Κινητές βόμβες τα Canadair – Μόνο το 1/3 μπορεί να πετά. Ανατριχιαστική ομολογία πιλότου: “Δεν ξέρουμε αν θα επιστρέψουμε”

Κοινοποίηση:
I-DPCN_at_work_03_(4203528315)

Αρνητικό ρεκόρ διαθεσιμότητας εναέριων μέσων έχει φέτος η χώρα μας, όσον αφορά τα Canadair.

 

Η χώρα διαθέτει 18 αεροσκάφη Canadair, από τα οποία ωστόσο, τα έξι βρίσκονται σε «βαριά» συντήρηση στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Τα υπόλοιπα 12 είναι διαθέσιμα στις βάσεις της Ανδραβίδας, Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης και από αυτά πετούν τα τέσσερα με έξι καθημερινά. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανάγκης για τακτική συντήρηση, μικροβλαβών, εντατικής χρήσης και διασποράς, καθώς ένα αεροπλάνο που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη δεν θα πετάξει σε μέτωπο της Πελοποννήσου.

Στις πυρκαγιές στον Κάλαμο, στο Βαρνάβα και στο Καπανδρίτι, όπως και στη Ζάκυνθο και στην Ηλεία, στη μάχη, εκτός από τα Canadair, «ρίχτηκαν» τρία ελικόπτερα Ericson, τρία Σινούκ, τα αεροσκάφη Pezetel, αλλά και πέντε μισθωμένα μεσαίου τύπου ελικόπτερα «Καμόφ».

Τοπικοί αξιωματούχοι αλλά και κάτοικοι των περιοχών που έζησαν τον «πύρινο» εφιάλτη και είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται στις φλόγες κατήγγειλαν την ολιγωρία της κυβέρνησης και τη μη ύπαρξη κρατικού μηχανισμού, ενώ τόνισαν πως τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές και ενώ έκαναν ρίψεις νερού μετά από λίγο σταματούσαν.

Πιλότοι των Canadair: «Δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουμε πίσω, σκεφτόμαστε μόνο τη δουλειά μας»

Τους αποκαλούν ήρωες, οι ίδιοι όμως λένε ότι κάνουν απλώς τη δουλειά τους. Κάθε χρόνο είναι αυτοί που πρωταγωνιστούν στη μάχη με τις πυρκαγιές και παρότι παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα αυτοί θεωρούν ότι είναι καθήκον τους να βοηθάνε, όπου υπάρχει ανάγκη.

Πρόκειται για τους πιλότους και τους μηχανικούς των Canadair CL-215 που έχουν τη βάση τους στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών και τις ημέρες αυτές δίνουν τον αγώνα μαζί με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα.

Είναι οι ίδιοι πιλότοι που όλες αυτές τις ημέρες επιχειρούν στην μεγάλη πυρκαγιά της βορειοανατολικής Αττικής και της Ζακύνθου. Αυτοί που πριν λίγες ημέρες ήταν στις φωτιές στα Κύθηρα και που παρόλη την κούρασή τους παραμένουν εκεί, στη βάση τους, έτοιμοι να τρέξουν με το πρώτο σήμα που θα πάρουν για να σβήσουν πυρκαγιές.

Αν και τα αεροσκάφη θεωρούνται γερασμένα, αυτοί τα εμπιστεύονται και πετούν μαζί τους. Εμπιστεύονται τους συναδέλφους τους μηχανικούς που κι αυτοί, λίγα μέτρα πιο πέρα, δίνουν την δική τους μάχη. Να διατηρούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη σε άρτια κατάσταση και αξιόπιστα, παρόλη την παλαιότητά τους.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: