Περνάει στην πράξη ο Ρ.Τ.Ερντογάν: Η Τουρκία ξεκινά την κατασκευή πλωτών γεωτρύπανων με προορισμό το Αιγαίο – Μέγας κίνδυνος για Ελλάδα-Κύπρο

Κοινοποίηση:
Erdogan-Aigaio-700x337-700x337

Νέες «φουρτούνες» έρχονται για την χώρα μας μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, αποκαλύπτοντας ξεκάθαρα την ατζέντα πάνω στην οποία θα κινηθούν οι Τούρκοι το επόμενο διάστημα.

Οι Τούρκοι οι οποίοι κινούνται βάσει οργανωμένου πολύχρονου σχεδίου όπως διαφάνηκε και από την «ηχηρά» προκλητική παρουσία και τις δηλώσεις Ερντογάν για το Αιγαίο («νησιά που είναι κοντά στα  τουρκικά παράλια»), εισέρχεται στο κυρίως μέρος αυτού…με την κατασκευή πλωτών γεωτρύπανων και νέων πλοίων έρευνας υδρογονανθράκων.

Ο τουρκικός στολίσκος από πλοία που θα «κυνηγούν» υδρογονάνθρακες θα αποτελεί το «ενεργειακό χέρι» της Άγκυρας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ , με το οποίο θα προκαλούν συνεχώς , φτάνοντας μέχρι και κανονικό πολεμικό επεισόδιο.

Σαφής στόχος είναι η αναζήτηση φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός του Αιγαίου το επόμενο διάστημα προκαλώντας μεγάλους «πονοκεφάλους» σε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση , και αποτελώντας στην ουσία την επόμενη κίνηση τους μετά την προσβλητικά προκλητική επίσκεψη του νέου Τούρκου Σουλτάνου στην Αθήνα και Δυτική Θράκη.

«Αφού  μπορούμε να κατασκευάσουμε τα δικά μας πλοία και πλατφόρμες, γεωτρήσεων θα μπορούμε να αποσβέσουμε το κόστος σε λίγα χρόνια», λέει ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ο οποίος σαφώς γνωρίζει τις εντολές του νέου Σουλτάνου.

«Ο επόμενος στόχος της Τουρκίας είναι να κατασκευάσει πλωτό γεωτρύπανο και πλατφόρμες εξόρυξης στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Taner Yildiz, σύμφωνα με τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σε παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια  συνάντηση με δημοσιογράφους του δημοσιογραφικού οργανισμού Anadolu , ο Γιλντίζ υπενθύμισε ότι έγινε πραγματικότητα το πρώτο τουρκικό σκάφος σεισμικών ερευνών «Turkuaz», με κόστος 300 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (116 εκατομμύρια $).

Το πλοίο, το οποίο θα εκτελεί πλέον την αποστολή του υπό την εντολή της κρατικής Γενικής Διεύθυνσης Μεταλλευτικών Ερευνών , θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκτός από τη διεξαγωγή μετρήσεων της κλιματικής αλλαγής και της οικολογικής έρευνας.

Ο Yildiz αποκάλυψε ότι μετά την κατασκευή του πλοίου Turkuaz, η Τουρκία θα ασχοληθεί με την κατασκευή ενός πλωτού γεωτρύπανου και μιας πλατφόρμας γεώτρησης στη χώρα.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Τουρκία πληρώνει σήμερα περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια ως μίσθωμα γι ‘αυτά τα πλοία.

«Θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τα δικά μας πλοία και πλατφόρμες, έτσι ώστε να μπορούμε να αποσβέσουμε το κόστος μας σε λίγα χρόνια», δήλωσε ο Yildiz.

Προς το παρόν, η Τουρκία διαθέτει ένα ακόμα πλοίο εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, το Barbaros Hayrettin Pasa, το οποίο ασχολείται με τη θαλάσσια σεισμική έρευνα.

Σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu της Τουρκίας, ο Yildiz δήλωσε ότι η ρωσική εταιρεία Rosatom θα κατασκευάσει το εργοστάσιο σύντομα.

«Μπορεί να υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου, αλλά για μένα, η ώρα που η μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία είναι πιο σημαντική. Αν η πρώτη μονάδα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι το 2020, από ό, τι μπορούμε να πούμε τότε μπορούμε να πούμε ι ότι το εργοστάσιο έχει καθυστερήσει. Ωστόσο, οποιαδήποτε έξοδα «δεν είναι πρόβλημα», είπε ο ίδιος.

Όταν ολοκληρωθεί, ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Akkuyu θα είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της Τουρκίας με χωρητικότητα 4.800 μεγαβάτ.

Αυτά είναι τα σχέδια της Άγκυρας και καλό είναι να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα.

Θέλουν απεγνωσμένα συν-διαχείριση των υδρογονανθράκων στο ελληνικό Αρχιπέλαγος οι νέο-οθωμανοί για αυτό και κατασκευάζουν εδώ και καιρό έναν πολεμικό στόλο αντάξιο της εποχής του Σουλεϊμάν του «μεγαλοπρεπή» ο οποίος αποτελεί και το ίνδαλμα του Ερντογάν.

Άλλωστε η τακτική της έκδοσης NAVTEX  σε θαλάσσιες περιοχές εντός του Αιγαίου και της Κύπρου το δείχνει ξεκάθαρα.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 11 Δεκεμβρίου δεσμεύεται περιοχή που ξεκινά σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές της Θάσου και εκτείνεται μέχρι την Σαμοθράκη και την Λήμνο (NAVTEX 1309/17).

Και πάλι για τις 11 Δεκεμβρίου έχουν εκδοθεί δυο NAVTEX με τις οποίες έχει αναγγελθεί η πραγματοποίηση τουρκικών ασκήσεων στην περιοχή μεταξύ Άνδρου-Μυκόνου, Ικαρίας, Χίου (NAVTEX1308/17) και στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικής ακτής (NAVTEX 1305/17).

Την Δευτέρα η Τουρκία έχει αναγγείλει μια ακόμη άσκηση στην περιοχή του Καστελόριζου, σχεδιασμένη με τρόπο που ουσιαστικά εγκλωβίζει το ελληνικό νησί, (Navtex 1307/17). Για σήμερα Σάββατο η Τουρκία έχει αναγγείλει την διεξαγωγή ασκήσεων στην Κύπρο σε περιοχή λίγα μίλια έξω από την Λάρνακα και την Αγία Νάπα, μια περιοχή η οποία βρίσκεται εμφανώς εκτός κάθε περιοχής που θα μπορούσε να διεκδικήσει δικαιοδοσία η Τουρκία, αλλά παρ όλα αυτά επιμένει να εκδίδει η ίδια NAVTEX αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Πρόβλημα τους πάντα είναι  και θα είναι η ισχυρή παρουσία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και τα αμερικανικά σχέδια για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Ιδιαίτερη μνεία κάνουμε στην Κρήτη, η οποία αποτελεί ήδη την ενδιάμεση βάση του αγωγού East Med , αλλά και την περιοχή με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στην ΕΕ.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο νησί αυτό αλλά και στα Δωδεκάνησα δεν είναι καθόλου  τυχαία , διότι υποκρύπτουν τις επεκτατικές βλέψεις τους  οι οποίες είναι παράλογες και άκρως επικίνδυνες ..εδικά για το επόμενο διάστημα.  

pentapostagma.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: