Ντόναλντ Τουσκ: “Δεν θα είναι εύκολη η συνάντηση με τον Ερντογάν στη Βάρνα”

Κοινοποίηση:
99D02875C4C5B1A71DA38C9F2A9D2640

«Δύσκολη συνάντηση» με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ευρωτουρκική Σύνοδο της Βάρνας της προσεχούς Δευτέρας προέβλεψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και το καταδικαστικό ευρωπαϊκό κοινό ανακοινωθέν.

«Γνωρίζω ότι δεν θα είναι εύκολη συνάντηση…» δήλωσε χαρακτηριστικά για τη Σύνοδο της Δευτέρας, όπου οι ευρωπαίοι θα τεθούν «αντιμέτωποι» με τον τούρκο πρόεδρο.

Ενόψει της συνάντησης των ευρωπαίων ηγετών με τον τούρκο πρόεδρο στη βουλγαρική πόλη ο κ. Τουσκ ξεκαθάρισε ότι οι τουρκικές ενέργειες, τις οποίες επίσης χαρακτήρισε παράνομες, θα τεθούν επί τάπητος στις συζητήσεις.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος. Το ζήτημα αυτό θα τεθεί στη Βάρνα, όπου ελπίζουμε να διεξαγάγουμε μια ευρεία συζήτηση σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και για το μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε δε, ότι «η ΕΕ ανησυχεί όχι μόνο για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο… Σίγουρα θα συζητηθούν και άλλα περίπλοκα ζητήματα στη Βάρνα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Τουρκία και των ενεργειών της στη Συρία». Παρ’ όλα αυτά, διευκρίνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συζητάμε ανοιχτά και να έχουμε αμοιβαία συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Την πεποίθηση πως η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη διέρχεται μία «ποιοτική αλλαγή» προς το χειρότερο, η οποία «πρέπει να μας ανησυχήσει», εξέφρασε από πλευράς του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: