ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ…Ποιους επηρεάζει τελικά η νέα ρύθμιση για τις απεργίες…

Κοινοποίηση:
4

Τα τοπικά ομοιοεπαγγελματικά σωματεία των οποίων οι εργαζόμενοι δε βρίσκονται σε έναν ενιαίο εργασιακό χώρο, όπως είναι για παράδειγμα οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας, θίγει κυρίως, η νέα ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργίες.

Επισημαίνεται ότι η τροπολογία προβλέπει ότι στο εξής για να μπορεί ένα πρωτοβάθμιο σωματείο μιας επιχείρησης να πάρει απόφαση για απεργία, θα πρέπει να συμμετέχει στη γενική συνέλευση του σωματείου το 50% των εγγεγραμμένων μελών του, δηλαδή, η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του σωματείου και όχι το 1/3 των εργαζομένων όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Η τροπολογία δεν επηρεάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στα Εργατικά Κέντρα όλης της χώρας (δευτεροβάθμιες οργανώσεις), καθώς και στις ομοσπονδίες (δευτεροβάθμιες οργανώσεις) όπως για παράδειγμα η ΟΤΟΕ ή η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις την απόφαση για απεργία λαμβάνουν τα διοικητικά συμβούλια των αντίστοιχων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Επίσης, δεν αφορά τα σωματεία πανελλαδικού χαρακτήρα, στα οποία η απόφαση για απεργία θα εξακολουθεί, σύμφωνα με έμπειρους εργατολόγους, να λαμβάνεται από τη διοίκηση των σωματείων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: