Η Μέρκελ ανοίγει τα χαρτιά της για το χρέος!! “Κούρεμα όχι, συζητάμε ελαφρύνσεις…”

Κοινοποίηση:
k7

Οι εκλογές πλησιάζουν στη Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ που διεκδικεί μία νέα θητεία, φροντίζει να αποσαφηνίσει πλήρως τις θέσεις της για το χειρισμό του ελληνικού “προβλήματος”, ιδιαίτερα όσον αφορά το χρέος, το οποίο είναι ένα από τα επίμαχα θέματα στον προεκλογικό διάλογο.

Επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά όσα έχει πει κατά καιρούς και με διάφορες διατυπώσεις ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Μέρκελ απέκλεισε κούρεμα του ελληνικού χρέους. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο “να συζητηθεί περαιτέρω ελάφρυνσή” του.

Παράλληλα δικαιολόγησε τη “σκληρή στάση” που έχουν τηρήσει μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι και το Βερολίνο προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι ήταν επιβεβλημένο να προχωρήσουν κάποιες μεταρρυθμίσεις και να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια μακράς συνέντευξή στο δημόσιο ραδιόφωνο Deutschlandfunk και σε κοινό πρόγραμμα των τηλεοπτικών δικτύων ARD και ZDF, η καγκελάριος αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά θέματα και στην ελληνική κρίση. Απάντησε μάλιστα διεξοδικά σε πολλές ερωτήσεις για  το ελληνικό πρόγραμμα, τη στήριξη της χώρας από την ΕΕ, τις μεταρρυθμίσεις, το ζήτημα του χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ.

Τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ για το χρέος είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ονομαστικό κούρεμα. Όσον αφορά την ελάφρυνση του,  η Μέρκελ απάντησε με μια διατύπωση που αφήνει περιθώρια ερμηνειών: «Μπορεί να γίνει συζήτηση για περαιτέρω ελαφρύνσεις».

Όσον αφορά τη στάση των δανειστών προς την Ελλάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι «η υπερβολική επιείκεια δε βοηθά τις υπερχρεωμένες χώρες. Γι’ αυτό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα τόσο σκληρά. Η χώρα δοκιμάστηκε πολύ».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: