Η ΤΟΤΑL θέλει και το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ: Οι Γάλλοι μπαίνουν ως «ασπίδα» των Ιταλών απέναντι στην Άγκυρα

Κοινοποίηση:
as-norske-shell-draugen

Οι Γάλλοι προχωρούν σε μια κίνηση που δείχνει ότι το Παρίσι είναι αποφασισμένο να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται στην κυπριακή ΑΟΖ και έτσι η γαλλική εταιρεία TOTAL επιθυμεί να διευρύνει την παρουσία της και να συμμετάσχει μαζί με την ΕΝΙ στο τεμάχιο 8.

Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία προτίθεται να ακολουθήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Άγκυρα και να προχωρήσει στην εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα απειλούσε τους πάντες εκτός φυσικά των Αμερικανών. Όμως και οι Γάλλοι είναι μια πολύ δύσκολη μεταβλητή ακόμα και για την Τουρκία. Το ζήτημα είναι κατά πόσον είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν αυτή την στάση μέχρι τέλους.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Περιφερειακό Διευθυντή της ΤΟTAL κ. Στεφάν Μισιέλ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση κατά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι «συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στο ερευνητικό πρόγραμμα και, από τα πιο σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν το ενδιαφέρον της TOTAL να συμμετάσχει στο τεμάχιο 8.

Το τεμάχιο 8 αδειοδοτήθηκε στην ΕΝΙ και βλέπουμε τώρα το ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας να διευρύνεται και σε αυτό το τεμάχιο. Είναι μια εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική που ενδυναμώνει την κοινοπραξία στο τεμάχιο και διευρύνει την παρουσία της στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Συζητήσαμε και τα επόμενα βήματα. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να πούμε οτιδήποτε. Είμαστε σε συζητήσεις για διάφορα άλλα θέματα, τα οποία θα ανακοινώνονται όσο βεβαίως ωριμάζουν».

Ερωτηθείς για τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «οι συμβατικές υποχρεώσεις για τα νέα τεμάχια αφορούν τριετία» όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος»

Σε ερώτηση για τις αξιολογήσεις για το «Καλυψώ», ο κ. Υπουργός είπε ότι «συνεχίζονται και από την κοινοπραξία του τεμαχίου 6, αλλά και από δικούς μας συμβούλους, γιατί θέλουμε να έχουμε και ανεξάρτητη εκτίμηση των ποσοτήτων του ΄Καλυψώ’».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «μετά από όλα είχαν επισυμβεί στο τεμάχιο 3 βλέπουμε έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να θέλει να διευρύνει την παρουσία της εντός της ΑΟΖ, ειδικά σε ένα τεμάχιο όπως το 8 το οποίο είναι κατ’ εξοχήν ανεξερεύνητο ακόμη».

Ερωτηθείς είπε ότι στο τεμάχιο 8 έγιναν τρισδιάστατες έρευνες προσθέτοντας ότι «γίνεται αυτή τη στιγμή η επεξεργασία τους για να καθοριστούν οι στόχοι».

Από την πλευρά του ο Περιφεριακός Διευθυντής της TOTAL, Στεφάν Μισιέλδήλωσε μεταξύ άλλων, ότι με τον Πρόεδρο συζήτησαν το ενεργειακό πρόγραμμα της εταιρείας, σημειώνοντας ότι έχουν αιτηθεί επίσης για το τεμάχιο 8 που είναι αδειοδοτημένο στην ΕΝΙ.

Ερωτηθείς αν η εταιρεία θα προχωρήσει με επιβεβαιωτική γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ», ο κ. Μισιέλ είπε ότι υπάρχει πολλή τεχνική εργασία να γίνει προτού επισυμβεί αυτό. Είπε ακόμη ότι υπήρξε η πρώτη γεώτρηση με θετικό αποτέλεσμα στο «Καλυψώ» και σημείωσε ότι σίγουρα θα υπάρξει και επιβεβαιωτική.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: