Η είδηση ΣΟΚ της ημέρας εν μέσω απεργίας. Κλείνουν όλες οι ελληνικές εφημερίδες…

Κοινοποίηση:
efimerides

Σε δεινή κατάσταση έχει περιέλθει ο Τύπος και οι εφημερίδες, όπως και τα περιοδικά. Και καλά, τα κανάλια έχουν πάρει την κατιούσα, οι εφημερίδες και ο περιοδικός τύπος που εξαφανίζεται, τι χρωστάει να πληρώσει τη νύφη; Η ενημέρωση των εφημερίδων, είναι πιο αγνή, άρα πρέπει να στηριχτεί.

Το θέμα ήρθε στη Βουλή.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Θέμα: «Αύξηση τιμών στο δημοσιογραφικό χαρτί»

Μεγάλη νευρικότητα παρατηρείται στην παγκόσμια αγορά δημοσιογραφικού χαρτιού με αυξήσεις τιμών και ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής.  Εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας έχουν εξαγγείλει ήδη σημαντικές αυξήσεις στο δημοσιογραφικό χαρτί, ενώ και εγχώριες εκδοτικές και τυπογραφικές μονάδες έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους για την ενσωμάτωση των αυξήσεων στη τελική τιμή των προϊόντων τους από 1η Ιουλίου 2018. Είναι γνωστό ότι οι ελληνικές εκδοτικές και τυπογραφικές επιχειρήσεις κάθε είδους (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία), τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της εκτίναξης του κόστους παραγωγής, έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει.

Η νέα αύξηση του κόστους του δημοσιογραφικού χαρτιού θα σημάνει τον περιορισμό της βιωσιμότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και την απώλεια και άλλων θέσεων εργασίας δημοσιογράφων, τυπογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων στις επιχειρήσεις του κλάδου. Περιττό να υπενθυμίσω ότι πρόκειται για κλάδο, ο οποίος μαστίζεται από πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας, υψηλότερα από κάθε άλλον. Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι προμηθεύτριες χώρες δημοσιογραφικού χαρτιού έχουν αυξηθεί και έπαψε η μονοπωλιακή σχέση προμήθειας των ελληνικών επιχειρήσεων από τις Σκανδιναβικές χώρες, αφού προστέθηκαν στην παγκόσμια αγορά Ρωσία, Κίνα, Βουλγαρία, Σλοβενία κ.α. Εκ των πραγμάτων για τις εγχώριες επιχειρήσεις αποκλείονται χώρες όπως ο Καναδάς και η Βραζιλία λόγω υψηλού κόστους της μεταφοράς αυτού. Παρόλα αυτά η τιμή του δημοσιογραφικού χαρτιού συνεχώς ανεβαίνει, εκτινάσσοντας στα ύψη το λειτουργικό κόστος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Στις ΗΠΑ ήδη έχει αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία από δέκα γερουσιαστές για τον περιορισμό, μέσω του νομοσχεδίου «PRINΤ», των δασμών στο δημοσιογραφικό χαρτί προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των εκδοτικών επιχειρήσεων κάθε είδους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα αν και έχει προχωρήσει η μετάβαση στη ψηφιακή ενημέρωση και διαφήμιση εντείνοντας τον ανταγωνισμό των ψηφιακών μέσων με τα αντίστοιχα έντυπα, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εξακολουθούν να εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία. Κατά συνέπεια, είναι απολύτως απαραίτητη η εκπόνηση πολιτικών ενίσχυσης του παραδοσιακού τύπου. Είναι ζήτημα πλουραλισμού και δημοκρατίας. Σε διαφορετική περίπτωση η εξαφάνιση ενός ιστορικού κλάδου θα είναι γεγονός. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περιφερειακές και αθηναϊκές εφημερίδες) που επιπροσθέτως καλούνται να αντιμετωπίσουν  και τις συσσωρευμένες συνέπειες της πολυετούς κρίσης.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι ο αρμόδιος υπουργός έχει δεσμευτεί για την εκπόνηση συγκεκριμένης πολιτικής ενίσχυσης του έντυπου τύπου.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για την ενίσχυση του πληττόμενου κλάδου των εκδοτικών επιχειρήσεων;

2.      Διαθέτει η κυβέρνηση ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση του λεγόμενου παραδοσιακού τύπου;

Αθήνα,  29 Μαΐου 2018

Οι  Ερωτώντες Βουλευτές

Μπουκώρος Χρήστος Βουλευτής Μαγνησίας

Αντωνιάδης Ιωάννης Βουλευτής Φλώρινας
Ασημακοπούλου Άννα- Μισέλ Βουλευτής Β΄ Αθηνών
Αυγενάκης Ελευθέριος Βουλευτής Ηρακλείου
Βαγιωνάς Γιώργος Βουλευτής Χαλκιδικής
Βούλτεψη Σοφία Βουλευτής Β΄ Αθηνών
Γεωργαντάς Γιώργος Βουλευτής Κιλκίς
Γεωργιάδης Άδωνις Βουλευτής Β΄ Αθήνας
Γιαννάκης Στέργιος Βουλευτής Πρεβέζης
Γιόγιακας Βασίλειος Βουλευτής Θεσπρωτίας
Δημοσχάκης Αναστάσιος Βουλευτής Έβρου
Καραμανλή Άννα Βουλευτής Β΄ Αθηνών
Καραμανλής Κώστας Βουλευτής Σερρών
Καράογλου Θεόδωρος Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
Καρασμάνης Γιώργος Βουλευτής Πέλλας

Κατσανιώτης Ανδρέας Βουλευτής Αχαΐας
Κέλλας Χρήστος Βουλευτής Λάρισας
Κεραμέως Νίκη Βουλευτής Επικρατείας
Κεφαλογιάννης Ιωάννης Βουλευτής Ρεθύμνου
Κόνσολας Μάνος Βουλευτής Δωδεκανήσου
Κυριαζίδης Δημήτρης Βουλευτής Δράμας
Μάρκου Κατερίνα Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
Μπούρας Αθανάσιος Βουλευτής Αττικής
Οικονόμου Βασίλης Βουλευτής Επικρατείας
Στύλιος Γεώργιος Βουλευτής Άρτας
Τασούλας Κώστας Βουλευτής Ιωαννίνων
Τζαβάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ηλείας

Τσιάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Καρδίτσας
Φορτσάκης Θεόδωρος Βουλευτής Επικρατείας
Φωτήλας Ιάσων Βουλευτής  Αχαΐας
Χαρακόπουλος Μάξιμος Βουλευτής Λάρισας
 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: