Εκτός πόθεν έσχες τα μετρητά στο… στρώμα και τις θυρίδες!

Κοινοποίηση:
4

Με αστραπιαίες κινήσεις που ξαφνιάζουν, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι δύο υπουργικές αποφάσεις για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες»), με τις οποίες καταργείται η υποχρέωση δήλωσης μετρητών που κρατούν οι υπόχρεοι στα σπίτια τους ή σε τραπεζικές θυρίδες.

Η κυβέρνηση εναρμονίζει με μεγάλη ταχύτητα το θεσμικό πλαίσιο στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώθηκαν οι σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις, μεταξύ άλλων και επειδή το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι:

  • Η επιβαλλόμενη υποχρέωση να συμπεριληφθούν στη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης ποσά σε μετρητά που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων, καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, αντίκειται στα άρθρα 5 παρ. 1, 9 παρ. 1 και 9Α του Συντάγματος, καθώς και στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 εδ. δ΄ του Συντάγματος).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες αποφάσεις πήραν ημερομηνία δημοσίευσης σε ΦΕΚ 19 Οκτωβρίου 2017 και εμφανίσθηκαν στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου σήμερα το πρωί, ενώ αύριο, 21 Οκτωβρίου, εκπνέει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, χωρίς προς το παρόν να έχει ανακοινωθεί παράτασή της.

Σημειώνεται, όμως, ότι και με τις νέες αποφάσεις διατηρείται η υποχρέωση να υποβληθούν τα παραστατικά αγοράς ή πράξεις φορολογικής αρχής ή ασφαλιστήρια συμβόλαια για κινητά μεγάλης αξίας, άνω των 30.000 ευρώ, κάτι που φαίνεται να έρχεται σε σύγκρουση με την απόφαση του ΣτΕ.

Η δημοσίευση των νέων αποφάσεων φαίνεται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο του «πολεμικού» κλίματος στις σχέσεις της κυβέρνησης με το ΣτΕ και στην προσπάθειά της να μην «εκτροχιασθεί» η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, λόγω της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί στην πλήρη μορφή της, αλλά μόνο σε περιληπτική μορφή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: