Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟ BREXIT..«Προσωρινή τελωνειακή ένωση» επιδιώκει το Λονδίνο

Κοινοποίηση:
K4

Το Λονδίνο σχεδιάζει να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μία «προσωρινή τελωνειακή ένωση» μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να υπάρξει «ήπια μετάβαση», ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Μιλώντας στο BBC ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτή η μεταβατική περίοδος θα μπορούσε να διαρκέσει «κάτι σαν δύο χρόνια» και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τερματισθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων προγραμματισμένων βουλευτικών εκλογών, το 2022.

Πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατον, να υπάρξει διαπραγμάτευση για μία νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν η χώρα αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό μπλοκ το Μάρτιο του 2019. Όμως, η ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση δεν του επιτρέπει να διαπραγματευθεί διμερείς εμπορικές συμφωνίες.

Οι διαπραγματεύσεις του διαζυγίου Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ ξεκίνησαν τον Ιούνιο επί τριών σημαντικών κεφαλαίων: τα μελλοντικά δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτικών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την οικονομική διευθέτηση του διαζυγίου και το θέμα του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων. Οι Βρυξέλλες θέλουν να προχωρήσουν στη διευθέτηση αυτών των τριών θεμάτων πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: