ΗΡΘΕ ΕΙΔΕ ΚΑΙ ΑΠΗΛΘΕ! Τι συζήτησε ο Τίλερσον με Ερντογάν και Γιλντιρίμ

Κοινοποίηση:
erdotiller-600x275

Στην Τουρκία βρέθηκε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλλερσον σε μια επίσκεψη αστραπή.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το ακανθώδες θέμα της συριακής σύρραξης, σημείο διαφωνιών και τριβών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από την Άγκυρα του τερματισμού της «επιτυχούς» τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία.
Ο  Τίλλερσον, ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Τουρκία από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε αρχικά με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και «συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση των σημαντικών (διμερών) σχέσεων στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας», σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επίσης, επί τάπητος βρέθηκε η δράση του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ και αναζητήθηκαν τρόποι να εξαλειφθεί αυτή η απειλή.  Η Άγκυρα πιέζει την Ουάσινγκτον να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Ράκα χωρίς την συμμετοχή  των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Κούρδους μαχητές της Συρίας.

Ακολούθησε στη συνέχεια συνάντηση με τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε σήμερα τη σημασία που έχει η συνεργασία με τους «σωστούς και νόμιμους» παίκτες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του  Τίλλερσον,  ο οποίος έσπευσε να τονίσει τον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή που είναι και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ η Άγκυρα ανακοίνωσε το τέλος της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», που ξεκίνησε τον Αύγουστο κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και των κουρδικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Άγκυρα δεν διευκρίνισε ωστόσο αν θα αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη βόρεια Συρία.

Επίσης τέθηκε μετ” επίτασης από τους Τούρκους το θέμα της έκδοσης από τις ΗΠΑ του Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως τον ιθύνων νου πίσω από αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία κάτι που ο ίδιος ο ισλαμιστής κληρικός αρνείται. Ακόμη συζητήθηκε το θέμα της σύλληψη του διευθυντικού στελέχους  της ελεγχόμενης από το κράτος Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Ατίλα ο οποίος ανήκει στον κύκλο του Τούρκου προέδρου με αποτέλεσμα η σύλληψή του να έχει προκαλέσει νευρικότητα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: