Ράγισαν καρδιές στο Μελιγαλά, που βγήκα στα χωράφια. Σταυροί, τραυματισμένοι άνθρωποι, ξυπνάνε ακόμα στον ύπνο τους, ψάχνοντας συγγενείς με κομμένους λαιμούς και χαραγμένα πρόσωπα…

Κοινοποίηση:
h megalh genoktonia

 

“Τον έδεσαν έξω από το Μπεζεστένι στον ευκάλυπτο και τον χάραξαν, όπως χαράζουν τα χοιρινά μέχρι όπου εξέπνευσε μέσα σε φρικτούς πόνους και κραυγές”

Η μεγάλη τραγωδία τώρα αρχίζει…

Οι απώλειες του ΕΛΑΣ σε νεκρούς και τραυματίες υπολογίζονται σε 2.000. Δεν φονεύθηκαν, δεν τραυματίστηκαν στελέχη του κομμουνισμού και καπεταναίοι. Όλοι σχεδόν οι νεκροί και οι τραυματίες είναι ή βιαίως στρατευθέντες ή εθελοντές πατριώτες.

Ένας που εκτέλεσε και πολίτες τις πρώτες ώρες μετά την πτώση του Μελιγαλά και την επομένη ήταν ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ, αξιωματικός  Κων. Κανελλόπουλος από την Καλλιρρόη. Την είσοδο του ΕΛΑΣ  στον  Μελιγαλα  ακολούθησε και καθολικό πλιάτσικο. Στον  Μελιγαλά σχηματίζεται  Λαϊκή  Επιτροπή για να αποφασίσει την τύχη πολλών  εκατοντάδων  ανθρώπων  που  είναι  στοιβαγμένοι σαν ζώα στο  Μπεζεστένι. Τις  πρώτες  πρωινές  ώρες του  Σαββάτου στις 16 – Σεπτεμβρίου  διώχνουν τα περισσότερα παιδιά, τις γυναίκες και πολλούς ηλικιωμένους. Κανένα δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να πει γιατί οι υπόλοιποι παιδιά- κορίτσια – ηλικιωμένες γυναίκες – άνδρες και γέροντες κρατήθηκαν.

Το  μεσημέρι του Σαββάτου φθάνει στο Μπεζεστένι ο Βελουχιώτης συνοδευόμενος από :

-τον Αχιλλέα Μπλάνα ( Γ. Γ. του γραφείου του ΚΚΕ στην Πελοπόννησο)

-τον Νίκο Μπελογιάννη ( ειδικό απεσταλμένο του Γιώργου Σιάντου)

-τον Τάσσο Κουλουμπά ( στέλεχος του ΚΚΕ στην Μεσσηνία)

-και τους καπετάνιους  του 8ου και 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Ο Γιάννης Καραμούζης  στέλεχος  του  ΕΑΜ Μεσσηνίας και μέλος της Λαϊκής Επιτροπής που είχε σχηματιστεί ήταν παρών και γράφει : ‘’ ….τόσο ο Άρης όσο και ο Κουλουμπάς έβαλαν πόστα τα στελέχη του ΕΛΑΣ γιατί  δεν  εκτελέστηκαν  επί  τόπου  όλοι, αλλά τους έπιασαν ζωντανούς….’’!! Αυτό δείχνει  ποιοι  πραγματικά  κρατούσαν  τους  αιχμαλώτους.Ο Bελουχιώτης είχε πει :  ‘’ Πας συλλαμβανόμενος ταγματασφαλίτης θα ντουφεκίζεται επί τόπου’’. O Βελουχιώτης επανάλαβε την διαταγή του στην Λαϊκή  Επιτροπή του Μελιγαλά στο Μπεζεστένι. Σύμφωνα με τον μετέπειτα Λοχαγό του Δ. Σ. Ε.  Κων.Παπακωνσταντίνου ( Μπελά), ο γραμματέας του ΕΑΜ- Μελιγαλά του είπε ότι είχε καταρτίσει μία κατάσταση που περιείχε 60 περίπου αξιωματικούς, ταγματασφαλίτες και προσωπικότητες για εκτέλεση.Τελικά η διαταγή του Βελουχιώτη ερμηνεύτηκε ως εξής :’’ Να τους  εκτελέσετε όλους’’. Ο Καραμούζης  γράφει :   ‘’….. ο Άρης  και  οι  Εκπρόσωποι  του  Κόμματος  Κουλουμπάς και Μπελογιάννης είχαν πάρει την απόφαση : ‘’ Όλοι Έπρεπε Να Εκτελεστούν’’.

 

Η σφαγή της Μερόπης

Στην Μερόπη στις 16 –Σεπτεμβρίου -1944 εκτελέστηκαν όσους έφεραν από τον Μελιγαλά. Αυτό έγινε και στα  γύρω χωριά δηλαδή στο Σολάκι, στην Ανθούσα, στο Νιοχώρι, στην Οιχαλία , στην Σκάλα, και μέχρι την Μεσσήνη (Νησί ). Στην Μερόπη λοιπόν τους αιχμαλώτους τους επισκέφτηκε και ο ίδιος ο Βελουχιώτης με τους Μαυροσκούφηδες, όπου συμμετείχε σε ξυλοδαρμό τους με το καμουτσί. Το ίδιο βράδυ 27 ή 28 αιχμάλωτοι σφάχτηκαν από τους Μαυροσκούφηδες και τα σώματα τους ρίχτηκαν σε ένα ξερό πηγάδι που τότε ανήκε  σε κάποια οικογένεια.

Στο Νιοχώρι ήταν η μητέρα του Μπότη Μπένου, η θεία Γιώργενα όπως την λέγαμε εμείς στο χωριό,( την θεία την Γιώργενα την πρόλαβα στην ζωή και την θυμάμαι πολύ καλά), με τις δύο νεαρές αδελφές, την Καλλιρρόη 28 ετών και την Μαρία 21 ετών και τον μικρότερο αδελφό, τότε 15  ετών. Τις κοπέλες τις αναγνώρισε μια αντάρτισσα και μαρτύρησαν στην κυριολεξία  αφού βασανίστηκαν απάνθρωπα μπροστά στην μητέρα τους και έχοντας τες δεμένες σε δυο καρέκλες πριν της αποτελειώσουν με το μαχαίρι. Την μητέρα και τον μικρό γιο τους άφησαν, αφού τη μητέρα των κοριτσιών την υποχρέωσαν όπως είπαμε να παρακολουθήσει όλη την διαδικασία των βασανιστηρίων πριν τις δολοφονήσουν.

H  Γενοκτονία  του  Μελιγαλά  έγινε  από το Σάββατο 16 –Σεπτεμβρίου μέχρι την Τετάρτη, 20 – Σεπτεμβρίου 1944. Η Τραγωδία της Γενοκτονία αυτής είχε σχεδιαστές. Η  Φρίκη των εκτελέσεων είχε Φυσικούς Αυτουργούς. Οι αμυνόμενοι γνώριζαν καλώς , τι είναι ο κομμουνισμός και τι επεδίωκαν οι επιτιθέμενοι κομμουνιστές. Οι κομμουνιστές μόλις, εισήλθαν στον Μελιγαλά εφαρμόζουν το σχέδιο τους.

Δολοφονούν εν ψυχρώ. Επιθυμούν να εξοντώσουν οτιδήποτε. Στο νοσοκομείο φονεύουν αμέσως τους 41 τραυματίες όπου νοσηλεύονται σε αυτό. Ο  Κων/νος Κανελλόπουλος φονεύει τον Υπολοχαγό Κουτσούκο Γεώργιο και τον Αριστομένη Κουτσούκο. Οι άλλοι φονεύουν όσους θέλουν στους δρόμους, στις πλατείες και στα σπίτια

Σφάζουν αμέσως τους εξής :

Λυκούργο  Λαντζούνη – Δικηγόρο.

Αλκιβιάδη   Λαντζούνη – Γιατρό.

Χρήστο   Λάσκαρη – Γιατρό.

Γρηγόρη  Μπερσή – Γιατρό.

Κων/νο  Λάσκαρη – Φαρμακοποιό

Παναγιώτη   Λαντζούνη – Έμπορο.

PROMO PHOTO3

Η φρικωδία

Έξω από το Μπεζεστένι βασάνισαν μέχρι αναισθησίας τον Πρόεδρο της Κοινότητας, τον Δικηγόρο Αλκιβιάδη Παπαδόπουλο και υποχρέωσαν τους πολίτες να τον αποτελειώσουν δια λιθοβολισμού. Ελεύθεροι δια κάθε έγκλημα, ασύδοτοι, από κάθε νόμο, χωρίς συνείδηση χωρίς ανθρωπισμό και που επιτίθενται κατά των αόπλων γερόντων γυναικών και παιδιών. Έτσι όλους τους άνδρες γυμνούς και χωρία παπούτσια τους συγκεντρώνουν στο Μπεζεστένι. Πρώτος εισέρχεται στο Μπεζεστένι ο Ηλίας Κλάπας  Αντισυνταγματάρχης,  Διοικητής του  9ου  Συντάγματος του ΕΛΑΣ  ο οποίος υπεσχέθη ότι δεν θα γίνουν εκτελέσεις. Όμως οι αποφάσεις ελαμβάνοντο από τα στελέχη του ΚΚΕ και τον Βελουχιώτη και όχι από τον Αντισυνταγματάρχη  Ηλία Κλάπα. Η υπόσχεση αυτή του Ηλία Κλάπα προδίδει την φοβερή πλάνη και αφέλεια του Αντισυνταγματάρχη που άγγιζε  τα όρια της ηλιθιότητας να νομίζει ότι δύναται να υποσχεθεί ασφάλεια των κρατουμένων και ανατροπή των σχεδίων και αποφάσεων του κομμουνισμού. Ο  Ηλίας Κλάπας μέχρι και την ημέρα του θανάτου του δεν αντελήφθη ότι η υπόσχεση του αυτή προδίδει ότι ο ίδιος δεν είχε αντιληφθεί πως εντάσσεται η τακτική επιτυχία αυτού και του Συντάγματος του  – το οποίο διοικούσε μόνο για την διεξαγωγή της μάχης – στην όλη προσπάθεια και τα σχέδια του κομμουνισμού. Ο Αντισυνταγματάρχης δεν αντελήφθη ότι ήταν όργανο εκτελεστικό του ΚΚΕ και όχι πρόσωπο λήψεως αποφάσεων και μάλιστα πολιτικής σημασίας για τον κομμουνισμό. Ο Στρατιωτικός αυτός τον κομμουνισμό τον έζησε αλλά δεν τον γνώρισε. Η δική του πλάνη και αφέλεια ας γίνει μάθημα σε κάθε άνθρωπο και κυρίως της δικής του κατηγορίας και ειδικότητας. Στους συλλαμβανόμενους λοιπόν συμπεριλαμβάνονται αγόρια και  κορίτσια των τεσσάρων και δέκα ετών  και γέροντες με γριές των 80 ετών.

Οι παραμορφωμένοι συλληφθέντες, ανάπηροι, γυμνοί, νηστικοί, διψασμένοι, τρομοκρατημένοι, οδηγούνται πρώτα στον ανακριτή και μετά στην Πηγάδα για σφαγή( αλήθεια με ποιο δικαίωμα άραγε σε ποιόν ανακριτή και για πια αιτία ). Μερικούς από αυτούς τους μετέφεραν στα διπλανά χωριά Νεοχώριο, Μερόπη, Ανθούσα (Ζέζα ), Σολάκιο (Σολάκι)  και Καλαμάτα όπου και τους εκτελούν κατά τον πλέον άγριο και απάνθρωπο τρόπο. Υποχρέωσαν τους κατοίκους των γύρω χωριών να έλθουν στο Μελιγαλά, για να λεηλατήσουν όλα τα υπάρχοντα των σπιτιών και των καταστημάτων καθώς και τους εμπρησμούς αυτών. Οι υποχρεωτικώς παριστάμενοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά γίνονται ακούσιοι συνεργοί των κακουργημάτων για να πουν ότι οι κομμουνιστές έλεγαν:  « ο λαός αξίωσε την τιμωρία των προδοτών ταγματαλητών ».

Ο Βασίλης Μπράβος μέσα στο Μπεζεστένι κυνικότητα λέει στον δικηγόρο Λυκούργο Λαντζούνη : ‘’Λαντζούνη θα πεθάνεις μέχρι αύριο θα σε εκτελέσουμε’’. Ο Μπράβος  λοιπόν και η οικογένεια του είχαν ευεργετηθεί από τον Λυκούργο Λαντζούνη τόσο  σε υλικές βοήθειες  όσο και ηθικές.

—-Έξω από το Μπεζεστένι ‘έσφαξαν :

-Τον        Θανάση  Σμυρνή.

-Τον     Ορέστη      Κουλόπουλο.

-Τον  Παναγιώτη   Κουλόπουλο.

-Τον Γεώργιο Κουλόπουλο.

Τα τρία αδέλφια τα έσφαξαν παρουσία του πατέρας τους Δημήτρη Κουλόπουλου. Τον Λυκούργο τον Καρβέλη, έξω από το Μπεζεστένι τον έδεσαν στον ευκάλυπτο και τον χάραξαν, όπως χαράζουν τα χοιρινά μέχρι όπου εξέπνευσε μέσα σε φρικτούς πόνους και κραυγές, παρουσία του γιού του Φώτη Καρβέλη τον οποίον έσφαξαν την άλλη ημέρα στην Πηγάδα.

Άνω των 200 δολοφονήθηκαν μεμονωμένα έξω από το Μπεζεστένι.

Αυτά, είδα εκεί στα χωράφια του Μελιγαλά, με το τηλεοπτικό συνεργείο της εφημερίδος.

Αυτά και άλλα πολλά, έχουν αποτυπωθεί στο φακό.

Αλλά τώρα μιλούν εκείνοι που έμειναν πίσω ζωντανοί, για να μας πουν τις μνήμες του θανάτου.

Δεν ευθύνεται κανένας πατριώτης για τη συζήτηση που άνοιξε.

Οι κομμουνιστές την ξανάνοιξαν αλλά εμείς θα την κλείσουμε. Την άνοιξε ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ, ο Κοντονής, ο Παπαδημούλης και κάτι άλλα κόκκινα πόλιτικά ερπετά. Προκληθήκαμε και προσβληθήκαμε όλοι εμείς, που νιώθουμε πατριώτες.

Το Σάββατο το πρωί , η αλήθεια που κινηματογραφήθηκε θα βγει ζωντανή.

Για να μάθουμε επιτέλους, την αλήθεια και τι έγινε εκεί πέρα, το οποίο έκρυψαν , δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί.

Άνθρωποι και νοικοκύρηδες που δεν έφταιγαν σε τίποτα, πλήρωσαν με τη ζωή τους.

Και το χειρότερο σε έναν πόλεμο, είναι να σκοτώνονται αθώοι.

Εγώ τα άκουσα. Από ψυχές που δε μου λένε ψέμματα, γιατί έχουν πατήσει τα 90. Και στα 90 αμετανόητος μπορεί να είσαι. Αλλά όταν αποφασίσεις να μιλήσεις, ψέματα, δε λές. Εκτός και εαν έχεις πουλήσει την ψυχή σου στο δαίμονα και ακόμα παραπέρα.

Σ.Σ.Χ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Μακελειο κραταμε μικρο καλαθι για ολοκληρο αρθρο οπως παρακατω
    Εγώ τα άκουσα. Από ψυχές που δε μου λένε ψέμματα, γιατί έχουν πατήσει τα 90. Και στα 90 αμετανόητος μπορεί να είσαι. Αλλά όταν αποφασίσεις να μιλήσεις, ψέματα, δε λές. Εκτός και εαν έχεις πουλήσει την ψυχή σου στο δαίμονα και ακόμα παραπέρα.

    Εχουμε παραδειγματα γερμανοτσολιαδων ελληνοφωνων που έχουν πατήσει τα 90. Βλεπε Μητσοτακης, Γλεζος, Θεοδωρακης κτλ λαμογια εν ζωη

Comments are closed.