις τον Θεόν τον Άγιον τούτον όρκον ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανώτατου αρχηγού του Γερμανικού Στρατού Αδόλφου Χίτλερ. Ανατεθησόμενός μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις διαταγάς των ανωτέρων μου. Γνωρίζω καλώς δια μίαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεων μου, τας οποίας δια του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των Γερμανικών Στρατιωτικών Αρχών.”

  58. ΔΕΝ ΛΕΩ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΗΣΑΜΕ ΤΟΤΕ .ΚΑΝΤΕ ΑΛΛΟΝ ΕΝΑ ΕΜΦΥΛΙΟ ΤΖΑΜΠΑ ΤΑ ΠΟΥΛΑΜΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ

  59. είναι κατι σαν να εκτελεστουν οι δοσιλογοι που μας κυβερνησαν και μας εφεραν σε αυτό το χαλι ….ηρωες θα ρτους βγαλεις ; τι δουλεια ειχαν οι ταγματαλητες να κρατησουν τον απελευθερωτικο στρατο ώστε να φυγουν οι Γερμανοι ανενόχλητοι μετα τις θηρηωδιες που ειχαν διαπραξει; η ιστορια είναι μια …και όχι αυτή που γραφουν εβραιοπουστες ,,σαν την ρεπουση ….και κατι άλλο κοιτα ποσα παιδια δοσιλογων μας κυβερνουν ή είναι σε ποστα …

    1. Κανε μου λιγακι μπεεεεεεεε…….

      ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΚΕ – ΓΕΡΜΑΝΩΝ NAZI

      ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ
      Ε.Λ.Α.Σ. (Ο.Μ.Μ.) και Γερμανικής Ανωτάτης
      Στρατιωτικής Διοικήσεως Μακεδονίας-Αιγαίου.

      Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι 1) Καπετάν Κίτσος, Διοικητής 2ου Τάγματος 31ου Συντάγματος Ε.Λ.Α.Σ. ενεργώντας ως αντιπρόσωπος της Ο.Μ.Μ. με εξουσιοδότηση του Μεράρχου XI Μεραρχίας Λασάνη και 2) Ταγματάρχης Έρριχ Φένσκε Διοικητής της μονάδος 31756 Βασιλικών, ως εκπρόσωπος των ενόπλων γερμανικών δυνάμεων της στρατιάς του Αιγαίου, συνελθόντες σήμερα την 1η Σεπτεμβρίου 1944 στο χωριό Λειβάδι περιφερείας Θεσσαλονίκης, συμφωνήσαμε τα εξής.

      1- Ό Ε.ΛΑ.Σ. αναλαμβάνει την υποχρέωση να μη εμπόδιση την υποχώρηση του γερμανικού στρατού στην περιοχή της Ο.Μ.Μ., εισερχόμενος σε κάθε εκκενούμενο τμήμα μετά την αναχώρηση και του τελευταίου Γερμανού στρατιώτου.

      2- Παράλληλα ή Γερμανική Α.Σ.Δ.Μ.Α. υποχρεούται να διάταξη την αποχώρηση των Ταγμάτων Ασφαλείας από την πόλη της Θεσ/νίκης, την οποία και θα παραδώσει στον Εφεδρικό Ε.ΛΑ.Σ. και στην Πολιτική Οργάνωση του Ε.Α.Μ. σύμφωνα με λεπτομερειακό σχέδιο πού τα δύο συμβαλλόμενα μέρη (Ο.Μ.Μ.-Ε.Α.Μ. και Γ.Α.Σ.Δ.Μ.Α.) θα καθορίσουν.

      3- Ό Ε.ΛΑ.Σ. εγγυάται για τη ζωή των Γερμανών στρατιωτών, πού προσχώρησαν ή θα προσχωρήσουν στις τάξεις του, φτάνει να υποσχεθούν πώς θα πολεμήσουν στο πλευρό του ενάντια σε οποιοδήποτε εχθρό του Λαϊκού Στρατού.

      4- Ό Ε.ΛΑ.Σ. δεν φέρει καμιά ευθύνη αν αντιλαϊκές προδοτικές ομάδες επιτεθούν κατά γερμανικών δυνάμεων.

      5- Ή Γ.Α.Σ.Δ.Μ.Α. θα παραχώρηση στον Ε.ΛΑ.Σ. βαρύ οπλισμό και ανάλογο πολεμικό υλικό για την εξουδετέρωση των ως άνω ομάδων.

      6- Ό Ε.ΛΑ.Σ. με όρους αυτούς και με συνεργασία των βουλγαρικών και αλβανικών παρτιζάνικων τμημάτων αναλαμβάνει την καταπολέμηση των αντιλαϊκών ανταρτικών ομάδων.

      Το σύμφωνο αυτό γράφτηκε σε δύο, το ένα στην ελληνική γλώσσα και το παρέλαβε ο Ταγ/ρχης Έρριχ Φένσκε και το δεύτερο στη γερμανική και το παρέλαβε ο καπετάν Κίτσος.
      Λειβάδι 1-9-1944

  60. ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ σας ΤΟΞΟ

    γιατρος ΤΣΙΡΩΝΗΣ
    ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ
    ΚΑΛΤΕΖΑΣ
    ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
    ΚΑΠΕΛΩΝΗΣ
    ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ
    ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΡΦΙΝ
    ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓ ΝΑΠΠΑ
    ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ…τυπου 17ν
    χιλιαδες νεκροι του Μνημονιου ….απο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ
    ΝΕΚΡΟΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ
    ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ
    ΑΜΑΛΙΑ ΓΚΙΝΑΚΗ

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ

    Δολοφονία του 19χρονου Θανάση Καναούτη σε Έλεγχο εισιτηρίου σε τρόλεϊ στης 13 Αυγούστου 2013
    οι δολοφονοι συριζοΝΟΥΔΟΥληδες…ΟΥΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΑΘΑΜΕ

    ΚΑΙ

  61. πρωτη φορα ακουω οτι ο Μπελογιαννης συμμετειχε σ’αυτα τα εκτροπα… νομιζα οτι ηταν καλος ανθρωπος…

  62. Τα ταγματα ασφαλείας τι ηταν;φυλουσάν τις πόλης και τα χωριά απο τις επιδρομες των συμοριτοληστοκουμουνιστων που τρομοκρατουσαν τους κατοίκους, ολα τα άλλα ειναι προπαγανδες των κουμουνιστων!και αλλη μια ερώτηση, αφού οι ελληνες τοτε ηθελαν το θάνατο των ταγματασφαλιτων, το κκε γιατι δεν το ψηφιζουν να το βγαλουν κυβερνηση και το έχουν στο περιθώριο ο κοσμος;ηθελαν ολοι οι ελληνες πράγματι τότε των θάνατο των ταγματασφαλιτων;

  63. Αναρχικοί και μπολσεβίκοι αυτη η γη δε σας ανήκει

  64. ΝΑΠΑΛΜ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

  65. Ιωαννη Μπουγα εισαι ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΨΕΥΤΗΣ που περασε απο το Μακελειο !! Γιατι δεν λες οτι ΟΛΟΙ οι ΕΛΛΗΝΕΣ ηθελαν την σφαγη των ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΩΝ και ΧΙΤΩΝ που ηταν ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ των ΓΕΡΜΑΝΩΝ και οδηγησαν ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ( δεξιους και αριστερους ) στο ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ? Και σημερα να ζουσαν οι ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ και οι ΧΗΤΕΣ θα πηγαιναν ΟΛΟΙ οι ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και θα τους ΚΡΕΜΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

    1. Εαν δεις σε φωτογραφιες τους ταφους του μελιγαλα, στους ταφους πανω αναγράφονται 4 χρονών εως 8 χρονών παιδακια!ηταν ταγματασφαλιτες;

      1. Ο/Η Γιατί δεν μας τις δείχνεις εσύ τις φωτογραφίες με τους τάφους παιδιών; λέει:

        Βαριέσαι να κάνεις το photoshop;

        1. Τραβα στο χωριο να δεις τα μνηματα ρε,και ασε την προπαγανδα σου μ@λακα,ρωτα πρωτα μαθε και μετα να εκφραζεις αποψη

        2. ελα κατω να τα δεις μονος σου ρε γκαβακα αθηναιε φλωρε.

  66. Τους κουμουνιστες οι ναζοι τους απελευθερωσαν απο τις φυλακες μετα απο παρεμβασει του πατερουλη τους του σταλιν,το κκε καλυψε την αποχώρηση των γερμανικων στρατευματων απο την ελλαδα, οι κουνιστες ήταν χαφιεδες των γερμανων τοτε επιδη τους απελευθερωσαν απο τις φυλακές, χαφιεδες του συστηματος ειναι σημερα επιδη τους εκανε νόμιμους το ’74, μια ζωη χαφιεδες!και κατω τα χερια απο τους ελληνες εθνικιστες!

    1. Μάθε πρώτα ελληνικά ρε εθνικιστή που βιάζεις την ελληνική γλώσσα κι έπειτα μίλα. Ουγκ….

      1. Ασε ρε τη γραμματικη και απάντα!σε καίει οταν ακους την λεξη εθνικιστης;μπολσεβικε ε μπολσεβικε!!!

  67. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

    ΣΤΟΝ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΟΙ ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΣΦΑΖΑΝ ΕΓΚΥΕΣ

    ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΤΙΣ ΕΓΚΥΕΣ ΤΙΣ ΚΑΙΝΕ

    ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

  68. ψοφοδεξιοι και αριστεροι

    ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΚΑΤΑΝΘΡΩΠΟΙ

    ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

  69. ΣΚΑΤΙΑΡΙΔΕΣ ΝΕΟΝΑΖΙΔΕΣ
    ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΤΟΤΕ
    ΝΑΖΙ ΚΑΙ ΣΚΑΤΟΨΥΧΙΚΟΙ ΜΙΣΕΛΛΗΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

    ΚΑΜΙΑ ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΠΟΡΔΗΣ

    …τρώνε με χρυσές μασέλες..άτοκα δανειάκια…εεεεεεεεεεε

    1. Εκει εκει στην Γ Εθνικη,σου ευχομαι του χρονου Δ,το πνιγεις το καροτο ρε τρομπα.χοχολε.

    2. Ποσα εφαγε ο ΠΑΠ–ΑΡΗΣ σου και πτωχευσε εεεεε,ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΕΕΕ,ΞΕΚΟΛΑ ΤΡΟΜΠΑ,ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ ΠΟΣΑ ΑΤΟΚΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΕΕΕΕ ΜΑΛΕΦΑ.

  70. “Το σύνολο των σφαγιασθέντων ήταν πάνω από 1.700, οι περισσότεροι άμαχοι αφού μόνον 750 ανήκαν στο Τάγμα Ασφαλείας.”

    Οι 750 ανηκαν στα ταγματα ασφαλειας και οι υπολοιποι τους υποστηριζαν.

  71. Ληστές, βιαστές, πλιατσικολόγοι, γερμανοντυμένοι δολοφόνοι του λαού, τα ινδάλματα των σύγχρονων φασιστικών συμμοριών της χ.α να ζητήσετε συγνώμη δολοφόνοι

  72. οκ παρτε τα οπλα τωρα που θα βγει ο τσιπρακος να δειτε τι θα γινει μ..πανα

  73. ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ σας ΤΟΞΟ

    γιατρος ΤΣΙΡΩΝΗΣ
    ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ
    ΚΑΛΤΕΖΑΣ
    ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
    ΚΑΠΕΛΩΝΗΣ
    ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ
    ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΡΦΙΝ
    ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓ ΝΑΠΠΑ
    ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ…τυπου 17ν
    χιλιαδες νεκροι του Μνημονιου ….απο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ
    ΝΕΚΡΟΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ
    ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ
    ΑΜΑΛΙΑ ΓΚΙΝΑΚΗ

    Δολοφονία του 19χρονου Θανάση Καναούτη σε Έλεγχο εισιτηρίου σε τρόλεϊ στης 13 Αυγούστου 2013
    οι δολοφονοι συριζοΝΟΥΔΟΥληδες…ΟΥΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΑΘΑΜΕ

    γκαζετα δεν χωρανε ολα τα ΟΝΟΜΑΤΑ των αειμνηστων ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΩΝ απο
    το συνταγματικο σας τοξο
    ειδικα αν βαλουμε και τους νεκρους απο βαρια κρατικη αμελεια πχ τροχαια, νοσοκομεια χωρις γιατρους στην επαρχια κτλ

    πασοκ νδ συριζα κκε δημαρ λαος κτλ
    Είναι δολοφόνοι

    Και λοιπόν;

  74. Ρε σκατοδεξιοι λετσανοπουστες αν είχαν ρίξει όλους τους ταγματασφαλίτες δοσίλογους στην πηγάδα τώρα δεν θα είμαστε σε αυτό το χάλι .γιατί από τότε μέχρι τώρα κυβερνούν οι απόγονοι τους διαβάστε και λίγο ιστορία και μην βαράτε την πέτσα σας συνέχεια .

    1. Ενω εσυ ρε χιμπατζη εχεις διαβασει ιστορια εε?Που στα φεστιβαλ της κνε?Α ρε πιθηκια για αυτο δεν προκυτε ποτε να παμε μπροστα..

  75. Δυστυχώς ο φανατισμός δημιουργεί κτήνη.
    Ο όποιος φανατισμός.

    Το κακό είναι πως ο κόσμος μας, δεν έχει αλλάξει από τότε καθόλου, αλλά το χείριστο είναι πως μερικοί “υπνωτισμένοι” πιστεύουν πως έχουμε εξελιχθεί.

  76. ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΣΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΚΛΑΡΑ ..[αυτο ειναι το ονομα του εγκληματια δηλωσια μπολσεβικου].
    ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΧΕΖΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΣΤΟ ΚΥΝΟΤΡΟΦΕΙΟ

  77. Δυστυχώς ο φανατισμός δημιουργεί κτήνη.
    Ο όποιος φανατισμός.

    Το κακό είναι πως ο κόσμος μας, δεν έχει αλλάξει από τότε καθόλου, αλλά το χείριστο είναι πως μερικοί “υπνωτισμένοι” πιστεύουν πως έχουμε εξελιχθεί.

  78. Ο Εθνικος Στρατος που ελιωσε τους κουμουνιστες στον Γραμμο και στο Βιτσι, τηρησε δυστυχως την πολιτισμενη παραδοση χιλιαδων χρονων και φερθηκε με μεγαλη γεννεοψυχια στους εαμοβουλγαρους. Τους ταισε και τους εντυσε, δεν πειραξαν τις οικογενειες τους, και ας ηταν ζωα, κτηνη ανθρωπομορφα, στυγνοι προδοτες του Εθνους. Δεν αξιζε τετοια ανθρωπινη μεταχειριση στα κτηνη του βελουχιωτη. Με την βοηθεια της “δεξιας” σηκωσαν κεφαλι, διαστρεβλωσαν την ιστορια, εχουν διαπραξει δεκαδες δολοφονιες, με δεκαδες διαφορετικες οργανωσεις, και απειλουν συνεχως με αιματοκυλισμα την Ελλαδα, και οτι εχει απομεινει ορθιο. Ο Σαμαρας, ο μεγαλυτερος προδοτης ολων των εποχων, εχει παραδοσει την χωρα στους εχθρους της, και τους Ελληνες στην μανια των ζωων της αριστερας.

  79. Φωτια και τσεκουρι στους προσκυνημενους.
    Αφησα την πηγαδα μισοαδεια για να χωρεσουν και οι χρυσαυγιτες.

    1. πράγματι αυτά γίνανε, κι άς πανηγυρίζουν οι κλεφτοκοτάδες δολοφόνοι παιδιών για το μέγα τους επίτευγμα. Άλλωστε απο φάπα σε φάπα ήταν έκτοτε μέχρι την απόλυτη γελοιοποίησή τους στο γράμμο και το βίτσι όπου τρέχανε σαν τα κατσίκια.

    2. Ρε σκατοδεξιοι λετσανοπουστες αν είχαν ρίξει όλους τους ταγματασφαλίτες δοσίλογους στην πηγάδα τώρα δεν θα είμαστε σε αυτό το χάλι .γιατί από τότε μέχρι τώρα κυβερνούν οι απόγονοι τους διαβάστε και λίγο ιστορία και μην βαράτε την πέτσα σας συνέχεια .

    3. Ο γνωστος ΑΡΗΣ ο καροτακιας εισαι,το πνιγεις το κουνελι μωρη,μιλα.

  80. Ξυπνήστε όλοι! Και οι δεξιοι και οι αριστεροί έκαναν εγκλήματα τέτοια που κανένας ξένος εισβολέας δεν έχει κάνει μέχρι τώρα…ξυπνήστε μαλάκες, γιατί όποτε γουστάρουν μας βάζουν και ξανασφαζόμαστε, τόση μαλακία και αμυαλοσύνη μας βαράει.

  81. ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΝΩΜΗ , ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΝΩΜΗ ΟΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ , ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ , ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΙΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ !!!

    1. Γιατι οι δικοι σου τι εκαναν?αφηστε τις πιπιλες ξυπναει ο κοσμος σιγα σιγα..

  82. μαγκες αυτα περασανε!!!…ολοι ξερουμε πανω-κατω τι εγινε….ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΡΕ ΡΑΓΙΑΔΕΣ!!!

  83. ΑΥΤΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΣΤΙΣ 12/07/1935

    ΤΟ 1932 ΕΒΓΑΛΕ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ 4Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ (6/3/1932) ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΧΑΡΙΖΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΥΣ.

    ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟ.

    ΣΚΟΠΟΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ.
    ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ,ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.

  84. Σας εδωσαν οι ψοφοδεξιοι συγχωροχαρτι αντι να σας οδηγησουν στο διαολο …. στην ανατολικη ευρωπη κομμουνια , να μην εχει μεινει τιποτε απο την σαπια φυτρα σας. ελεεινοι εγκληματιες τερατομορφα τερατα , και να εχει ξεβρωμισει η ελλαδα , απο την σκατο γενια σας βρωμοεαμοβουλγαροι…..

  85. εάμ – ελάς – μελιγαλάς. Τον τρώει κι ευχαριστιέται ο κάθε φασισταράς

  86. Και για τις εκτελέσεις των Γερμανών σε Δίστομο κλπ ηθικοί αυτουργοί είναι το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Σκότωναν κάποιον Γερμανό τους ξεγύμνωναν,τους βίαζαν με κοντάρια και ξύλα,έκοβαν τα γενετικά τους όργανα και τους άφηναν εκτεθειμένους για να τους βρουν οι δικοί τους με σκοπό να προκαλέσουν τις θηριωδίες τους στους χωριάτες οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες που είχαν περάσει οι αντάρτες του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ δεν είχαν δεχτοί να πάνε μαζί τους. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!

  87. Ο οκτάχρονος Ηλίας Παλαβός, ήταν μεταξύ των θυμάτων της κομμουνιστικης θηριωδείας στο Μελιγαλα. Ήταν και αυτός συνεργάτης των Γερμανών; Τα εγκλήματα του ΚΚΕ πήραν ασυλία απο τα δεξια καθήκια του πολιτικού συστήματος, στα πλαίσια της συστιμικής συμπότευσής τους.

  88. Η διαφορά τους (των κομμουνιστών) απ΄τους τζιχαντιστές είναι ότι αυτοί έσφαζαν αμάχους και αιχμαλώτους πολέμου με κονσερβοκούτια.Οι τζιχαντιστές είναι ποιο πολιτισμένοι σφάζουν με μαχαίρια!Η συγνώμη δεν μπορεί να ξεπλύνει τα κτηνώδεις τα βάρβαρα και απάνθρωπα εγκλήματά τους!Οι ΕΛΛΗΝΕΣ πρέπει να μάθουν την αλήθεια γι΄αυτούς τους εγκληματίες δολοφόνους!

  89. Να λετε ευχαριστω φασισταρια που μειναν πολλοι ζωντανοι απο εσας και κουμανταρουν αυτον τον τοπο.

    1. Μωρη λεχρίτω βρίκανε και της μαμας σου εκει….

    2. Πάλι καλά που δεν είσαι σταλινικός εσυ, βλάξ

  90. «Σκότωναν φτωχές γυναικούλες γιατί έπλεναν ρούχα Ιταλών ή Γερμανών στρατιωτών. Θανάσιμο έγκλημα, επαίσχυντη αντιπατριωτική πράξη. Από πόσο πατριωτικό πάθος θα φλέγονταν αυτός ο λεβέντης για να σκοτώσει μια μάνα που έπλενε ρούχα για ένα κομμάτι ψωμί για τα παιδιά της.

    Σκότωσαν εργάτες γιατί δούλευαν σε γερμανικές επιχειρήσεις. Στους ομαδικούς τάφους που άνοιξαν στο Περιστέρι, μπροστά στην αντιπροσωπεία των αγγλικών εργατικών συνδικάτων όλα τα πτώματα φορούσαν μπαλωμένα κουρέλια και τα χέρια τους ήταν χέρια εργατών…
    Σκότωσαν γυναίκες γιατί από την πείνα ή για να σώσουν τα παιδιά τους δόθηκαν για μια πανιότα ή για μια κονσέρβα σε Ιταλούς ή Γερμανούς στρατιώτες… Χιλιάδες αθώοι ανύποπτοι άνθρωποι σφαγιάσθηκαν δίχως να ξέρουν γιατί, ούτε αυτοί ούτε εκείνοι που εν ψυχρώ τους εκτελούσαν.

    Ολόκληρες οικογένειες έχουν ξεκληριστεί με το πρόσχημα της συνεργασίας με τον εχθρό, ενώ στην πραγματικότητα κρύβονταν πίσω απ’ αυτά οικογενειακά ή προσωπικά μίση… Δρούσε ακόμα στις πόλεις για λογαριασμό του ΕΑΜ και η ΟΠΛΑ. Πρόκειται για τους φονιάδες που χρησιμοποιούσε το ΚΚΕ στην Κατοχή… Αυτήν την ηρωική πλευρά του “Εθνικού Έπους”, ίσως από μετριοφροσύνη δεν την αναφέρουν στους πανηγυρισμούς της Εθνικής Αντίστασης!».

    (Άγις Στίνας, παλαιό στέλεχος και βουλευτής του ΚΚΕ)

  91. ΤΟ ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΚΑΝΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΣΤΡΑΦΗΚΕ ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΕΔΕΣ,ΕΚΚΑ). ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΑΝ Η ΠΕΑΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΕ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΣΠΟ, ΤΟ ΕΑΜ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ.

  92. βρωμεροι αριστεροι επειδη δε γνωριζετε ουτε καν την ιστοριας σας και δεν απαντατε,αναφερω ενα ονομα αβρααμ μπεναρογια σας λεει κατι ρε ραγιαδες?

    1. Να βοηθήσω λίγο τα κομμούνια που στηρίζουν αυτό το εβραϊκό μόρφωμα, ποιος ήταν ο Μπεναρόγια:
      “Το ένοχο κι αντεθνικό παρελθόν του ΚΚΕ” – http://www.pare-dose.net/3544

    1. ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ..ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΑΝΑΡΧΟΚΟΥΜΟΥΝΑΡΑΣ..
      ΨΟΦΑ ΠΟΥΣΤΡΑ ΣΤΑΛΙΝΙΣΤΗ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΑ..ΒΡΩΜΥΛΕ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑ

    2. στο Γράμμο και το Βίτσι
      έπεσε πολύ γκαμήτσι…

    3. Εχει γεμισει ολη η χωρα με μνημεια απο τις θηριοδειες του κκε, γεννοκτονοι των ελληνων αλητες κουμουνιστες σας ακολουθα το αιμα των νεκρων μεχρι σημερα γι’αυτο σας εχει στο περθωριο ο κοσμος!

  93. ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΑΣΜΑ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑ Ο ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΤΗΝΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ

  94. Οι εγκληματίες κομμουνιστές δεν έσφαξαν χιλιάδες Έλληνες στου Μελιγαλά αλλά και εκατοντάδες άλλους στους Γαργαλιάνους και τα γύρω χωριά μέχρι την Πύλο.
    ΔΕΝ υπάρχει καμμία δικαιολογία για τους ερυθρούς φασίστες Σταλινοτσολιάδες. Έχουμε δικαίωμα στην μνήμη, θα πρέπει να στιγματισθούν αιώνια οι φονιάδες δολοφόνοι του ανώμαλου σχιζοφρενή Βελουχιώτη.
    ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στα θύματα των Κομμουνιστών
    ΤΙΜΗ και και ΔΟΞΑ στους δολοφονημένους Έλληνες απο τις εγκληματικές συμμορίες με την ξενόφερτη ιδεολογία και μίσος

  95. “Πιπιτσα 21/09/2014 at 1:18 pm Reply
    Και που ξερετε ρε εξυπναρες οτι αυτα τα 14χρονα δεν βαστουσαν οπλο? Ησασταν εκει?”

    Ρε Πιπίτσα, ΕΛΕΟΣ ρε!!!!

    14χρονος “ταγματασφαλίτης” ρε???

    ΜΗΝ προσπαθείτε να ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΣΕΤΕ τα ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΤΑ!!!

    ΕΛΕΟΣ!!!

    1. Δεν σου ειπα οτι ηταν ταγματασφαλιτες. Σου ειπα που ξερεις οτι δεν βαστουσαν οπλα, μαχαιρια, κτλ?

      1. Ο Σωτήρης είναι και Πιπίτσα!!!Όπως και ο Βελουχιώτης που ήταν και Σουλτάνα!!!
        Μπράβο κοριτσάρα μου,είσαι άξιος και σωστός κουμούνας!

    2. ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕ Μ..Α ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΟΠΛΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΡΩΜΟΚΟΜΜΥΝΙΣΤΕΣ ΣΤΟ Δ Ι Α Λ Ο ΟΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!!!

      ΑΙ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ…

  96. Ο/Η ΠΡΟΔΟΤΕΣ - ΑΡΧΙΦΑΣΙΣΤΕΣ - ΑΝΑΡΧΟΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ..ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ,ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ λέει:

    Κι όμως τα κουμουνοφασιστικά μιάσματα που σκόρπισαν τον πόνο και τον θάνατο στην Ελλάδα μας,έχουν άσυλο και προστασία,από τη χούντα του μνημονίου.
    Τι δεν καταλαβαίνεις?

  97. Και που ξερετε ρε εξυπναρες οτι αυτα τα 14χρονα δεν βαστουσαν οπλο? Ησασταν εκει?

    1. Ανάμεσα στους τάφους των σφαγμένων της Πηγάδας είναι και ενός παιδιού 4 χρονών.
      Αυτό το μικρό κι’αν ήταν ζωσμένο με όπλα. Έτσι ΠΙΠΙΤΣΑ ???

      1. Οι ταγματασφαλιτες ξερεις ποσα 4χρονα σκοτωσαν?

        1. Είστε αμετανόητοι εγκληματίες δολοφόνοι και ως τέτοιοι πρέπει να δικαστείτε. Ακου σκεπτικό υπανθρώπου δολοφόνου. αφού “σκότωσαν” οι άλοι τετράχρονα να σκοτώσουν και αυτοί για να πατσίσουν. Ρεεεεεεεεεεεεεεε ούουουουουουοστ κτήνη……!!!!!!!!!

    2. Και να ήταν όλοι ταγματασφαλίτες ήταν η δεν ήταν αιχμάλωτοι πολέμου;Ποια είναι η διαφορά σας απ΄τους φασιστοναζίστες της εποχής και απ΄τους σημερινούς τζιχαντιστές του ισλαμικού χαλιφάτου;Επειδή εσείς τους σφάζατε εις το όνομα κομμουνιστικής ιδεολογίας;

  98. Ποτέ δεν είναι αργά όμως..

    1. Ο/Η Όποιος σκάβει το λάκο του άλλου, πέφτει ο ίδιος μέσα. λέει:

      Πρόσεχε γιατι μπορεί μια μέρα να θεωρηθείς κι εσύ φασίστας..

      1. Δεν χρειάζεται να είναι φασίστας είναι κομμουνιστής,το ίδιο κάνει!

Comments are closed.