Νυχτερινά «παζάρια» για την Τουρκία: Τι «αντάλλαξαν» Αθήνα – Λευκωσία – Η «ντρίμπλα» Τραμπ

Κοινοποίηση:
nn

Σε ένα διπλωματικό παιχνίδι «ανταλλαγών» της τελευταίας στιγμής Αθήνα και Λευκωσία πέτυχαν τη διατύπωση ισχυρής δήλωσης απέναντι στον Ερντογάν με αναφορές που προσδιορίστηκαν από Ελλάδα και Κύπρο.

Η πίεση για την έκδοση ανακοίνωσης στήριξης της κας Μέι από την πλευρά της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, έδωσε αργά χθες βράδυ το περιθώριο να διατυπωθεί παράλληλα η σχετική ανακοίνωση στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην Τουρκία.

Αθήνα και Λευκωσία όντας οι δύο χώρες με ανοικτούς διαύλους με τη Μόσχα «αντάλλαξαν” τη συμμετοχή τους στην ομόφωνη ευρωπαϊκή ανακοίνωση στήριξης της Μ. Βρετανίας απέναντι στη Ρωσία με την επίσης ομόφωνη στήριξη των δύο χωρών απέναντι στην Τουρκία. Το ενδιαφέρον είναι ότι πριν ολοκληρωθούν οι κινήσεις αυτές ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με την ρωσική ηγεσία και ενημέρωσε για το περιεχόμενό της τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Να σημειωθεί ότι το κομμάτι της συζήτησης για το θέμα της στάσης της Ευρώπης απέναντι στην Ρωσία εξαιτίας της δολοφονίας του ρώσου διπλού πράκτορα στην Βρετανία κράτησε κάτι περισσότερο από 4 ώρες στη χθεσινή επτάωρη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών…

Ένα περίεργο και όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τους ηγέτες της Ευρώπης παίχθηκε χθες στη διάρκεια της νύχτας μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον.

Η «είδηση» ότι ο Τραμπ θα εξαιρέσει την Ευρώπη από τα μέτρα που ήδη έχει δρομολογήσει απέναντι στην Κίνα στο πλαίσιο μιας λογικής προστατευτισμού, καθησύχασε αρχικά τους Ευρωπαίους ηγέτες εμποδίζοντας οποιαδήποτε απόφαση αντίδρασης. Στη συνέχεια όμως διευκρινίστηκε ότι η εξαίρεση αυτή ήταν μόνο προσωρινά και ειδικά μέχρι την 1η Μαΐου…

Διπλωματικοί παράγοντες στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η διευκρίνιση αυτή προκάλεσε την οργή ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών παρά το γεγονός ότι η γενική γραμμή που επικρατεί είναι να υπάρξει ψυχραιμία και αναμονή μέχρι να ξεκαθαριστεί η εικόνα των ολοκληρωμένων προθέσεων του προέδρου Τραμπ, ο οποίος στο μεταξύ συνεχίζει να αντικαθιστά τα στελέχη του επιτελείου με παράγοντες που είναι υπέρμαχοι της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ σε όλα τα μέτωπα και ειδικά στο θέμα του εμπορικού πολέμου αλλά και στην σκληρή στάσης απέναντι σε Ν. Κορέα και Ιράν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα αναμένεται να διατυπώσουν τις γενικές κατευθύνσεις της στάσης της ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ αμέσως μόλις ξεκαθαριστεί η στάση των ΗΠΑ όσον αφορά τα μέτρα προστατευτισμού που έχουν εξαγγελθεί.
capital.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Εχουμε ελληνα πρωθυπουργο?????????????????τουρκοεβραιος ειναι και απο τα βαθοι της Μικρας ΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗ… ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΕΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΥΝΑΛΛΑΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥς ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕς ΤΟΥ…….ΣΩΘΗΚΑΜΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ Ο ΧΟΝΤΡΟΜΠΟΥΤΑΣ ΞΕΠΟΥΛΑ ΑΝΕΤΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ……….

Comments are closed.