Με ΦΩΤΙΑ στη ΦΩΤΙΑ απαντά ο ΠΟΥΤΙΝ! Ποια κίνησή του εξόργισε το ΝΑΤΟ!

Κοινοποίηση:
russia-crimea-600x275

Με το ίδιο νόμισμα απάντησε στους Ευρωπαίους που συγκεντρώνονται στην αυλή του ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία πραγματοποίησε μια πρωτοφανή σειρά ασκήσεων σε στεριά, θάλασσα και αέρα στην περιοχή της Κριμαίας οπού και συμμετείχαν χιλιάδες στρατιώτες της χώρας τρία χρόνια μετά την προσάρτησή της στη Ρωσία.

Η άσκηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι  η πρώτη φορά που και οι τρεις δυνάμεις του ρωσικού στρατού συμμετείχαν σε μια ενιαία άσκηση. Ο επικεφαλής της επιχείρησης και γενικός συνταγματάρχης Αντρέι Σέρντικοφ  δήλωσε ότι η άσκηση έγινε λόγω «αυξημένης τρομοκρατικής απειλής» στην ευρύτερη περιοχή. Στην άσκηση αυτή συμμετείχαν 2.500 αλεξιπτωτιστές ενώ τα ρώσικα στρατεύματα προπονήθηκαν σε «επιθετικές και αμυντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ο Σέρντικοφ είπε: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ρώσικου στρατού οι τρεις μεγάλες μονάδες μας βρέθηκαν ταυτόχρονα σε εγρήγορση ως μέρος γυμνασίων και ώστε να μετακινήσουμε όπλα και εξοπλισμό στην περιοχή»

Η περιοχή της Κριμαίας βρισκόταν υπό Ουκρανική κατοχή μέχρι το 2014 όταν και προσαρτήθηκε από τους Ρώσους. Οι δυτικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταδικάζουν την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία ως μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το ΝΑΤΟ μάλιστα επεσήμανε ότι δεν έλαβε κάποια ειδοποίηση για την εν λόγω άσκηση και επομένως την κρίνει παράνομη.

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου  είπε στην Independent: «Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κριμαία είναι παράνομες κατά το διεθνές δίκαιο αφού δεν έχουν την έγκριση της Ουκρανικής κυβέρνησης» και προσέθεσε ότι «από το 2014 η Ρώσικη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας έχει αυξηθεί σημαντικά και αυτό δημιουργεί μια πρόκληση για την τοπική σταθερότητα αλλά και την διεθνή ασφάλεια».

Η ίδια συνεχίζει λέγοντας «σε απάντηση της Ρώσικης στρατιωτικής ανάπτυξης, το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει και αυτό με την σειρά του την στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή» ενώ καθιστά σαφές πως «κάτι τέτοιο γίνεται πάντοτε με αμυντικό και προφυλακτικό τρόπο και βρίσκεται σε αρμονία με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις». Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα το ΝΑΤΟ έχει σφίξει τον κλοιό γύρω από την Ρωσία αναπτύσσοντας δυνάμεις στα σύνορά του.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι τρία χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας η κατάσταση είναι ευμετάβλητη. Είναι μία από τις πιο δύσκολες περιοχές του πλανήτη όπως  αποκάλυψε πρόσφατα δημοσιογράφος του BBC που βρέθηκε στο αεροδρόμιο του Κιέβου με στόχο να επισκεφθεί την περιοχή. Ο έλεγχος ήταν εξονυχιστικός και φυσικά δεν υπήρχε αναφορά στον τελικό προορισμό. Ανάλογος σκεπτικισμός και όταν η ομάδα των δημοσιογράφων πέρασε από ρωσικό έλεγχο όπου χρειάζονται δέκα ώρες για να τους δοθεί το πράσινο φως για να περάσουν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: