Η άγνωστη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον Παλαιοκώστα στη Ρουμανία και ο σκηνοθέτης-σωσίας του διαβόητου δραπέτη

Κοινοποίηση:
720_555300_be7318a79f-951e3afd1bfdba95

Έως και στη ρουμανική πόλη Τιμισοάρα – κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία – έχει φθάσει η ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό του 51χρονου περιβόητου καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα, που έχει εξαφανισθεί από προσώπου γης από τον Φεβρουάριο του 2009, μετά τη δεύτερη απόδραση με ελικόπτερο από τις Φυλακές Κορυδαλλού.

 

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχε μεταβεί, προ μερικών ετών, χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε, στην πόλη αυτή στα δυτικά σύνορα της Ρουμανίας, ύστερα από πληροφορίες που είχε δώσει Έλληνας νομικός, σύμφωνα με τις οποίες εκεί ζούσε ο διαβόητος δραπέτης που είχε επαφές με αντάρτες πόλης και θεωρείται υπεύθυνος της δολοφονίας (το καλοκαίρι του 2010) με παγιδευμένο δέμα του υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοίδη, Γιώργου Βασιλάκη.

Έτσι η πόλη αυτή , που είχε συνδεθεί με μια αμφισβητούμενη «σφαγή» το 1989 από τη μυστική αστυνομία «Σεκουριτάτε» του καθεστώτος Τσαουσέσκου απέκτησε για την ΕΛΑΣ μια ιδιαίτερη σημασία.
Έως σήμερα ήταν γνωστό ότι υπήρχε έρευνα για παρουσία του Βασίλη Παλαιοκώστα στο κέντρο της Αθήνας, σε ξενώνωα στην Καρδίτσα, σε σούπερ μάρκετ στα Ιωάννινα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, χωρίς όμως επιβεβαίωση. Ακόμη έχουν υπάρξει αναφορές για αναζήτησή του σε περιοχή της Βουλγαρίας.

Η «ρουμανική» έρευνα για τον εντοπισμό του, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο το 2012, όμως παρέμενε άγνωστη.

Εκείνον τον μήνα δημιουργούνται ξαφνικά ελπίδες την ανακάλυψη του άφαντου εγκληματία που έχει επικηρυχθεί με 1 εκατ. ευρώ. Είναι η περίοδος που η ΕΛΑΣ έχει ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό ύστερα από την εξαφάνιση λίγες εβδομάδες νωρίτερα του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα που ήταν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ακόμη εκείνη την περίοδο υπήρχε σε εξέλιξη η μεγάλη έρευνα για τον εντοπισμό των αναρχικών και πιθανόν ποινικών που είχα προχωρήσει στη φονική ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στη Νάουσα της Πάρου.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» εκείνα τα 24ωρα δόθηκε η πληροφορία σε στελέχη της ΕΛΑΣ ότι ένας Έλληνας δικηγόρος που είχε επισκεφθεί τη ρουμανική πόλη για ποινική υπόθεση είχε δει σε γειτονικό κτίριο από ένα τοπικό ξενοδοχείο ένα άτομο 46-47 ετών για τον οποίο εξέφραζε την «απόλυτη βεβαιότητα» ότι ήταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας, καθώς και οι κινήσεις του ήταν πολύ περίεργες και κινούσαν υποψίες.

Τότε λοιπόν φέρεται να οργανώθηκε επίσκεψη κλιμακίου της Αντιτρομοκρατικής υπό την ευθύνη του τότε προϊσταμένου κ. Αλκιβιάδη Τζωίτη στη συγκεκριμένη Τιμισοάρα για τον εντοπισμό και την πιθανή σύλληψή του με βάση όσα ανέφερε η συγκεκριμένη πηγή που θεωρείτο «δεδομένης αξιοπιστίας».

Σε πρώτη φάση ξεκίνησε η προσπάθεια εντοπισμού του 47χρονου με βάση τα στοιχεία που είχε δώσει ο δικηγόρος, τη φωτογραφία του Παλαιοκώστα, ενώ ζητήθηκε και η αρωγή της ρουμανικής αστυνομίας.

Τελικά, σύμφωνα με την εφημερίδα, έπειτα από έρευνες μερικών μηνών εντοπίστηκε το άτομο που αναζητούσαν οι αστυνομικοί. Και οι οποίοι μόλις τον είδαν ήταν σχεδόν βέβαιοι λόγω της εκπληκτικής ομοιότητάς του με τον Έλληνα καταζητούμενο, ότι «ήταν προφανώς ο Βασίλης Παλαιοκώστας και πρέπει να οργανωθεί επιχείρηση σύλληψής του».

Ωστόσο προτού γίνει η μεγάλη επέμβαση διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για έναν 47χρονο Ρουμάνο σκηνοθέτη που διέμενε με την οικογένειά του στην Τιμισοάρα και ο οποίος είχε ποινική εκκρεμότητα λόγω «ηλεκτρονικού εγκλήματος».

Όμως και πάλι οι αστυνομικοί εξάντλησαν τις πιθανότητες, μήπως ο Ρουμάνος «σωσίας» ήταν πράγματι ο επικίνδυνος «Έλληνας» δραπέτης που ζούσε μια δεύτερη ζωή , κοντά στην Ουγγαρία. Ωστόσο και οι τελευταίες έρευνες κατέδειξαν ότι ο 47χρονος κινηματογραφιστής ήταν παντελώς άσχετος με τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: