Δεν περιμέναμε κάτι άλλο από τον Μπουτάρη! «Παροτρύνουμε τους Κινέζους να καταστήσουν την Αισώπου μια πραγματική China Town!»

Κοινοποίηση:
79212AE200B3822214E989921C63AF31

Για τις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης για να τις ενθαρρύνει μίλησε στην επίσημη Ιστοσελίδα του Έτους Ελληνοκινεζικής Φιλίας, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης.

Αναλυτικά:

Έχετε επενδύσει στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης. Το άνοιγμα αφορά και την Κίνα; Με ποιον τρόπο;

Οπωσδήποτε, η αγορά της Κίνας έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια ανεξάντλητη αγορά, στην οποία προσβλέπουμε. Και οι Κινέζοι από την πλευρά τους φαίνεται πως ενδιαφέρονται ν’ αποκτήσουν σχέσεις με τη χώρα μας και με την περιοχή μας, δεδομένου ότι μας έχουν συμπεριλάβει στον σχεδιασμό για τη δημιουργία μιας ευρύτερης οικονομικής ζώνης, του δυτικού δρόμου το Μεταξιού ή One Road One Belt, όπως το ονομάζουν. Αυτό είναι πολύ θετικό και εμείς προσπαθούμε να το αξιοποιήσουμε, στο βαθμό που μπορούμε και που μας αναλογεί. Προς το παρόν, βέβαια, κάνουμε μικρά βήματα, ώστε όταν ωριμάσουν οι συνθήκες να είμαστε σε θέση για τα πιο σημαντικά.

Έτσι, συμμετέχουμε από το 2013 στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Τουριστικών Πόλεων (World Tourism Cities Federation) που έχει έδρα το Πεκίνο, με παρουσία στις εκθέσεις, τις ομιλίες σε θεματικά πάνελ και τις συναντήσεις εργασίας με εκπροσώπους άλλων τουριστικών πόλεων και φορείς οργανισμών και τουριστικών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο.

Από την άλλη, διατηρούμε καλή σχέση με την Κινεζική παροικία της Θεσσαλονίκης και την παροτρύνουμε να καταστήσει την περιοχή της οδού Αισώπου μια πραγματική China Town, ανοίγοντας και εστιατόρια και καταστήματα που προωθούν την κινεζική κουλτούρα, ενώ, κατόπιν παραινέσεών μας, προχώρησαν στη δημιουργία τουριστικού πρακτορείου, το οποίο σαφώς λειτουργεί υπέρ της τόνωσης της τουριστικής κίνησης από την Κίνα προς τη Θεσσαλονίκη.

Και παράλληλα, αξιοποιούμε το δίκτυο των αδελφοποιημένων πόλεων, μεταξύ των οποίων και η κινεζική Τιανσίν, αντιπροσωπεία της οποίας επισκέφθηκε την πόλη μας, ενώ και εμείς επισκεφθήκαμε την Τιανσίν το 2015.

Ποια είναι η εικόνα για τον τουρισμό από την Κίνα στην περιοχή σας;

Το τουριστικό ενδιαφέρον των Κινέζων για την Ελλάδα γενικότερα είναι υπαρκτό, ωστόσο τα μεγέθη είναι πολύ μικρά και σε απόλυτους αριθμούς και αναλογικά με το μέγεθος της κινεζικής αγοράς. Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή μας. Παρ’ όλα αυτά, το Έτος Ελληνοκινεζικής Φιλίας, η συμμετοχή της Κίνας ως τιμώμενης χώρας στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο καθώς και η δημοσιότητα που έλαβαν οι εορτασμοί της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς που διοργάνωσε η Ένωση Κινέζων Θεσσαλονίκης τόσο πέρυσι όσο και φέτος με τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι όλα δράσεις που βοηθούν στην σύσφιγξη των σχέσεων, και άρα στη βελτίωση της προσέλευσης επισκεπτών από Κίνα.

Έχετε υπόψιν σας κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον;

Είναι το ζητούμενο τόσο για τη Θεσσαλονίκη όσο και για όλη τη χώρα. Η επένδυση της COSCO ήδη δείχνει τι μπορεί να γίνει με μία σοβαρή περίπτωση ιδιωτικοποίησης. Αν και υπάρχουν σοβαροί επιχειρηματίες που ρωτάνε και κοιτάνε τη Θεσσαλονίκη, δεν έχουμε ακόμα κάτι πιο συγκεκριμένο. Θα θέλαμε να δούμε την έλευση οργανισμών και εταιρειών, όπως ο FOSUN που επενδύει στο Ελληνικό, και στη Θεσσαλονίκη, ειδικότερα στο κομμάτι των υποδομών της πόλης, στον τουρισμό, στο διαμετακομιστικό εμπόριο και στον τομέα της καινοτομίας.

Ποια είναι η στρατηγική σας για την αναβάθμιση των σχέσεων με την Κίνα;

Μας ενδιαφέρει και εμάς καταρχήν να αυξηθεί η συνδεσιμότητα με την Κίνα. Η έναρξη απευθείας πτήσεων Αθήνα-Πεκίνο, η συνεργασία με την Turkish Airlines για το διπλό καθημερινό δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη και η πιθανή μας σύνδεση με την αραβική χερσόνησο μέσω Qatar Airways δημιουργούν προϋποθέσεις για να συζητάμε καταρχήν για κάποια προοπτική άμεσων επαφών και σχέσεων.

Στη συνέχεια θα πρέπει να αναπτύξουμε ακόμα παραπάνω αυτό που ήδη συζητάμε (το κάναμε πιο συντεταγμένα στην τελευταία Philoxenia του 2016) με πόλεις όπως το Βελιγράδι, η Φιλιππούπολη που θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2019 ή ακόμα και η Αχρίδα για την προβολή ολόκληρης της περιοχής μας ως προορισμού για τον κινέζο τουρίστα. Να έρχεται δηλαδή από την μακρινή Κίνα και να επισκέπτεται 3-4 πόλεις μέσα σε ένα ταξίδι 10 – 15 ημερών.

Παράλληλα, η ανάθεση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ως έναν από τους 26 επιλεγόμενους επιστημονικούς φορείς της Ευρώπης που θα μελετήσουν και θα αναπτύξουν τις δυνατότητες του κινεζικού σχεδίου One Road One Belt μπορεί επίσης να μας τοποθετήσει ως πόλη στο κέντρο κινεζικών επενδύσεων.

Τέλος, οι θετικές εξελίξεις στο λιμάνι Θεσσαλονίκης αλλά και της σύνδεσης του Θερμαϊκού με τον Δούναβη μέσω Αξιού – Μοράβα, όπως συζητήθηκε στη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Σέρβο ομόλογό του, συνδυαστικά με έργα προσβασιμότητας, ενέργειας και γενικότερης ανάπτυξης που μοιάζουν να κινούνται ξανά τον τελευταίο καιρό στην περιοχή μας μπορούν να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σε σημαντικό κόμβο εισόδου της Κίνας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με χαρά άκουσα ότι Κινέζοι επενδυτές εξέφρασαν μεγάλο ενδιαφέρον για το τελευταίο αυτό σχέδιο σύνδεσης του λιμανιού της πόλης μας με τον Δούναβη.

Είναι γνωστή η Θεσσαλονίκη στην Κίνα;

Όπως σας είπα και προηγουμένως, η πόλη μας ήταν παντελώς άγνωστη στην κινεζική αγορά. Με τη συμμετοχή μας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Τουριστικών Πόλεων (World Tourism Cities Federation) που έχει έδρα το Πεκίνο επιχειρούμε να κάνουμε την πόλη μας γνωστή, αναγνωρίσιμη και πιο ορατή στην κινεζική αγορά. Πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε, είμαστε σε καλό δρόμο, και οι προσπάθειές μας προς αυτήν την κατεύθυνση είναι διαρκείς και σταθερές. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να πλαισιώνεται και από άλλες εθνικές πρωτοβουλίες, όπως αυτές που ήδη σας ανέφερα αλλά και άλλες.

Για εσάς προσωπικά τι σημαίνει η Κίνα; Σας ενδιαφέρει ο πολιτισμός και η ιστορία της;

Προσωπικά για μένα, η Κίνα είναι πλέον η χώρα όπου ο μικρότερος γιος μου έχει δημιουργήσει έναν αμπελώνα, επιχειρώντας να παραγάγει κρασί με τα πρότυπα και τις μεθόδους καθώς και με τις ελληνικές ποικιλίες της «Κυρ-Γιάννη» στο κινεζικό περιβάλλον. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χώρα, με πλούσιο αρχαίο και σύγχρονο πολιτισμό, με ιστορία μακραίωνη, και προσφάτως με ένα νέο ενδιαφέρον για την οινοπαραγωγή και το ποιοτικό κρασί. Ένας πολύ ενδιαφέρον συνδυασμός. Το κρασί, λοιπόν, θα μπορούσε να είναι ένα στοιχείο που θα βοηθούσε ώστε οι δυο πολιτισμοί, οι δυο λαοί να έρθουν πιο κοντά, παρόλο που οι Κινέζοι δεν έχουν παράδοση στην παραγωγή και την κατανάλωση κρασιού.

newreport

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. ΑΥΤΟΣ Ο ΓΕΛΟΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΛΟ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΛΕΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙ ΣΚΟΝΑΚΙΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΚΟΥΩ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΛΟ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΝΟΥΣ!!!!!!

  2. Θα πρεπει να δημιουργηθει china town και στην Θεσσαλονικη προκειμενου να κανει μπιζνες με τους κινεζους ο γιος του.

  3. Απόδειξη δεν κόβουν ποτέ τα μογγόλια, ας έρθουν κι άλλοι να…ενταθεί η φοροδιαφυγή.

Comments are closed.