Παράνομος ο υποτιτλισμός πειρατικών ταινιών σύμφωνα με δικαστική απόφαση

Κοινοποίηση:
δδδδ_4

Μία ομάδα μετάφρασης υποτίτλων (Free Subtitles Foundation) έχασε τη μάχη στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Άμστερνταμ με την ομάδα καταπολέμησης της ηλεκτρονικής πειρατείας BREIN.

Είναι γνωστό ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κατεβάζουν υπότιτλους, για να παρακολουθήσουν δημοφιλείς ταινίες και τηλεοπτικές σειρές στο διαδίκτυο. Tα μικρά αρχεία των υποτίτλων είναι εξαιρετικά δημοφιλή στο internet και έχουν αναπτυχθεί διάφορες μεταφραστικές ομάδες που μεταφράζουν το κείμενο από άλλη γλώσσα ή κάνουν την μετάφραση εξ ακοής παρακολουθώντας την ταινία. To ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα αλλά και σε κάθε χώρα όπου τα Αγγλικά δεν είναι η μητρική γλώσσα.

Τον τελευταίο καιρό ασκούνται μεγάλες πιέσεις από τις αντιπειρατικές ομάδες ανά τον κόσμο, όπως η ομάδα BREIN που είναι αρκετά ενεργή σε αυτό το μέτωπο, αναγκάζοντας αρκετές ομάδες υποτιτλισμού να σταματούν τη λειτουργία τους.

Η Free Subtitles Foundation αποφάσισε να καταθέσει μήνυση κατά της BREIN ευελπιστώντας να γίνει επίσημη ομάδα υποτιτλισμού στην Ολλανδία, αν κατάφερνε να εκδοθεί μια ευνοϊκή γι αυτήν δικαστική απόφαση.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο του Άμστερνταμ εξέδωσε την απόφασή του (PDF) και τα νέα ήταν άσχημα για τηνFree Subtitles Foundation, καθώς το Δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς τους και δικαίωσε την BREIN σε κάθε περίπτωση.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι υπότιτλοι μπορούν να δημιουργηθούν και να διανεμηθούν μόνο αφού έχει ληφθεί ειδική άδεια από τους κατόχους δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και ότι η μετάφραση υποτίτλων χωρίς άδεια συνιστά παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

“Υπάρχουν πολλές επονομαζόμενες ομάδες που διακινούν ταινίες και τηλεοπτικές σειρές από παράνομες πηγές και προσθέτουν παράνομους υπότιτλους για την ολλανδική αγορά. Η απόφαση αυτή καθιστά σαφές για άλλη μια φορά ότι αυτό είναι παράνομο“, σχολίασε ο διευθυντής του BREIN Tim Kuik, καταλήγοντας στο εξής: “Με αυτή την απόφαση θα είναι πιο εύκολο για το ΒREIN να συνεχίσει τις εργασίες του ενάντια στους παράνομους υποτιτλισμούς και ενάντια σε ιστότοπους και υπηρεσίες που διανέμουν παράνομους υπότιτλους και τηλεοπτικές εκπομπές από μια παράνομη πηγή”.

ΠΗΓΗ: legalnews24.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: