Μυρίζει εκλογές! Γιατί μαζεύουν χρήμα στην κυβέρνηση;

Κοινοποίηση:
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντάει σε επίκαιρες ρωτήσεις βουλευτών στη  Βουλή κατά τη διάρκεια της "Ώρας του πρωθυπουργού", Παρασκευή 8 Μαΐου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ενώ η κυβέρνηση διαλαλεί με κάθε τρόπο ότι θα κλείσει σύντομα την αξιολόγηση και ότι η θέση της χώρας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη, παράλληλα μαζεύει και αποθηκεύει στην Τράπεζα της Ελλάδος όλο το χρήμα από την αγορά για να έχει ένα μαξιλάρι σε περίπτωση που οδηγηθεί σε ρήξη με τους δανειστές και διακοπεί η χρηματοδότηση από την πλευρά τους.

Αν συνεχίσει να μην πληρώνει στην αγορά τις υποχρεώσεις της, που ανέρχονται σε 800-900 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, τους επόμενους 3-4 μήνες θα έχει μαζέψει άλλα περίπου 3 δισ. ευρώ και θα φτάσει το καλοκαίρι με ταμειακό απόθεμα άνω των 10 δισ. ευρώ μαζί με τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των ασφαλιστικών ταμείων.

Η ελπίδα της κυβέρνησης είναι ότι σε αυτό το απευκταίο σενάριο θα καταφέρει να αποπληρώσει δόσεις δανείων προς τους πιστωτές ύψους 7,5 δισ. ευρώ και μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις μέχρι το φθινόπωρο, χωρίς να κλείσει την αξιολόγηση και χωρίς να ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις. Αν το πετύχει, θα μπορέσει να πάει σε εκλογές αφήνοντας άδεια ταμεία στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα αναγκαστεί είτε να πτωχεύσει, είτε να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο -αν μας δοθεί η ευκαιρία από τους ξένους- το οποίο θα τη βαρύνει πολιτικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: