ΕΝΦΙΑ: 650 εκ. ευρώ τον μήνα ζητάει το Δημόσιο

Κοινοποίηση:
enfia

Φορολογικές απαιτήσεις από τους πολίτες ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο, φέρνει η επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, η οποία έχει φρενάρει τις επιστροφές φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Από την Παρασκευή έχουν ξεκινήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ οι διαδικασίες εκκαθάρισης του βασικού και του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, ώστε να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων στο TAXISnet μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Ο λογαριασμός αναμένεται παρεμφερής με τον περυσινό, με βεβαίωση φόρου της τάξης των 3,2-3,3 δις ευρώ και την εισπραξιμότητα του φόρου να έχει υπολογιστεί στον προϋπολογισμό να είναι τουλάχιστον 2,65 δις ευρώ.

Η ροή εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ είναι κρίσιμη για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και η ανησυχία είναι εμφανής στις αρμόδιες υπηρεσίες του οικονομικού επιτελείου.

Οι φόβοι φουντώνουν καθώς τον Ιούλιο, τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος συνολικού ύψους 1,1 δισ. Ευρώ, δείγμα της κόπωσης που έχει επέλθει για μεγάλη μερίδα φορολογουμένων, οι οποίοι θα κληθούν για πέντε μήνες να δίνουν από 650 εκατομμύρια ευρώ κάθε τέσσερις εβδομάδες για τον φόροι ακινήτων.

Ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις οι οποίες θα πρέπει να εξοφληθούν έως:

29 Σεπτεμβρίου 2017
31 Οκτωβρίου 2017
30 Νοεμβρίου 2017
29 Δεκεμβρίου 2017
31 Ιανουαρίου 2018

Για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι δικαιούνται αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα επιστροφή φόρου εισοδήματος, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ανοίγει το δρόμο των συμψηφισμών με τη νέα οφειλή ακόμα και πριν αυτή γίνει ληξιπρόθεσμη στην πρώτη δόση και για το σύνολο του χρέους. Υπολογίζεται ότι 550.000 φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει ακόμα επιστροφές φόρου εισοδήματος ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ. Εφόσον για αυτά τα φυσικά πρόσωπα προκύψει ΕΝΦΙΑ θα ακολουθήσει συμψηφισμός.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: