Ισπανία: Η Καταλονία απορρίπτει το νέο τελεσίγραφο της Μαδρίτης

Κοινοποίηση:
καταλονια

Σε τροχιά πολιτικής σύγκρουσης φαίνεται να βρίσκονται Καταλονία και Ισπανία μετά τη χθεσινή άρνηση της τοπικής κυβέρνησης της περιφέρειας να συμμορφωθεί με το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης και να πάρει πίσω την κήρυξη της ανεξαρτησίας.

Η Μαδρίτη έχει απειλήσει να θέσει την Καταλονία υπό τον άμεσο έλεγχό της εάν η τοπική κυβέρνηση δεν αποσύρει τα περί ανεξαρτησίας έως την Πέμπτη.

Ωστόσο η κυβέρνηση της Καταλονίας απέρριψε το νέο τελεσίγραφο του Μαριάνο Ραχόι. «Το να υποκύψουμε δεν είναι στα πιθανά σενάρια» τόνισε ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης. «Την Πέμπτη δεν θα δώσουμε τίποτα διαφορετικό από ό,τι δώσαμε τη Δευτέρα».

Η πολιτική κρίση στην Ισπανία επιδεινώθηκε τη Δευτέρα όταν το δικαστήριο της Μαδρίτης έστειλε στη φυλακή τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων οργανώσεων υπέρ της αυτονομίας της περιοχής. Η καταλανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Μαδρίτη για ύπαρξη «πολιτικών κρατούμενων» και πλήθος πολιτών βγήκε στους δρόμους της Βαρκελώνης ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης περνά περίοδο κρίσης που όλο και βαθαίνει. Στη Μαδρίτη, οι ενωτικοί ντύνουν τα σπίτια τους με την ισπανική σημαία ενώ στη Βαρκελώνη κυριαρχεί στα κτίρια η καταλανική.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: