ΕΚΤΑΚΤΟ: Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο Β- από CCC – Ανακοινώσεις μετά το κλείσιμο της Wall Street

Κοινοποίηση:
φιτς

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας στο Β- από CCC, που ήταν πριν, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με τις προοπτικές να χαρακτηρίζονται ως θετικές.

 Η ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τις εκτιμήσεις του οίκου Fitch Ratings για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, στα βήματα των Moody’s και Standard & Poor’s που προηγήθηκαν, αναμένουν σήμερα αγορά και αναλυτές. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η έξοδος της χώρας στην αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου εκτιμάται ότι θα προσμετρηθούν στο report της Fitch.

Ο οίκος μέχρι σήμερα αξιολογεί την ελληνική οικονομία με τη βαθμίδα “CCC”, δίνοντας σταθερές προοπτικές (outlook). Η Beta AXEΠΕΥ σημειώνει ότι ο οίκος αξιολόγησης μπορεί να υιοθετήσει έναν θετικότερο τόνο στις εκτιμήσεις του, αν όχι μια πιθανή αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετική από ουδέτερη.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, η Fitch αναβάθμισε το Viability Rating των ελληνικών τραπεζών, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή αντανακλά την βελτιωμένη ρευστότητα τους, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προχωρήσει στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη βαθμίδα ‘CCC’.

Ο οίκος είχε αναφέρει επίσης πως αναθεωρεί επί τα βελτίω την πραγματική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2,5% και 3% για το 2017 και το 2018 αντίστοιχα, από το 1,8% και 2,2% που εκτιμούσε προηγουμένως.

Επίσης τοποθετούσε στο 2,5% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε το 2016, αρκετά υψηλότερα από τον στόχο του προγράμματος του ESM (0,5%), κάτι που οφείλεται στα υψηλότερα από τα προϋπολογισθέντα φορολογικά έσοδα. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων, σημείωνε, οφείλεται κυρίως στις εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους και την φορολόγηση επιχειρήσεων.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2016, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, αναμένεται να καταστήσει πιο εύκολη την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% φέτος, ωστόσο ο στόχος του 3,5% που έχει τεθεί για το 2018 παραμένει πρόκληση.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, η Moody’s (στις 23/6) είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε Caa2. Ακολούθως η Standard & Poor’s αναβάθμισε (στις 21/7) μεν, τις προοπτικές της οικονομίας σε θετικές από σταθερές, όχι όμως και την πιστοληπτική της ικανότητα, την οποία διατήρησε σταθερή στο Β-.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΕΛΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ,ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΙΟΤΗΤΟΣ ΖΩΗΣ.
    ΣΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ.

  2. “Φοροκαταιγίδα” περιμένει εκατομμύρια Έλληνες με το τέλος του καλοκαιριού (ΒΙΝΤΕΟ)

    Παρασκευή, 18 Αύγουστος 2017 17:53
    “Φοροκαταιγίδα” περιμένει εκατομμύρια Έλληνες με το τέλος του καλοκαιριού (ΒΙΝΤΕΟ)
    Ανάπτυξη…φόρων, περιμένει την ελληνική κοινωνία το ερχόμενο διάστημα. https://youtu.be/NI6QqEb5Bkk

Comments are closed.