Δραματικές εξελίξεις στην Ισπανία: Άρση της αυτονομίας της Καταλονίας αποφάσισε ο Ραχόι

Κοινοποίηση:
f6aa7d9a-8daa-49ef-a5b5-cd6a4c94e137

Καταιγιστικές εξελίξεις πυροδότησε η νέα “δημιουργική ασάφεια” με την οποία απάντησε ο Κάρλος Πουτζντεμόν στο τελεσίγραφο Ραχόι, ο οποίος ζητούσε να ξεκαθαρίσει αν θα προχωρήσει στην κήρυξη της Ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Η Μαδρίτη προχωρά σε άρση της αυτονομίας της Καταλονίας, η οποία επισήμως θα αποφασιστεί σε Υπουργικό Συμβούλιο το Σάββατο, το οποίο θα εγκρίνει την ενεργοποίηση του περιβόητου “άρθρου 155”.

Σε ανακοίνωση της Κυβέρνησης Ραχόι αναφέρεται ότι «σε επείγουσα συνεδρίαση το Σάββατο, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει μέτρα που θα προταθούν στην Γερουσία, για να προστατευθεί το γενικό συμφέρον των Ισπανών – συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Καταλονίας – και η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην αυτόνομη κοινότητα».

Η κυβέρνηση επέκρινε τις καταλανικές αρχές για «σκόπιμη και συστηματική αναζήτηση θεσμικής αντιπαράθεσης, παρά τις σοβαρές συνέπειες που προκαλεί στην συνύπαρξη με την Καταλονία και στην οικονομία της εν λόγω περιφέρειας».
Τι αναφέρει το “άρθρο 155”

Η διάταξη επιτρέπει «την ανάληψη του ελέγχου των πολιτικών και διοικητικών οργάνων της Αυτόνομης Κοινότητας». Αυτό σημαίνει την προσωρινή «ανάκληση» του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής, σύμφωνα με τον Χοσέ Κάρλος Κάνο Μοντεχάνο, του πανεπιστημίου Computense de Madrid.

Δημόσιοι λειτουργοί και αιρετοί μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να αντικατασταθούν. Στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν μπορεί να αντικατασταθεί από τον περιφερειάρχη της Καταλονίας, κύριο εκπρόσωπο του κεντρικού κράτους στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει τις αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί στη Βαρκελόνη, σε τομείς όπως η δημόσια τάξη και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Χαβιέρ Πέρεθ Ρόγιο, του πανεπιστημίου της Σεβίλης, τα μέτρα του άρθρου 155 μπορεί να φθάσουν μέχρι «την διαθεσιμότητα της αυτονομιστικής κυβέρνησης, την υπαγωγή της καταλανικής αστυνομίας Mossos d’ Esquadra υπό τις διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας και το κλείσιμο του καταλανικού κοινοβουλίου».

Σύμφωνα με τον Κάνο Μοντεχάνο, δίνεται και η δυνατότητα «ενδεχόμενης» προκήρυξης τοπικών εκλογών.

Η διαδικασία ενεργοποίησης του άρθρου 155 μπορεί να πάρει χρόνο. «Ακόμη και επιταχύνοντας τη διαδικασία θα μπορούσε να χρειαστεί μία εβδομάδα ή 10 ημέρες», αναφέρει ο Πέρεθ Ρόγιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: