Ντόναλντ Τουσκ: “Δεν είμαι 100% σίγουρος πως Ευρώπη και ΗΠΑ έχουμε κοινή γνώμη για τη Ρωσία”

Κοινοποίηση:
Bruksela, Belgia, 30.08.2014. Premier RP Donald Tusk podczas konferencji prasowej w trakcie nieformalnego szczytu Unii Europejskiej, 30 bm. w Brukseli. Liderzy państw UE zdecydowali, że Donald Tusk obejmie stanowisko przewodniczącego Rady Europejskiej. Premier RP obejmie obowiązki szefa Rady 1 grudnia br. (mgo) PAP/Radek Pietruszka

«Συζητήσαμε πολλά ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια, το κλίμα και το εμπόριο. Έχω την αίσθηση ότι συμφωνούμε σε πολλά». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το πέρας της συνάντησης που είχε, από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με το πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.

Ο Ντ. Τούσκ σημείωσε πως πάνω απ’ όλα οι δύο πλευρές συμφωνούν «σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τονίζοντας ωστόσο πως «ορισμένα ζητήματα παραμένουν ανοικτά, όπως το κλίμα και το εμπόριο».

«Και δεν είμαι 100% σίγουρος ότι μπορούμε να πούμε σήμερα πως έχουμε κοινή γνώμη για τη Ρωσία, αναφορικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, φαίνεται ότι είμαστε στην ίδια γραμμή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συνεχίζοντας σημείωσε πως το «κύριο μήνυμα» που έστειλε στον πρόεδρο Τραμπ ήταν ότι αυτό που δίνει «μεγαλύτερο νόημα στη συνεργασία και τη φιλία» μεταξύ των δύο πλευρών είναι οι «θεμελιώδεις δυτικές αξίες, όπως η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Τέλος, επισήμανε ότι σήμερα η κοινή αποστολή τους είναι «η εδραίωση ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου γύρω από αυτές τις αξίες, και όχι μόνο τα συμφέροντα». «Πρώτα οι αξίες και αρχές- αυτό πρέπει να λέμε εμείς, η Ευρώπη και η Αμερική».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: