Μεγάλη σφαγή στην Καμπούλ: Πάνω από 50 οι νεκροί από την επίθεση καμικάζι στο κέντρο ψηφοφόρων

Κοινοποίηση:
259353-19411021

Στους 57 έφτασαν οι νεκροί ενώ πάνω από 100 είναι οι τραυματίες από την ανατίναξη ενός καμικάζι σε κέντρο καταγραφής ψηφοφόρων στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. 

 

Εκπρόσωπος του υπουργού Εσωτερικών Νατζίμπ Ντανές δήλωσε ότι ένας βομβιστής προσέγγισε πεζός το κέντρο όπου γίνεται έκδοση ταυτοτήτων, μέρος της διαδικασίας καταγραφής 10 εκατ. ψηφοφόρων σε όλο το Αφγανιστάν. Η καταγραφή ξεκίνησε αυτό το μήνα.

Ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι εξέδωσε ανακοίνωση, καταδικάζοντας την επίθεση και δήλωσε ότι «δεν μπορεί να μας αποσπάσει από τους στόχους μας ή να αποδυναμώσει αυτή την εθνική δημοκρατική διαδικασία».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ανέρχονται τουλάχιστον σε 52 και οι τραυματίες σε 112. Δήλωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.

Από την έκρηξη, που έρχεται μετά από μερικές εβδομάδες σχετικής ηρεμίας στην Καμπούλ, καταστράφηκαν αυτοκίνητα και έσπασαν παράθυρα σε παρακείμενα κτίρια.  Πρόκειται για την πλέον αιματηρή έκρηξη στην Καμπούλ από τον Ιανουάριο όταν έχασαν τη ζωή τους περίπου 100 άτομα από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε ασθενοφόρο.

Κέντρα καταγραφής ψηφοφόρων έχουν στηθεί σε όλο το Αφγανιστάν ενόψει των βουλευτικών εκλογών – η διεξαγωγή των οποίων έχει καθυστερήσει πολύ – και των εκλογών περιφερειακών συμβουλίων, που είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο.

Η νέα έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Νταστ Ε Μπάρτσι, της δυτικής Καμπούλ, όπου διαμένουν πολλά μέλη της κυρίως σιιτικής μειονότητας Χαζάρα, η οποία έχει μπει στο στόχαστρο των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους πολλές φορές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: