Εκατό ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στην Αθήνα! (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
BMW i3 Nissan Leaf

Το 2014 πουλήθηκαν στη χώρα μας 59 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το 2015 ακόμη 67, ενώ φέτος η ζήτηση τους παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση. Απόγευμα Σαββάτου. Ένα λευκό μινιβάν μεαεροδυναμική εμφάνιση ελίσσεται αθόρυβα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Κάποιοι το αναγνωρίζουν.

Είναι το «i3» της BMW, ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Όταν άναψε πράσινο επιτάχυνε ακαριαία, θυμίζοντας τα παιδικά αυτοκινητάκια που τα τσουλάς προς τα πίσω για να φορτίσουν και μόλις τα απελευθερώνεις… εκτοξεύονται!

Ήταν απλώς αδύνατο για τα συμβατικά αυτοκίνητα να το ακολουθήσουν. Επιτάχυνε όπως ένα ακριβό σπορ αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, χωρίς όμως να κάνει καθόλου θόρυβο. Οι ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας μαρτυρούσαν ότι είναι ένα από τα 126 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα τα 2 τελευταία χρόνια.

BMW i3

Μιλώντας με αριθμούς, το BMW i3 επιταχύνει από στάση στα 100χλμ. σε 7,2’’, έχει τελική ταχύτητα 150χλμ. και αυτονομία έως 190 χλμ. χωρίς φόρτιση. Στις Η.Π.Α. όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εξαιρετικά δημοφιλή κοστίζει 43.000$, ενώ στην Ελλάδα πωλείται αντί 36.000 ευρώ.
Η αλματώδης αύξηση του πληθυσμού της Γής, σύμφωνα με μελέτη του Ο.Η.Ε. μέχρι το 2030 θα οδηγήσει στην επέκταση των μεγαλουπόλεων.

Προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν 40 «Μεγαπόλεις» με πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους σε καθεμία, όπου η ανάγκη μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα επιβάλει την αποκλειστική κυκλοφορία ηλεκτροκίνητων μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό, Τραμ, Τρόλεϊ) και ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να ανταποκριθούν στις αυριανές επιταγές και εξαπλώνονται στις Η.Π.Α. την Κίνα, τη Νορβηγία, την Αγγλία, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ελβετία και την Ινδία. Το 2014 πουλήθηκαν παγκοσμίως 280.000 ηλεκτρικά Ι.Χ., 43% περισσότερα από όσα πουλήθηκαν το 2013.

BMW electric charging station

Τα πρωτεία στις πωλήσεις για τη διετία 2014-2015 διατηρούν το Nissan Leaf και το Mitsubishi Outlander. Ακολουθούν το Tesla Model S, το VW e-Golf και το BMW i3. Τη δεκάδα συμπληρώνουν τα: Renault Zoe, Chevrolet Volt, BAIC e-Series, Audi A3 και Ford Mondeo.

Πλέον, στο Μεξικό, τη Νότια Αφρική, την Ταιβάν, τη Λιθουανία, τη Χιλή, την Κροατία, την Κίνα, την Κύπρο, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, εκατοντάδες ιδιοκτήτες βάζουν κάθε βράδυ το αυτοκίνητό τους στην πρίζα για να φορτίσουν οι μπαταρίες με οικιακό ρεύμα μέσα σε 6-8 ώρες και να το πάρουν το επόμενο πρωί πλήρως φορτισμένο και να πάνε στις δουλειές τους. Παρόλο που η περιορισμένη αυτονομία τα αποθαρρύνει να ταξιδέψουν, η ανάγκη για επαναφόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις Η.Π.Α. (όπου πέρυσι πουλήθηκαν συνολικά 71.220 ηλεκτρικά Ι.Χ.) οδήγησε αρκετές κομητείες να δημιουργήσουν υπαίθριους σταθμούς ταχείας φόρτισης.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργεί πειραματικά σταθμός ταχείας φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο προαύλιο μεγάλου αθηναϊκού σούπερ-μάρκετ. Ωστόσο, η μέρα που οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα παράγουν φθηνά και προσιτά σε όλους ηλεκτρικά αυτοκίνητα φαίνεται πως έχει πλησιάσει αρκετά κοντά..

bloko.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΤ!!!!ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΙ ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΆΛΟΥΝ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ ΣΚΟΥΤΕΡΑΚΙΑ!!!!!!

Comments are closed.