Κλιμακώνει η Τουρκία. Επιστρέφει το παλιό γνώριμο «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Νέα νάρκη στη Ν.Α Μεσόγειο με απρόβλεπτη συνέχεια

Κοινοποίηση:
barbaros

Μετά τα έξι πολεμικά πλοία και το πετρελαιοφόρο, η Άγκυρα στέλνει τώρα και το παλιό γνώριμο «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως καταγράφηκε και σε βίντεο που κυκλοφόρησε σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα προηγούμενα 24ώρα, το Μπαρμπαρός βρισκόταν στο Αιγαίο, παρακολουθώντας, διακριτικά, την άσκηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού “Αστραπή”.

Τις τελευταίες ώρες, όπως διαφαίνεται και σε διαδικτυακούς χάρτες, το «Μπαρμπαρός»  πλέει ανοικτά της Καρπασίας, συνοδευόμενο από το υποστηρικτικό σκάφος «APOLLO MOON». Το «Μπαρμπαρός»  δήλωσε ως δραστηριότητά της, την έλκυση καλωδίων, τα οποία ποντίζει για σεισμογραφικές έρευνες, προσδοκώντας στον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ παραμένει για ένατη μέρα «εγκλωβισμένο» από τουρκικούς πυραυλάκατους, φρεγάτες και κορβέτες, 25 ναυτικά μίλια μακριά από τον στόχο “Σουπιά” του τεμαχίου 3.

Η μόνη αλλαγή τις τελευταίες ώρες, αφορά τα σκάφη που υποστηρίζουν το «Saipem», με το «Vos Prudence» να αποχωρεί για το λιμάνι Λεμεσού, για να πάρει τη θέση του, δίπλα στο γεωτρύπανο, το «Vos Prime». Η Άγκυρα παρεμποδίζει και καθυστερεί την έναρξη της γεώτρησης στο τεμάχιο 3, επικαλούμενη υπό εξέλιξη στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά στην περιοχή, για την οποία έχει εκδώσει NAVTEX που λήγει στις 22 Φεβρουαρίου.

Η παρουσία του πετρελαιοφόρου συνδέεται με τον ανεφοδιασμό των τουρκικών πολεμικών, κάτι που καταδεικνύει, ενδεχομένως, και την πρόθεση της Άγκυρας να συνεχίσει τις προκλήσεις για αρκετές ακόμη ημέρες.

www.sigmalive.com

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: