Η θρυλική “Κουίντα”: Εκεί που χόρευε σέικ η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Κοινοποίηση:
kouinta-ekei-pou-xoreue-seik-i-bougiouklaki_5.w_l

Πρωτολειτούργησε  σ’ ένα υπόγειο πίσω από το «Τριανόν».

Δεν χωρούσε περισσότερα από 200 άτομα. Κι όμως, εκεί, σ’ αυτό το χώρο, γράφτηκε η ιστορία της Αθήνας της νύχτας μιας ολόκλήρης εποχής….

Ο Μπάμπης Μουτσάτσος επί τω έργω...
Ο Μπάμπης Μουτσάτσος επί τω έργω…

  Και ποιος δεν έχει ακούσει για τη θρυλική «Κουίντα»… Το περίφημο στέκι που μεσουράνησε τα sixties – με τον Κώστα Βουτσά και την Αλίκη Βουγιουκλάκη να χορεύουν σέικ, τον Αριστοτέλη Ωνάση να πίνει το ποτό του και τον Ζαν Πολ Μπελμοντό να μην παραλείπει να βρεθεί εκεί όποτε ερχόταν στην Αθήνα – βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο με το χαμό του Mr. Quinta, του Μπάμπη Μουτσάτσου, του ανθρώπου που αποτέλεσε την «ψυχή» του θρυλικού μαγαζιού, κι έζησε τη ζωή του ως το μεδούλι.

«Στο τέρμα της Φωκίωνος Νέγρη βρίσκεται το πιο πρωτότυπο νυχτερινό κέντρο των Αθηνών που μένει ανοικτό μέχρι πρωίας ικανοποιώντας έτσι τους ξενύχτηδες αλλά και τους καλλιτέχνες οι οποίοι λόγω των υποχρεώσεών τους στα θέατρα δεν μπορούν να πάνε κάπου να διασκεδάσουν μια κια η ώρα είναι περασμένη…», έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής για τα εγκαίνια της «Κουίντα».

 Κώστας Χατζηχρήστος, Ζωή Λάσκαρη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Μάρθα Καραγιάννη, Ζωζώ Σαπουντζάκη, Έλενα Ναθαναήλ. ΄Ολη η ελληνική σόου – μπιζ των sixties παρήλασε στη θρυλική «Κουίντα» κι όλη η «καλή παλιά Αθήνα», φυσικά. Εκεί μπορούσε να συναντήσει κανείς ποδοσφαιριστές της εποχής όπως ο Μίμης Στεφανάκος, μπασκετμπολίστες, όπως ο Κώστας Μουρούζης, αλλά και μεγάλους αστέρες του κινηματογράφου που επισκέπτονταν την Αθήνα. Από την «Κουίντα» έχουν περάσει, μεταξύ άλλων, οι διεθνείς αστέρες Ζαν Πολ Μπελμοντό, Τζούντι Γκάρλαντ και πολλοί ακόμη.

Με την καλλονή τραγουδίστρια, Μάριον Σίβα
Με την καλλονή τραγουδίστρια, Μάριον Σίβα

   Ο Μπάμπης Μουτσάσος, ο θρυλικός επιχειρηματίας που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών αντιμετωπίζοντας προβλήματα με την υγεία του έζησε μαζί με τους παραπάνω – και πολλούς ακόμα – τα θρυλικά χρόνια της «Κουίντα».

Μπάμπης Μουτσάτσος, Ρίτα Κάντιλακ
Μπάμπης Μουτσάτσος, Ρίτα Κάντιλακ

Γιατί το εν λόγω στέκι ονομάστηκε «Κουίντα»; Οι θαμώνες του θα θυμούνται ότι στον πολύ ιδιαίτερο χώρο του μαγαζιού υπήρχαν κουρτίνες σαν αυτές των θεάτρων ενώ το μπαρ της, όπου χτυπούσε η καρδιά της αθηναϊκής νυχτερινής ζωής, έμοιαζε με καράβι. Η «Κουίντα» έκανε και live με ονόματα όπως οι Σέρτζιο Εντρίγκο, Λούτσιο Ντάλα, Aphrodite’s Child, Juniors και άλλοι. Στην «Κουίντα» γυρίστηκαν και μερικές από τις διαχρονικές ελληνικές ταινίες, όπως «Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη» με τον Άλκη Γιαννακά.

Δ. Παπαμιχαήλ, Α. Βουγιουκλάκη, Ντ. Κρίτσας, Μπ. Μουτσάτσος
Δ. Παπαμιχαήλ, Α. Βουγιουκλάκη, Ντ. Κρίτσας, Μπ. Μουτσάτσος

 Εκεί γινόντουσαν τα καλύτερα χάπενινγκ φυσικά με … εμψύχωση του ιδρυτή του. Χάρη στη δική του ενέργεια όλοι ένοιωθαν πολύ οικεία και περνούσαν τόσο καλά, όσο πουθενά αλλού. Ο ίδιος, πανύψηλος (πάνω από 1.90), κι αθλητικός, διακεκριμένος κολυμβητής και πολίστας του Ολυμπιακού, είχε ιδιαίτερες επιτυχίες στο άλλο φύλο. «Θυμάμαι ότι, ενώ φτιαχνόταν ακόμη το μαγαζί, ερχόταν κάθε βράδυ η Μάρθα Καραγιάννη κι άλλοι φίλοι. Με τη Μάρθα ήμασταν φιλαράκια, μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό…», είχε αναφέρει ο ίδιος στο δημοσιογράφο, Αλκίνοο Μπουνιά.

Ο Μπάμπης Μουτσάτσος γνώρισε την τραγουδίστρια, Ρίτα Κάντιλακ όταν εκείνη είχε έρθει να παίξει στην ταινία – μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ «Αυτό το Κάτι Άλλο» και παντρεύτηκαν το 1963. «΄Ηταν ένας αλέγρος και γενναιόδωρος τύπος», θυμούνται όσοι τον γνώρισαν.

Πέρυσι ο Μπάμπης Μουτσάτσος – που ζούσε στο Παγκράτι –  σε μία από τις λιγοστές εξόδους του γιόρτασε τα γενέθλιά του στον «Μαγικό Αυλό» του Δημήτρη Θεοφίλου, στον οποίο ανάφερε ότι ζει με λίγα λεφτά, χωρίς όμως να ζητά τη βοήθεια κανενός.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα, Τρίτη, στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Καλλιθέα, ενώ η σορός του θα αποτεφρωθεί. Καλό του ταξίδι.

thetoc.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: