Η χρόνια διαμάχη για την περιουσία μεταξύ πεθερού και γαμπρού

Κοινοποίηση:
xrpddes

Στο μικρό χωριό έξω από τη Θήβα την ησυχία, μέρα μεσημέρι, τάραξαν οι φωνές δυο ανδρών.

Όλοι γνώριζαν τους πρωταγωνιστές του καυγά. Πεθερός και γαμπρός, εδώ και καιρό τσακώνονταν για λίγα στρέμματα γης.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Οι καυγάδες τους το τελευταίο διάστημα ήταν σχεδόν καθημερινοί καθώς ήταν κοινό μυστικό πως ο 90χρονος είχε καταστήσει σαφή την πρόθεση του να μην δώσει στον γαμπρό του την προίκα που του έταξε λίγο πριν παντρευτεί την κόρη του με προξενιό.

Τα σπίτια του 90χρονου Δ.Γ. και του 45χρονου Α.Ρ. το ένα δίπλα στο άλλο και την κοινή τους αυλή χώριζε μια μικρή μάντρα. Έτσι, το μεσημέρι της 29ης Νοεμβρίου 1968, όταν οι δυο άνδρες βρέθηκαν αντιμέτωποι στην αυλή, ένας ακόμη καυγάς ξεκίνησε με αφορμή τις περιουσιακές διαφορές που είχαν.

Η μια κουβέντα έφερε την άλλη και ο ηλικιωμένος άνδρας έσκυψε, πήρε από το έδαφος μια πέτρα και την πέταξε προς τον γαμπρό του. Η πέτρα χτύπησε τον 45χρονο στο κεφάλι και εκείνος έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος. Η γυναίκα και η κόρη του έσπευσαν να τον βοηθήσουν και λίγο αργότερα ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση. Ο 45χρονος νοσηλεύτηκε για 15 ημέρες αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα τραύματα του. Ξεψύχησε στο κρεβάτι του νοσοκομείου με τους γιατρούς να βεβαιώνουν πως ο θάνατος του επήλθε από το χτύπημα της πέτρας που δέχτηκε στο κεφάλι.

Τον Ιούνιο του 1969 ο ηλικιωμένος κάθισε στο εδώλιο του κακουργιοδικείου της Αθήνας, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του γαμπρού του. Δίπλα του ο 40χρονος γιος του ο οποίος κατηγορήθηκε ότι βοήθησε τον 90χρονο.

Μέσα από τις μαρτυρικές καταθέσεις ξεδιπλώθηκε η διαμάχη που για χρόνια υπήρχε στους κόλπους της οικογένειας. Λίγα στρέμματα γης είχαν φέρει στα μαχαίρια τον 90χρονο με την οικογένεια της κόρης του καθώς, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, αρνιόταν να ξεκαθαρίσει τα πράγματα ρίχνοντας, συνεχώς, λάδι στη φωτιά.

«Τον σκότωσε για 30 ρίζες ελιές, δυο δωμάτια και ένα αμπέλι»

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Η κόρη του ηλικιωμένου κατηγορούμενου και σύζυγος του θύματος, καταθέτοντας στο δικαστήριο, επέρριψε όλη την ευθύνη για τους καθημερινούς διαπληκτισμούς στον πατέρα της.  Όπως είπε, είχε αρνηθεί να παραχωρήσει στο σύζυγο της αυτά που του είχε υποσχεθεί, χρόνια πριν, όταν έγινε το συνοικέσιο.

«Τον σκότωσε για 30 ρίζες ελιές, δυο δωμάτια και ένα αμπέλι, δυο στρέμματα γης. Αυτή ήταν όλη η ιστορία. Αυτά είχε υποσχεθεί στον άντρα μου όταν έγινε το προξενιό» κατέθεσε η μαυροφορεμένη γυναίκα η οποία υπογράμμισε πως μετά το γάμο ο πατέρας της «άρχισε να τα μπερδεύει».

«Δεν έδινε ότι είχε υποσχεθεί, αλλά δεν μας αρνήθηκε τη νομή, αυτή την είχαμε. Μας την είχε δώσει και μας υποσχόταν πως θα υπέγραφε γρήγορα και τα συμβόλαια για να έχουμε την κυριότητα. Μας έλεγε, όμως, πως δεν είχε τα χρήματα για τα συμβόλαια και αυτός, και μόνο, ήταν ο λόγος που δεν προχωρούσε» εξήγησε η γυναίκα στο δικαστήριο. Όλα άλλαξαν όταν η ίδια και ο σύζυγος της προσφέρθηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους τα συμβόλαια. «Βρήκαμε τα χρήματα αλλά και πάλι αρνήθηκε να προχωρήσει στα συμβόλαια.

Τότε άρχισαν να μεγαλώνουν οι καυγάδες. Φάνηκε πως δεν ήθελε να μας δώσει εκείνο που μας είχε υποσχεθεί και κάθε μέρα είχαμε καυγάδες. Μια μέρα πάνω σε ένα καυγά άρπαξε μια πέτρα και τον σκότωσε» είπε.

«Εκείνος χτύπησε τον πατέρα μου και τον σκότωσε»

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΚΗ

Το γεγονός ότι ο 90χρονος έριξε την πέτρα στον 45χρονο επιβεβαίωσε και η νεαρή κόρη του θύματος. «Ο παππούς έριξε την πέτρα. Εκείνος χτύπησε τον πατέρα μου και τον σκότωσε» κατέθεσε το κορίτσι αλλά και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες του μοιραίου καυγά. Και όλοι συμφώνησαν πως ο 40χρονος γιος του ηλικιωμένου άνδρα, και επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση, δεν ήταν στο σπίτι εκείνο το μεσημέρι.

Όταν ήρθε η ώρα της απολογίας, ο 90χρονος έδωσε την δική του εκδοχή για τον καυγά. Ο ηλικιωμένος ισχυρίστηκε πως ουδέποτε εξαπάτησε τον γαμπρό του και αρνήθηκε ότι του πέταξε τη μοιραία πέτρα. «Όλα αυτά είναι παραμύθια.

Η αλήθεια είναι πως ο γαμπρός μου ήταν καβγατζής. Εκείνη την ημέρα γύρισε μεθυσμένος στο σπίτι και άρχισε να βρίζει», αφηγήθηκε και συνέχισε: «Εκείνος βρισκόταν στην αυλή του και εγώ στην δική μου, οι οποίες βρίσκονται η μια δίπλα στην άλλη. Βριστήκαμε και σε μια στιγμή ο γαμπρός μου, μεθυσμένος όπως ήταν, ανέβηκε στον μαντρότοιχο που χώριζε τα δυο σπίτια για να πηδήξει στην αυλή μου. Έχασε, όμως, την ισορροπία του και έπεσε μέσα στην αυλή μου χτυπώντας το κεφάλι του».

Ο εισαγγελέας της έδρας, στην αγόρευση του, πρότεινε την ενοχή του 90χρονου για θανατηφόρα τραύματα χωρίς κανένα ελαφρυντικό και την απαλλαγή του 40χρονου γιου του.

Τελικά, το δικαστήριο καταδίκασε τον ηλικιωμένο άνδρα σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για θανατηφόρα σωματική βλάβη, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και επιδίκασε το ποσό των 15.000 δρχ. στη χήρα και κόρη του, ως χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη. Επιπλέον, το δικαστήριο αθώωσε τον 40χρονο γιο του, δεχόμενο πως δεν είχε καμία σχέση με τον μοιραίο καυγά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: