Επίθεση στο Λονδίνο: Η στιγμή που Βρετανοί αστυνομικοί πυροβολούν και σκοτώνουν τον τζιχαντιστή μακελάρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
westminster1

Εικόνες που επαναφέρουν στη μνήμη τις, νωπές ακόμα, εικόνες φρίκης από την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Τετάρτης (22.03.2107) στο Λονδίνο. Video που βλέπει το φως της δημοσιότητας δείχνει τη στιγμή που ο δράστης του μακελειού, Καλίντ Μασούντ, έχει μαχαιρώσει τον αστυνομικό Κιθ Πάλμερ και επιχειρεί οπλισμένος με δυο μαχαίρια να μπει στη βρετανική Βουλή.

Η ψυχραιμία ενός αστυνομικού όμως απέτρεψε ένα μεγαλύτερο μακελειό. Την ώρα που όλοι τρέχουν τρομοκρατημένοι να απομακρυνθούν από το σημείο και ενώ ο Πάλμερ έχει ήδη δεχτεί την επίθεση και σωριάζεται στο έδαφος, αστυνομικός από τη φρουρά βουλευτή πυροβολεί δυο φορές στο στήθος τον δράστη και τον τραυματίζει θανάσιμα.

Το σοκαριστικό video τράβηξε με το κινητό του τηλέφωνο ο νεαρός πρωταθλητής πυγμαχίας Φρέιζερ Κλαρκ, που το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης μαζί με τους συναθλητές του Μουχάμαντ Άλι και Πατ ΜακΚόρμακ και τον προπονητή του, Τόνι Ντέιβις επισκέπτονταν τη βρετανική βουλή.

Δείτε το σοκαριστικό video

Ο 25χρονος πρωταθλητής βαρέων βαρών μίλησε στο Sky News για τις δραματικές στιγμές και αποκάλυψε ότι είδε κατάματα τον δράστη. Σύμφωνα με τον Κλαρκ, ο Μασούντ «δεν ήθελε να τραυματίσει κανέναν, προσπαθούσε να σκοτώσει τον αστυνομικό». Είπε επίσης πως τον κοίταξε στα μάτια και είδε έναν «τρελαμένο άνθρωπο που ήθελε να σκοτώσει».

Περιγράφει πως «μέσα σε όλη την τρέλα που επικράτησε, υπήρχε μια φιγούρα, ένας ένοπλος αστυνομικός». Ο Μασούντ κρατούσε δυο μαχαίρια στα χέρια του και καθώς όλοι έτρεχαν για να σωθούν, ο αστυνομικός με το όπλο προτεταμένο πλησίασε τον δράστη και τον πυροβόλησε δυο φορές στο στήθος.

Ο 25χρονος μποξέρ ήταν ανάμεσα στους πολίτες που έμειναν αποκλεισμένοι επί επτά ώρες στη Βουλή. Και όπως λέει, αυτό τον έκανε να φοβάται περισσότερο. «Σκεφτόμουν πως μπορούσε να γίνει κι άλλη επίθεση ή να εκραγεί μια βόμβα», είπε.

“Ίσως δεν μάθουμε το κίνητρο”

Η βρετανική αστυνομία προσπαθεί ακόμη, τέσσερις μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ (όπου ο δράστης έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς και σκότωσε τρεις πολίτες) και στη Βουλή (όπου σκότωσε τον αστυνομικό πριν πέσει νεκρός), να βρει τα κίνητρα που όπλισαν τον Μασούντ. Και κυρίως να εξακριβώσουν αν έδρασε μόνος του, αν ήταν δηλαδή ένας “μοναχικός λύκος” ή πήρε εντολές.

Η εκτίμηση, πάντως, είναι πως ο 52χρονος Μασούντ έδρασε μόνος του. Και δεν αποκλείεται το πραγματικό του κίνητρο να μην γίνει γνωστό ποτέ.

Το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη αλλά δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές οικειοποιούνται μια επίθεση που έγινε από έναν “μοναχικό λύκο”.

Έτσι, οι αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν τα κίνητρα του δράστη και τον τρόπο με τον οποίο εκείνος προετοίμασε την επίθεση, όπου τραυματίστηκαν επίσης περίπου 50 άνθρωποι, δύο εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και άλλος ένας μεταξύ ζωής και θανάτου.

Ο Νιλ Μπασού, αναπληρωτής βοηθός Επιτρόπου της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες που να υποδηλώνουν ότι είχαν σχεδιαστεί περαιτέρω επιθέσεις. «Ακόμα πιστεύουμε ότι ο Μασούντ έδρασε μόνος του εκείνη την μέρα», υπογράμμισε με ανακοίνωση του.

Παράλληλα ο αξιωματικός της αστυνομίας σημείωσε ότι ακόμη και αν ο Μασούντ έδρασε μόνος του, η αστυνομία χρειάζεται να δώσει μια όσο το δυνατόν κατανοητή εξήγηση για τα κίνητρα του δράστη ώστε να καθησυχάσει τους πολίτες του Λονδίνου. «Πρέπει όλοι να αποδεχτούμε ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην κατανοήσουμε ποτέ γιατί το έκανε αυτό. Η εξήγηση αυτή μπορεί να πέθανε μαζί του», πρόσθεσε.

«Εντούτοις, είμαστε αποφασισμένοι να διαπιστώσουμε αν ο Μασούντ ήταν ένας μοναχικός λύκος που εμπνεύστηκε από προπαγάνδα τρομοκρατών, είτε αν άλλοι τον ενθάρρυναν, τον υποστήριξαν, ή του έδωσαν εντολές», υπογράμμισε.

Οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους φίλους και οικείους του Μασούντ να παρουσιαστούν για να τις βοηθήσουν να καταγράψουν τις κινήσεις του πριν την επίθεση και να καταθέσουν τις οποιαδήποτε πιθανές αιτίες που μπορεί να τον οδήγησαν στην ενέργεια του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: