Η εγκύκλιος της ντροπής! Οι αλλαγές στη διαδικασία κατάσχεσης και πλειστηριασμού ακινήτων.

Κοινοποίηση:
k9

Μια από τις βασικότερη αλλαγές είναι ότι θα καθιερωθεί χαμηλότερη τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς, αφού πλέον η πρώτη προσφορά θα ξεκινά από την εμπορική αξία του ακινήτου και όχι την αντικειμενική, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Επίσης ο πλειστηριασμός θα γίνεται μόνο με γραπτές σφραγισμένες προσφορές, ενώ οι προφορικές προσφορές θα υποβάλλονται μόνο αν οι γραπτές προσφορές είναι ίσες. Προβλέπεται επίσης η κατάθεση από κάθε πλειοδότη, εγγυοδοσίας ίσης με το 30% της τιμής της πρώτης προσφοράς (και όχι το 100% που ίσχυε μέχρι πρότινος).

Δεκτές θα γίνονται επίσης και οι επιταγές, ενώ μέχρι σήμερα ζητούνταν μόνο μετρητά.

Παράλληλα μειώνεται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν μπορεί να διεξαχθεί πλειστηριασμός, από 1 έως 31 Αυγούστου, ενώ μέχρι πρότινος ήταν από 1 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά:

  • υιοθέτηση συστήματος πολλαπλών κατασχέσεων επί του ιδίου πράγματος,
  • κατάργηση περίληψης κατασχετήριας έκθεσης επί κινητών και ακινήτων και θέσπισης αντ’ αυτής του αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης,
  • πρόσθετες επιδόσεις αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης κινητών και ακινήτων και τήρηση νέων προθεσμιών για τη διενέργεια τους
  • υποχρεωτικό πλέον στοιχείο της κατασχετήριας έκθεσης καθώς και του αποσπάσματος αυτής είναι και ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) των υπέρ ου και καθ’ ου η εκτέλεση,
  • διαδικτυακή δημοσίευση (ενημέρωση) μέσα από την ιστοσελίδα δημοσιεύσεων του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης, με επιμέλεια του δικαστικού επιμελητή.

 

Επίσης προβλέπονται:

  • Νέος τρόπος προσδιορισμού της αξίας των κατασχεθέντων ακινήτων και καθορισμός της τιμής πρώτης προσφοράς βάσει της εμπορικής αξίας τους.
  • Σύντμηση προθεσμίας άσκησης αναγγελίας δανειστών το αργότερο 5 ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό.
  • Τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις για την κατάταξη απαιτήσεων των αναγγελθέντων δανειστών.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ξέρουμε όλοι στην πόλη μας ποιος ασχολείται με πλειστηριασμούς υπό κάθε ιδιότητα? Ε, λοιπόν, ξέρουμε και τι να κάνουμε! Για να μην μας πάρουν για…. idiots.

Comments are closed.