“Είδαμε τους Τούρκους και κατεβάσαμε τα όπλα. Πήραμε το διοικητή και είπε να παραδοθούμε”. Ποιος μαλάκας, είναι ο επιτελικός του Δ’ Σώματος Στρατού, που άφησε γυμνή την παραμεθόριο;

Κοινοποίηση:
stratiwtikoi

“Πρωτοφανείς κι επικίνδυνες καταστάσεις στον Έβρο αποκαλύπτει η απολογία των δύο Ελλήνων αιχμαλώτων στρατιωτικών”, όπως πολύ σωστά αναφέρει γνωστή στρατιωτική σελίδα ενημέρωσης του διαδικτύου.

 

stratiotikoi

Διαβάζουμε, ασχολίαστα από το defence:  Σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα για την πραγματική ετοιμότητα του Δ’Σώματος Στρατού που καλύπτει επιχειρησιακά την Θράκη και ειδικά την μεθόριο με τη Τουρκία προκύπτουν από τις καταθέσεις των δύο Ελλήνων αιχμαλώτων (“ομήρων” σε πολιτικούς όρους) στρατιωτικών του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη στο δικαστήριο της Ανδριανούπολης.

Ερωτήματα που έχουν σχέση με το κατά πόσον οι μονάδες της μεθορίου και τα στελέχη τους, κατά την διάρκεια της σοβαρότερης ελληνοτουρκικής κρίσης μετά το 1996 είχαν ενημερωθεί και είχαν προειδοποιηθεί κατά εξελισσόμενη κρίση, προκειμένου να λάβουν αυξημένα μέτρα επιφυλακής και να δρουν κατάλληλα.

Κι ενώ είχε προηγηθεί δύο εβδομάδες πριν την 1η Μαρτίου, ημέρα της αιχμαλωσίας, ο εμβολισμός του ΠΑΘ “Γαύδος” στα Ιμια και δύο μεγάλες (πρωτοφανείς για την εποχή) ασκήσεις του τουρκικού Στρατού διάβασης του ποταμού Εβρου είχαν γίνει σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το σημείο της αιχμαλωσίας και η μία μάλιστα, τουρκική άσκηση, είχε λήξει την προηγούμενη ημέρα!

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Δ’ΣΣ ενώ υποτίθεται ότι όλες οι Ενοπλες Δυνάμεις βρισκόντουσαν σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού, έξι ημέρες πριν το επεισόδιο, διοργάνωνε ημερίδα για το Wi-Fi στον Εβρο! Και το ΓΕΣ, φυσικά, επέτρεψε την διοργάνωσή της!

stratiwtikoi

 

Ειδικά ο ανθυπολοχαγός Α.Μητρατώδης, περιγράφει καταστάσεις οι οποίες θα έπρεπε πρώτα και κύρια να προβληματίσουν την πολιτική ηγεσία της χώρας, αφού φυσικά η πολιτική ηγεσία θα είναι υπεύθυνη για τις όποιες εξελίξεις, αφού αυτή επιλέγει και την στρατιωτική ηγεσία.

Ιδού λοιπόν τι απολογήθηκε ο ανθυπολοχαγός:

– “Μόλις μας είδαν οι Τούρκοι στρατιώτες κατεβάσαμε τα όπλα μας για να μην συμβεί κάτι κακό”.Αυτή είναι η φιλοσοφία που έχουν αυτή την στιγμή οι μονάδες προκάλυψης στον Εβρο, του Ελληνικού Στρατού: Μόλις βλέπουν Τούρκους στρατιώτες “κατεβάζουν τα όπλα για να μην συμβεί κάτι κακό”.

Το “να συμβεί κάτι κακό” δηλαδή να αμυνθούν με πυρά σε μια απόπειρα αιχμαλωσίας τους το έχουν απορρίψει από τις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις και λειτουργίες

– “Μετά πήρα τηλέφωνο και είπα στον διοικητή μου ως δείγμα καλής πρόθεση να παραδοθώ στους Τούρκους στρατιώτες”. Και αυτός του είπε “Ναι”!

“Ως δείγμα καλής πρόθεσης” ο διοικητής μιας μονάδας της ελληνοτουρκικής μεθορίου, εν μέσω κρίσης, δέχθηκε την εισήγηση του ανθυπολοχαγού για να παραδοθεί χωρίς να ξέρει καν τι έχει συμβεί, αν έχουν εισέλθει σε τουρκικό έδαφος ή αν οι Τούρκοι έχουν μπει μέσα στο ελληνικό έδαφος!

– “Εάν είχα κακή πρόθεση θα καλούσα μέσω του τηλεφώνου τους στρατιώτες που είναι υπό τις διαταγές μου. Θα γινόταν μεγαλύτερο επεισόδιο αλλά εγώ αυτό δεν το έκανα”. Αρα υπήρχε δυνατότητα κλήσης ενισχύσεων και αντιπαράταξης με την τουρκική ομάδα και δεν το έκαναν! Αλλωστε ο διοικητής είχε δώσει το “ΟΚ” να παραδοθούν! Γιατί ο ανθυπολοχαγός να καλέσει ενισχύσεις; Στην σιγουριά της παράδοσης και… βλέπουμε!

Ομως ο Τούρκος “ανώτερος” ήταν προφανώς ένα άτομο που δεν είχε “καλή πρόθεση” κι έτσι…

– “Εξηγήσαμε στους Τούρκους στρατιώτες ότι ήρθαμε κατά λάθος και οι Τούρκοι στρατιώτες κάλεσαν τους ανωτέρους τους”. Και αυτοί εισηγήθηκαν την αιχμαλωσία τους!

– “Αν θέλαμε μπορούσαμε να εμποδίσουμε και τους Τούρκους στρατιώτες”. Αλλά αντί αν τους εμποδίδουν και να δώσουν μάχη αν χρειαζόταν, απλά παραδόθηκαν, όπως άλλωστε το είχε αποδεχθεί και ο διοικητής τους, αρνούμενος να καλέσει ενισχύσεις και να αποτρέψει την αιχμαλωσία τους.

Οσο για την απολογία του λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρης Κούκλατζη, είναι αυτό που λέμε “Από ποά να αρχίσω και πού να τελειώσω”. Εν ολίγοις παραδέχθηκε ότι “Υπήρχαν παρόμοια συμβάντα με Τούρκους στρατιώτες. Όμως εμείς χωρίς να καταγράψουμε και χωρίς να ενημερώσουμε τους ανώτερους μας, είχαμε επιτρέψει να περάσουν στην Τουρκία”.

Ούτε ενημέρωναν, ούτε κατέγραφαν. Ετσι απλά τους άφηναν και επέστρεφαν στη Τουρκία…

Ποιος είπε ότι τα λάθη δεν πληρώνονται; Και μόνο η εικόνα τους να περιφέρονται σαν κατάδικοι με χειροπέδες και γενειάδα και να σπρώχνονται σαν ζώα από τους Τούρκους δεσμοφύλακες, θα έπρεπε να φέρει παραιτήσεις στην ελληνική πλευρά, όλων των “αρμοδίων”.

Το ότι δεν υπάρχουν παραιτήσεις, άρα ευαισθησία είναι, δυστυχώς “εχέγγυο” ότι θα δούμε και χειρότερα…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

11 Σχόλια

  1. EAΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ, ΤΟΤΕ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΕΙΡΙΟ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. Ο ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΜΕ ΓΡΑΒΑΤΟΥΛΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΠΑΜΠΟΛΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΤΙΣ ΛΕΥΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΧΤΙΟΥ. ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ 5 ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΑΣΤΔΩΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΕΝΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 1821 ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΝΩΝΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΠΛΕΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΥΝΟ – ΒΟΥΛΙΟΥ. ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ – ΚΑΤΑΛΑΒΕ.

  2. Προς τον vld ->Πολυ σωστη τοποθτηση.Και η απαντηση ειναι οτι εχουν σαφης εντολες αλλα δεν τις εφαρμοσαν.Αν δεις και στην φωτο του θεματος,ο Ανθλγος δεν φερει διακριτικα του βαθμου του.Εχει γινει φωτοσοπ και προβαλεται χωρις το αστερακι.Αν αυτο σου λεει κατι.

    Προς τον νικο 27|04|2018 στις 19:23
    ”αυτον τον σκουπιδανθρωπο τον πιγαν στην χαλκιδα λεει !! αντε χαλκιδεοι θα φατε καλα”
    Πρωτα μαθε μετα κρινε.Ειναι ενας απο τους καλυτερους,το διαχειριστηκε αριστα.Τι περιθωρια αντιδρασης νομιζεις οτι ειχε?Θα τα μαθουμε στην πορεια τα πραγματικα γεγονοτα δεν ειναι ακομη η ωρα.Κριμα που χρεωθηκε τετοιο συμβαν ενας τοσο αξιολογος ανθρωπος.

  3. μιά ζωή στά ΤΕΣΣΕΡΑ μάς εχουν οι τουρκαλάδες ….οπως το ιδιο οι …αλβανοί οι βούλγαροι …μέχρι και οι σκοπιανοί ξύπνησαν …ΕΛΕΟΣ – ΚΑΤΑΝΤΙΑ – ΞΕΦΤΥΛΑ

  4. Αντί να σηκώσετε τα όπλα στους τούρκους εσείς τα κατεβάσατε. Αρχι βλάκες. Και πήρατε και τηλέφωνο. Βγαίνετε και περίπολο χωρίς να έχετε σαφής εντολές ή χωρίς να ξέρετε τι να κάνετε. Ρόμπες ξεκούμπωτες. Να μείνετε στη φυλακή για μερικά χρονάκια μπάς και μάθετε..
    ..και κάποιοι στην Ελλάδα σας αποκαλούν και ήρωες. Έλεος!

  5. Στις Στρατιωτικές Σχολές τα τελευταία χρόνια διδάσκουν υποχωρητικότητα και ενδοτικότητα…Ο Ανθλγός εφάρμοσε όσα του έμαθαν.

  6. αυτον τον σκουπιδανθρωπο τον πιγαν στην χαλκιδα λεει !! αντε χαλκιδεοι θα φατε καλα

  7. ΤΣΙΡΚΟ MEDRANO!!! ΝΑ ΣΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΟΡΟΙΔΟ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΣΟΥ ΜΑΧΙΜΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ, ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΚΑΜΑΡΩΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΑΛΟΝΙΑ ΣΟΥ….. ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΤΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ! ΤΟ ΝΤΟΥ ΣΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΗΛΙΘΙΕ!!! ΕΛΕΟΣ ΡΕ! ΞΥΠΝΑΤΕ ΚΑΙ ΠΙΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΙΜΟ, ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ! ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ! ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΣΚΑΤΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!!!

  8. Η περφημη ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΡΕΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ πηγε περιπατο.Οι διοικητες των μοναδων επρεπε το ιδιο βραδι να πανε σπιτια τους.Η ξεφτιλα σε ολο τους το μεγαλειο

  9. Εγω αυτο που βλεπω ειναι τα αποτελεσματα των ελληνικων κυβερνησεων που περασαν ολα αυτα τα χρονια θελοντας να πεισουν τους ελληνες για την δηθεν ελληνοτουρκιη φιλια-λυκοφιλια..Δεν φταινε οι στρατευσιμοι
    που τους εμαθαν να υπαρχει μια χυμα κατασταση στα συνορα λογο αυτης της λυκοφιλιας….επρεπε ομως οταν εμβολισαν το ελληνικο σκαφος στα Ιμια να ειχαν προβλεψει τετοιες τακτικες του τουρκικου στρατου στα συνορα..
    Αυτη τη στιγμη εχουμε την χειροτερη κυβερνηση που περασε ποτε και αυτο το γνωριζει ο Ερντογαν…
    Μην ακουω βλακειες οτι επρεπε να πυροβολισουν…μετα ποιος θα τους υπερασπιστει?? ο Τσιπρας?? ο Κουβελης?? Μηπως ο Καμενος θα τους εδινε παρασημο?? Δεν εχουν συνειδητοποιησει οι περισσοτεροι ποσο
    ανθελληνικο πολιτευμα εχουμε….

  10. Κομμάντος ω τι ντροπή όχι μόνο δεν έχει πολεμήσει κανείς τους,δεν έχουν ρίξει ούτε μία σφαίρα στη καριέρα τους έναντι εχθρού εισβολέα.Όλοι μαζί ουκ,βάτραχοι.κλπ να μας πουν τι έχουν διαπράξει τα τελευταία 40χρόνια για την πατρίδα.Όλοι οι τεμπέληδες έχουν αράξει εκεί πατάνε κάθε μήνα το pin αραλίκι και καφέ.Απορώ γιατί υπάρχουν όλοι αυτοί και παρχαλάμε τόσα λεφτά αφου οι τούρκοι κάνουν 20 παραβιάσεις τη μέρα δια αέρος και ουδείς πάτησε ποτέ το κουμπάκι,δια θαλάσσης έρχονται Σούνιο όποτε γουστάρουν και το πολεμικό ναυτικό που δεν πολέμησε ποτέ 50 χρόνια τώρα παρακολουθεί ψαροντουφεκάδες μαζί με λμενικούς.Από έβρο κάθε μέρα άφθονοι λαθραίοι ενώ πληρώνονται μιλιούνια να φυλάνε και καλά τα σύνορα.Συνεχίστε κομμάντος να πατάτε το pin και σε λίγο σύνταξη και εφάπαξ

  11. Στρατός ΣΥΡΙΖΑ ,άστους μέσα μήπως και ο σουβλακοφάγος λαός βάλει μυαλό

Comments are closed.