Κάνουν τον γύρο του κόσμου και συγκλονίζουν – Οι στιγμές μετά την ατομική βόμβα στην Ιαπωνία! (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
2ee94720697a5a4cc710b8f4ade8ba43_XL

Η ιστορία της ατομικής βόμβας μέσα από 20 συγκλονιστικές εικόνες:

Άνδρας διασχίζει με το ποδήλατό του την ισοπεδωμένη πόλη της Χιροσίμα, λίγες μέρες μετά τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας, στις 6 Αυγούστου 1945.

Μόλις μερικές εβδομάδες νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και λαβωμένες σε έμψυχο δυναμικό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποιούν την πρώτη δοκιμαστική έκρηξη της ατομικής βόμβας στο Νέο Μεξικό. Το ημερολόγιο δείχνει 16 Ιουλίου 1945.

Όλα ξεκίνησαν το 1939, όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Λήο Ζίλαρντ έστειλαν ένα γράμμα στον τότε Αμερικανό πρόεδρο Ρούσβελτ. Οι δύο άνδρε προέτρεπαν να κατασκευάσει την κατασκευή ατομικής βόμβας πριν οι Γερμανοί προλάβουν να κατασκευάσουν τη δική τους. Έως την “αυγή” του 1942 οι ΗΠΑ είχαν εγκρίνει το απόρρητο Manhattan Project.

Το 1942 ο ο στρατηγός του Μηχανικού Λέσλι Γκρόουβς (αριστερά) τέθηκε επικεφαλής του Manhattan Project. Δεξιά του στη φωτογραφία ο φυσικό Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, επικεφαλής του ερευνητικού σταθμού Los Alamos στο Νέο Μεξικό, που έμεινε στην ιστορία ως “ο πατέρας της ατομικής βόμβας”.

Εργάτες στο Los Alamos ποζάρουν μαζί με 100 τόνους TNT.

Ενδεικτικές της μυστικότητας και του κλίματος που επικρατούσε είναι και πινακίδες σαν αυτή. Απλώς, υπενθύμιζαν στους εργάτες ότι το Manhattan Project ήταν άκρως απόρρητο: “Ότι βλέπετε, κάνετε, ακούτε εδώ, μένει εδώ”.

Η βόμβα δύο μέρες πριν την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή.

Η έκρηξη της πρώτης δοκιμαστικής βόμβας με την κωδική ονομασία Trinity, έγινε στην έρημο Jornada del Muerto (Ημέρα των Νεκρών).

Ο πιλότος του βομβαρδιστικού Enola Gay, Πολ Τίμπετς, λίγα λεπτά πριν αναχωρήσει για τη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945.

Η πρώτη ατομική βόμβα “Little Boy” – δηλαδή μικρό αγόρι – προκάλεσε τεράστια καταστροφή όπως φαίνεται από την παραπάνω φωτογραφία που τραβήχτηκε στιγμές μετά την φονική κρηξη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρυ Τρούμαν, εν πλω,  διαβάζει τις αναφορές για το βομβαρδισμό της Χιροσίμα.

Η λευκή γραμμή, ένα σημείο που δεν κάηκε από το σαρωτικό κύμα θερμότητας,  θεωρείται πως είναι η σκιά ενός ανθρώπου.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα σε ένα από τα πολλά αυτοσχέδια νοσοκομεία που στήθηκαν στη Χιροσίμα μετά τον όλεθρο.

Η δεύτερη ατομική βόμβα “Fat Man” μερικές ώρες πριν εκραγεί στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου 1945.

Το Ναγκασάκι 15 λεπτά μετά την έκρηξη.

Επιζώντες στο ισοπεδωμένο Ναγκασάκι.

70.000 άνθρωποι πέθαναν ακαριαία στο Ναγκασάκι. Η φωτογραφία μίας επιζήσασας με το παιδί της την ημέρα του βομβαρδισμού.

Στιγμιότυπο από το γραφείο τύπου του Λευκού Οίκου τη στιγμή που ο Τρούμαν ανακοινώνει την παράδοση της Ιαπωνίας στις 15 Αυγούστου 1945.

Αεροπλανική λήψη της Χιροσίμα τρεις εβδομάδες μετά το βομβαρδισμό.

Στρατιώτες και ναύτες στο USS Missouri παρακολουθούν την επίσημη παράδοση της Ιαπωνίας στο Tokyo Bay στις 2 Σεπτεμβρίου 1945.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: