Είναι ασφαλές το Wi-Fi δίκτυό σας; (φωτο)

Κοινοποίηση:
2295562

Ομάδα ερευνητών από το Βέλγιο γνωστοποίησε χτες τα ευρήματά της σχετικά με ένα κρίσιμο κενό ασφαλείας του προτύπου WPA2, το οποίο καθιστά πρακτικά οποιοδήποτε δίκτυο Wi-Fi στον κόσμο ευάλωτο σε επιθέσεις hackers.

Παρότι η σχετική ανακάλυψη είναι ανησυχητική, ο κίνδυνος από μία επίθεση που εκμεταλλεύεται την ευπάθεια KRACK, όπως αυτή ονομάστηκε, είναι στην πραγματικότητα -προς το παρόν- μικρός: Αφενός διότι για να την εκμεταλλευτεί κάποιος πρέπει να βρίσκεται εντός της εμβέλειας του δικτύου-στόχου κι αφετέρου επειδή προκειμένου μία συσκευή να εκτεθεί, θα πρέπει κι αυτή η ίδια να είναι ευάλωτη.

Αν και χιλιάδες συστήματα παραμένουν αυτή τη στιγμή ευπαθή, τα καλά νέα είναι ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows δεν κινδυνεύουν, αφού η Microsoft έχει ήδη εκδώσει patch που διορθώνει το πρόβλημα. Η εταιρεία εξήγησε ότι το update διατέθηκε στις 10 Οκτωβρίου, ωστόσο η φύση του δεν γνωστοποιήθηκε άμεσα, με στόχο την προστασία των καταναλωτών, αλλά και τη διευκόλυνση άλλων οργανισμών του χώρου της Πληροφορικής.

Ας σημειωθεί ότι και η Google αναπτύσσει σχετικές ενημερώσεις για το Android, ενώ είναι βέβαιο ότι όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί hardware και software θα προβούν σε ανάλογες κινήσεις σύντομα. Η Wi-Fi Alliance, ο οργανισμός δηλαδή που βρίσκεται πίσω από το πρότυπο Wi-Fi, εξήγησε ότι το κενό ασφαλείας KRACK μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με αντίστοιχα patches, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό επίθεσης που να το αξιοποίησε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: