Καθηγητής καταγγέλλει συναδέλφους του ότι έστησαν φαρμακοβιομηχανία εντός του Πανεπιστημίου Αθηνών

Κοινοποίηση:
1

Τρίτη 5 Ιουνίου, ώρα 17:00. Ο φωτογραφικός φακός απαθανατίζει δεκάδες μπλε και κόκκινα βαρέλια στον αίθριο χώρο του Φαρμακευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Το λευκό αυτοκόλλητο πάνω σε κάποια βαρέλια αναγράφει «αιθυλική αλκοόλη», δηλαδή οινόπνευμα. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό τα βαρέλια ανέρχονται σε περίπου 80. Κάθε βαρέλι χωράει 250 λίτρα υγρού, άρα η συνολική χωρητικότητα των βαρελιών ανέρχεται σε 20.000 λίτρα, χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε αν όλα τα βαρέλια είναι γεμάτα, έως τη μέση ή κάποια είναι άδεια και η αιθυλική αλκοόλη ή άλλη ουσία που περιείχαν, έχει χρησιμοποιηθεί.

Το περιβόητο άσυλο στα ελληνικά πανεπιστήμια φαίνεται ότι δεν αφορά μόνο τη διακίνηση ναρκωτικών ή τη δράση αναρχικών ομάδων, αλλά λειτουργεί, όπως καταγγέλλεται, ως ιδιωτικό τσιφλίκι ορισμένων καθηγητών.
Γιατί το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικότερα το Φαρμακευτικό Τμήμα να χρειάζεται τόσο μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος, που ξεπερνά τις ανάγκες των φοιτητών για δοκιμές στα εργαστήρια;
 Πρόκειται για ποσότητα – μαμούθ που κάποιος θα μπορούσε να συναντήσει μόνο στις εγκαταστάσεις κάποιας φαρμακοβιομηχανίας. Την απάντηση ίσως να δίνει ένα άλλο αυτοκόλλητο πάνω σε μερικά βαρέλια, που γράφει το όνομα μιας φαρμακευτικής εταιρείας. Πρόκειται για μια spin off εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό την εμπορία, παραγωγή και διανομή φαρμακευτικών, βιοτεχνολογικών, διατροφικών και αγροχημικών προϊόντων. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ήταν οικογενειακή υπόθεση και απαρτίζονταν από τη σύζυγο και τα δύο παιδιά (αγόρια) καθηγητή του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων. Μέτοχοι της εταιρείας είναι άλλοι καθηγητές και διευθυντές του Τομέα, ορισμένοι εκ των οποίων συμμετέχουν σε υψηλόβαθμες θέσεις κρατικών οργανισμών και επιτροπών που εγκρίνουν φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής (ΕΟΦ, ΕΦΕΤ), τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων (ΓΓΕΤ) ή ακόμα και τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για την έρευνα.
bitonia2

Στις 17 Ιουλίου 2017 αναπληρωτής καθηγητής του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης στέλνει επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Ο καθηγητής καταγγέλλει ότι καθηγητές και διευθυντές του Τμήματος “έχουν από κοινού συστήσει την εμπορική εταιρεία, η οποία μάλιστα δραστηριοποιείται και εντός του Πανεπιστημίου Αθηνών”. Έχει προηγηθεί επιστολή του προς τον πρόεδρο Συμβουλίου του ΕΚΠΑ, στην οποία κατήγγειλε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία λειτουργούσε εντός του ιδρύματος, ενώ κοινοποιούσε ως αποδεικτικά στοιχεία φωτογραφίες από την ιστοσελίδα της. “Η εταιρία φαίνεται ότι λειτουργεί εντός του ιδρύματός μας (όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες στο site) έχοντας όμως έδρα στην Εύβοια και διευθύνοντα σύμβουλο τον γιο του … (αναφέρει το όνομα καθηγητή του Τομέα Φαρμακογνωσίας). Είναι σε εμένα άγνωστο υπό ποιο καθεστώς η ιδιωτική εταιρία χρησιμοποιεί δημόσια περιουσία και αν το πανεπιστήμιο ενοικιάζει τους χώρους και τον τεράστιας αξίας εξοπλισμό και με ποιο αντίτιμο. Αν και εγω δεν συμμετέχω, η εταιρία διαφημίζει ότι παράγει προιόντα και παρέχει υπηρεσίες οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν αναπτυχθεί από φοιτητές υπο την δική μου επίβλεψη την περίοδο 2002-2011. Εξ’όσων γνωρίζω σημαντικός αριθμός συναδέλφων μελών ΔΕΠ αλλά και μεταδιδακτόρων είναι μικρομέτοχοι στην εταιρία” σημείωνε στην καταγγελία του ο καθηγητής.

farmakeutiki_athinon
farmakeutiki_athina

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η ιδιάζουσα σχέση μεταξύ εταιρείας και Πανεπιστημίου είναι τόσο στενή, που εργαζόμενοι της εταιρείας χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας του Πανεπιστημίου για να αποστείλουν σε πελάτες της εταιρείας τα αποτελέσματα μελετών που αναλαμβάνει η εταιρεία και τα οποία εκτελεί χρησιμοποιώντας μηχανήματα του Πανεπιστημίου. Η εν λόγω εταιρεία εμφανίζει ως έδρα της την Χαλκίδα αλλά όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα της λειτουργεί εντός του Πανεπιστημίου Αθηνών και δηλώνει ως τηλέφωνο επικοινωνίας αριθμό που ανήκει σε μέλος ΔΕΠ μέσα στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας δηλώνεται ότι η εταιρεία έχει στη διάθεση της όλη την υποδομή και των πολλών εκατομμυρίων αξίας εξειδικευμένο εξοπλισμό που υπάρχει στον τομέα Φαρμακογνωσίας του τμήματος Φαρμακευτικής. Στοιχεία που εξαφανίστηκαν μετά τις γραπτές καταγγελίες.

bitonia3

Τα Πανεπιστήμια έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν αφορολόγητο οινόπνευμα για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ενδεικτικά ένα λίτρο αφορολόγητου οινοπνεύματος κοστίζει περίπου 1 ευρώ ενώ το φορολογημένο μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 40 ευρώ. Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες δείχνουν ότι δεκάδες τόνοι έχουν αγοραστεί και μεταφερθεί σε βαρέλια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χρησιμοποιήθηκε αφορολόγητο οινόπνευμα για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, που διακινούνται μέσω φαρμακευτικών εταιρειών και καταλήγουν στα φαρμακεία; Αυτό θα σήμαινε απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε δασμούς από το ελληνικό κράτος, τα οποία θα κατέληγαν σε τσέπες ιδιωτών. Υπάρχει οποιαδήποτε σύμβαση μεταξύ της εταιρείας και του Πανεπιστημίου; Όπως υποστηρίζουν πηγές, σύμβαση υπάρχει, αλλά για εκπόνηση έρευνας, όχι για παραγωγή. Η εταιρεία παράγει λοιπόν φάρμακα εντός του Πανεπιστημίου για δικούς της σκοπούς; Την απάντηση σε αυτή την καταγγελία αναζητήσαμε από τον καθηγητή του τομέα Φαρμακογνωσίας, ο οποίος όμως απουσίαζε σε συνέδριο στο εξωτερικό και μας είπε να επικοινωνήσουμε όταν θα επιστρέψει στην Ελλάδα, κάτι που δεν καταφέραμε παρά τις κλήσεις μας. Από την πλευρά της, η σύζυγός του, επίσης καθηγήτρια και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας, σχολίασε: “Υπάρχουν πολλοί που φαντάζονται πράγματα και κάνουν καταγγελίες. Οι καταγγελίες θα γίνουν γραπτώς και θα διερευνηθούν”.

Πάντως οι καταγγελίες έχουν γίνει γραπτώς και διεξάγεται ΕΔΕ από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, χωρίς όμως ακόμη να υπάρχει πόρισμα. Παράλληλα η υπόθεση έχει φτάσει στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων να απαντήσει αν έχουν πληρωθεί δασμοί, αν δικαιολογείται τόσο μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος αλλά και αν είναι ασφαλείς οι συνθήκες που έχει αποθηκευτεί.

Πηγή: protothema.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: