“Επίθεση” Κατσιαντώνη σε Τσακαλώτο: “Παράλογη η φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες!”

Κοινοποίηση:
Γιώργος Κατσιαντώνης

Στη λεπτομερή διαδικασία να… ενημερώσει τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με φορολογικά παραδείγματα… δια βοήθειας λογιστή, για την αδικία που θα επωμιστούν χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενοι στα “εκκαθαριστικά ραβασάκια” που θα λάβουν, μπήκε ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης.

Ο ίδιος περιγράφει ως χαοτική την κατάσταση, αφού η παράλογη φορολογία προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους θεωρούνται, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ως τέτοιοι -καθώς στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και πολλοί φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα τόσο από αγροτικές δραστηριότητες (το οποίο όμως δεν ξεπερνά το 50% και, άρα, δεν θεωρούνται κατ’ επάγγελμα αγρότες)- τους ωθεί στην κυριολεξία να… πάρουν τα βουνά η άλλες πολιτείες, προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν επαγγελματικά.

Ο κ. Κατσιαντώνης καλεί τον κ. Τσακαλώτο να… κάνει το αυτονόητο -αυτό, δηλαδή, που έκανε και ο ίδιος: στα παραδείγματα που του παρουσιάζει, να δει το τεράστιο ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας, το οποίο είναι τουλάχιστον πενταπλάσιο από αυτό του μισθωτού και του συνταξιούχου.

«Επειδή είναι βέβαιο ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν τα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα… πέσουν έξω οι προβλέψεις για εισπράξεις στα δημόσια ταμεία, και άρα πάλι θα βγει η οικονομία του κράτους εκτός τροχιάς προβλέψεων», όπως τονίζει ο Γιώργος Κατσιαντώνης, ζητά από τον υπουργό Οικονομικών να σταματήσει άμεσα την αδικία ως προς τη φορολογική μεταχείριση των Ελλήνων φορολογουμένων, έτσι ώστε αφενός μεν να μην επιβαρυνθούν άδικα και άνισα ως προς τον αποδιδόμενο φόρο και αφετέρου να κατορθώσουν, εν τέλει, να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά και να μπει στη διαδικασία η κυβέρνηση να αναμορφώσει στο άμεσο μέλλον το ισχύον απαράδεκτο και άνισο φορολογικό σύστημα της Ελλάδας.

Η ερώτηση Κατσιαντώνη έχει ως εξής:

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ημέρες οι Έλληνες φορολογούμενοι, οι οποίοι, εν μέσω της διαρκούς βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνουν τα τελευταία χρόνια, καλούνται, ούτε λίγο ούτε πολύ, να αποφασίσουν αν θέλουν να υπάρχουν στην επαγγελματική «αρένα» της Χώρας ή να τα «βροντήξουν». Το πρόβλημα, καταρχήν, εντοπίζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους θεωρούνται, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ως τέτοιοι (εν τη εννοία του φορολογικού Νόμου…), καθώς στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν εισόδημα τόσο από αγροτικές δραστηριότητες (που όμως δεν ξεπερνά το 50% και άρα δε θεωρούνται κατ’ επάγγελμα αγρότες) όσο και από ελευθέριο επάγγελμα. Για τους τελευταίους, λοιπόν, βάσει των ισχυουσών διατάξεων προκύπτουν υπέρμετρα αυξημένοι φόροι, αφού ο συντελεστής φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι κατά 69,2% (από το 13% που ίσχυε μέχρι το φορολογικό έτος 2015, έφτασε στο 22% φέτος, ήτοι για τα εισοδήματα του 2016 που θα δηλωθούν τώρα!!!).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: