Οι μισοί Ρώσοι πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει γίνει… υπερδύναμη…

Κοινοποίηση:
russia-1-768x512

Οι Ρώσοι θεωρούν μάλιστα ότι η εγγύηση ότι η Ρωσία θα γίνει μεγάλη δύναμη «στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου», είναι ο στρατός, καθώς και «η δύναμη της βούλησης και της ψυχής του λαού» και του «καλού προέδρου». Αυτή την εικόνα κατέγραψε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο μελετών της Κοινής Γνώμης (VICIOM) , στην οποία αναφέρεται η εφημερίδα Kommersant.

Τα… πιστεύω στην Ρωσία

Μέχρι σήμερα, γράφει η εφημερίδα , η πλειοψηφία των Ρώσων θεωρούσε ότι η Ρωσία θα γίνει μεγάλη δύναμη μόνο μετά 15-20 χρόνια. Η τομή αυτή στην αντίληψη των Ρώσων που συνειδητοποίησαν ότι η χώρα τους μπορεί να γίνει μεγάλη δύναμη, έγινε εντελώς πρόσφατα, επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών του VICIOM Στεπάν Λβόφ. Η ενίσχυση της Ρωσίας από στρατιωτικής και πολιτικής απόψεως έπαιξε τον ρόλο της , δηλώνει ο Λβόφ, επισημαίνοντας ότι ωστόσο υπάρχει και άλλος παράγοντας που, είναι όπως λέει, «η υπέρβαση της κρίσης στην οικονομία».

Ο ίδιος δηλώνει στην εφημερίδα Kommersant ότι δεν υλοποιήθηκε το πιο αρνητικό σενάριο. «Εάν η οικονομία κατέρρεε, κανένας δεν θα μπορούσε να οραματισθεί μια ισχυρή χώρα. Μπορεί να μην και τόσο ευχάριστο να το λέει κανείς αυτό, αλλά και κάποιοι απλώς δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ότι σ’ αυτό συνέβαλε και η κυβέρνηση», δήλωσε ο Λβόφ στην εφημερίδα Kommersant .

Ο πολιτειολόγος Μπορίς Μακαρένκο είναι πεπεισμένος ότι κατά τις δημοσκοπήσεις οι Ρώσοι πολίτες διακατέχονται από συναισθήματα και όχι από μια βαθειά αντίληψη για την θέση της Ρωσίας στον κόσμο, και συνεπώς το « συναίσθημα ότι ανήκουν σε μια μεγάλη δύναμη» τους προσφέρει την δυνατότητα απαλύνουν τα καθημερινά προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν.

«Στις αρχές του 2016 οι διαθέσεις των πολιτών σε σχέση με την κρίση είχαν φθάσει στο κατώτερο σημείο τους» ενώ το 2014, όταν είχε γίνει ένταξη την Κριμαίας , υπήρχε το αίσθημα της νίκης» δηλώνει ο Μακαρένκο και προσθέτει: «Σήμερα διατηρείται η συσπείρωση των πολιτών γύρω από τη σημαία, αλλά υπάρχει περισσότερο η αίσθηση που λέει ότι «όλοι είναι εναντίον μας, άρα είμαστε σημαντικοί γι’ αυτούς».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: