Δικαστική απόφαση σταθμός για ιατρικό λάθος

Κοινοποίηση:
xrhma-dikaiosynh-750x430

Με πικρία βγήκαν από το δικαστήριο γονείς ενός 7χρονου. Είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, κατηγορώντας τους γιατρούς για την αναπηρία που θα βασανίζει ισόβια το παιδί τους.

 

 

Η  Β.Π, έμεινε έγκυος τον Σεπτέμβριο του 2010. Μαζί με τον σύζυγό της, πήγαν σε μαιευτήρα γυναικολόγο επαρχιακής πόλης, ο οποίος διατηρεί και γυναικολογική κλινική μαζί με έναν άλλο γιατρό. Το βράδυ της  16 Μαΐου του 2011 όταν μια γυναικα έχοντας συμπληρώσει την 40 η εβδομάδα , κατόπιν σύστασης του γυναικολόγου της πήγε στην κλινική του συνοδευόμενη από τον άντρα της για να γεννήσει.

Έγινε τεχνίτη ρήξη θυλακίου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή ελαφρώς κεχρωσμένου αμνιακού υγρού. Ο τοκετός ολοκληρώθηκε κολπικά και όχι με καισαρική τομή. Το παιδί δεν έκλαψε, ήταν ωχρό, χωρίς μυϊκό τόνο, και εμφάνιζε ταχύπνοια.

Η παιδίατρος έκανε αμέσως ενέργειες ανάνηψης, χορήγησε οξυγόνο και τελικά  το παιδί πήρε την πρώτη ανάσα  και διακομίστηκε αμέσως στην μονάδα εντατικής της νεογνολογικής κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Εκεί το παρέλαβαν με υποξική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια. Εμφάνισε σπασμούς και του έδωσαν αντιεπιληπτική αγωγή.Με τον καιρο διαπιστώθηκε πως  παρουσίασε εγκεφαλική παράλυση με μορφή τετραπληγίας, ψυχοκινητική καθυστέρηση και απουσία λόγου.

Το 7χρονο παιδί έχει ποσοστό αναπηρίας 80% και οι γονείς κινήθηκαν δικαστικά εναντίον του γυναικολόγου και της ιδιωτικής κλινικής. Αλλά δεν δικαιώθηκαν γιατί δεν μπόρεσαν να προσκομίσουν τα πρωτότυπα έγγραφα,γιατί  όπως υποστήριξαν οι γιατροί,  εκλάπησαν από αγνώστους δράστες από το χρηματοκιβώτιο της κλινικής.

Το δικαστήριο  κατέληξε στο να αναγνωρίσει μεν ευθύνη στους γιατρούς αλλά να μην δικαιώσει τους γονείς. Πως γίνεται αυτό; Στο σκεπτικό συμφωνα με πληροφορίες, δέχεται:

Α). Η αδυναμία να τεθούν στη διάθεση του δικαστηρίου τα πρωτότυπα καρδιοτοκογραφήματα με αξιόπιστη αναγραφή σε αυτά του χρόνου έναρξης, αποδίδεται σε δόλο των γιατρών.

Oι γιατροί ισχυρίστηκαν ότι τα πρωτόπτυπα καρδιοτοπογραφήματα εκλάπησαν από αγνώστους δράστες από το χρηματοκιβώτιο της κλινικής. Επίσης αυτός που παρέδωσε αντίγραφα των καρδιοτοκογραφημάτων ήταν ο γιός του γυναικολόγου και παραδέχονται οι γιατροί ότι ο χρόνος έναρξης παρακολουθήσεων του νεογνού είναι εσφαλμένος και οφείλεται σε παραδρομή του γιατρού.

Β).Το δικαστήριο παρόλ’ αυτά απέρριψε την αγωγή εις βάρος των γιατρών διότι δεν προσκομίστηκε το παθολογικό καρδιοτοπογράφημα του εμβρύου. Δηλαδή αυτό για το οποίο αποδίδει δόλο στους γιατρούς που δεν το παρέδωσαν.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του ζευγαριού ποινικολόγος Νίκος Διαλυνάς σημειώνει   : «Η απόφαση αυτή σε πρώτο βαθμό είναι πρωτότυπη και μοναδική διότι, πρώτον για πρώτη φορά επιβάλλεται σε γιατρούς χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ στον καθένα, διότι δόλια δεν παρέδωσαν το πρωτότυπο καρδιοτοπογράφημα. Είναι όμως πρωτότυπη διότι παρόλο που υπάρχει δόλος στην μη παράδοση του καρδιοτοπογραφήματος απορρίπτει την αγωγή διότι δεν απεδείχθη με τη μη προσκόμιση του καρδιοτοπογραφήματος αμέλεια των γιατρών, οι οποίοι εξαφάνισαν το καρδιοτοπογράφημα. Η απόφαση αυτή αποτελεί την αρχή και μόνο. Θα περιμένω δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίησή της και στη συνέχεια βέβαια, αφού προβώ σε ότι ορίζει ο νόμος για να την προσβάλω θα καταθέσω αναφορά στον αρμόδιο επιθεωρητή του Αρείου Πάγου και θα τη δημοσιεύσω σε όλα τα περιοδικά της χώρας, μήπως κάνω λάθος εγώ και δεν σκέφτομαι σωστά».

Μόνος κερδισμένοςφαίνεται πως είναι το Ελληνικό Δημοσιο αφού, για πρώτη φορά  επιβάλλεται  χρηματική ποινή στους γιατρούς, επειδή δεν τήρησαν το καθήκον αληθείας στη δίκη,  ποσού 1.000 ευρώ, η οποία περιέρχεται στο δημόσιο, ως έσοδο και διατάσσεται η επίδοση της αποφάσεως στο Υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: docmed.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: