Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ! ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!! Τι να κάνετε για να επιβιώσετε από τα “κοράκια “που θα αγοράσουν το δάνειό σας…

Κοινοποίηση:
Business people in elegant suits sitting at desk handshake

Ανησυχία προκαλεί στους δανειολήπτες η… επέλαση των “κορακιών” στην ελληνική αγορά. «Κόκκινα» δάνεια-καταναλωτικά αλλά και επιχειρηματικά ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ αλλάζουν χέρια.

Οι μαζικές πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες δημιουργούν νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά, αλλά και ανασφάλεια στους δανειολήπτες, που ακόμα έχουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Ήδη χιλιάδες είναι οι οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια που έλαβαν επιστολή ότι το δάνειό τους πρόκειται να πωληθεί και χιλιάδες άλλοι θα ακολουθήσουν, καθώς οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων θα γενικευθούν από όλες τις τράπεζες.

Τι πρέπει να προσέξουν οι δανειολήπτες

  1. Αναγγελία της μεταβίβασης δανείου γίνεται προς τους οφειλέτες και τους εγγυητές με κάθε πρόσφορο μέσο (δηλαδή, πριν από την μεταβίβαση ή την ανάθεση διαχείρισης του δανείου σε τρίτον, ο δανειολήπτης – καταναλωτής δεν «αιφνιδιάζεται»).
  2. Στις περιπτώσεις πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων, καθώς και σε περιπτώσεις ανάθεσης διαχείρισης, δεν χειροτερεύει η ουσιαστική και δικονομική θέση του οφειλέτη και του εγγυητή και δεν επιτρέπεται η μονομερής τροποποίηση όρου σύμβασης, καθώς και του επιτοκίου, πλην των περιπτώσεων, στις οποίες έχουν προκαθοριστεί σταθερά κριτήρια προσδιορισμού του..
  3. Αναγκαία προϋπόθεση για να προσφερθούν προς πώληση τα δάνεια είναι να έχει προσκληθεί με εξώδικη πρόσκληση ο δανειολήπτης και ο εγγυητής μέσα σε 12 μήνες πριν από την προσφορά, να διακανονίσει τις οφειλές του βάσει γραπτής πρότασης κατάλληλης ρύθμισης με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής.

Κάθε νέος εκδοχέας απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πιστώσεις, δηλαδή οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.) και οι Εταιρίες Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Α.Α.Δ.Π .), οφείλει να εκκινεί εκ νέου τη Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων (ΔΕΚ) του Κώδικα Δεοντολογίας.

Ο Νόμος για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά εξακολουθεί να ισχύει και έναντι των ως άνω αναφερόμενων Εταιρειών, δηλαδή ο Δανειολήπτης – Καταναλωτής , δεν έχει κανένα κώλυμα να προσφύγει στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου, μολονότι το δάνειο του το χειρίζεται ή έχει μεταβιβασθεί σε Τρίτο, από τη δανείστρια Τράπεζα.

πηγή: photo depositphotos.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: