Γιάννης Παυλάκος, ο ματωμένος αρχι-χίτης που σημάδευε και έκοβε τρίχα στον αέρα. Ο μοναδικός Έλληνας που επικηρύχθηκε ως εγκληματίας πολέμου. “Ζούσε στον σκοτεινό του Πύργο και σκότωνε πτηνά, για να βλέπει αίμα…”

Κοινοποίηση:
giannis-pavlakos

Χωρίς καμία αμφιβολία είναι το σημαντικότερο πρόσωπο της σκληρής δεξιάς παράταξης ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Έδρασε καθ όλη τη διάρκεια του ληστανταρτοπόλεμου επί των κομμουνιστοσυμμοριτών, σλαβομπολσεβίκων. Ήταν ομαδάρχης των ΕΑΟΚ της Λακωνίας του Πάνου Κατσαρέα μαζί με το Γερακάρη. 

Είναι το άτομο το οποίο μισήθηκε περισσότερο από τους συμμορίτες.

Ήταν ικανότατος μαχητής και δεινός σκοπευτής. Το όνομα του, η δράση του και οι μαχητικές του ικανότητες πήραν μυθικές διαστάσεις και από τις δύο πλευρές. Χαρακτηριστικά έλεγαν πως μπορούσε να πετύχει τρίχα που έπεφτε στον αέρα!! Άλλοι πάλι λένε (ακόμα και δεξιοί) πως σκότωνε για να δει έως που φτάνει το όπλο του!!

Είχε κατηγορηθεί για πολλά εγκλήματα από τους εαμοβούλγαρους σταλινιστές που τον άκουγαν και κατουριούνταν πάνω τους.

Άτομα που τον γνωρίζουν καλά τα αρνούνται και τα χαρακτηρίζουν ως υπερβολές. Λέγεται πως συστάθηκε ομάδα ώστε να τον συλλάβουν ως εγκληματία πολέμου. Όταν έμαθε πως προσέγγισαν τη Μάνη βγήκε πρώτος να τους συναντήσει και τους φώναξε από το βουνό:

“Ο Παυλάκος είμαι. Ελάτε να σας…”
Δεν τόλμησαν να συνεχίσουν την καταδίωξη…
Οι υπερβολές για τον Παυλάκο συνεχίστηκαν και μετά τη λήξη του εμφυλίου. (έως και την ημέρα που πέθανε, το 2009).

Πριν χρόνια ακουγόταν πως βρίσκεται σε ένα Πύργο στη Μάνη και πως σκοτώνει πτηνά προκειμένου να βλέπει αίμα. Άλλοι πως πέθανε αλκοολικός από τις τύψεις και πως τα παιδιά του άλλαξαν όνομα.

Με απόλυτη σιγουριά σας αναφέρω προσωπικά πως ο Παυλάκος ζει ακόμα και σήμερα, δεν είναι και δεν υπήρξε ποτέ αλκοολικός και όλα τα παραπάνω είναι ανοησίες. Επίσης γνωρίζω και άλλες λεπτομέρειες τις οποίες δεν κρίνω σκόπιμο να γράψω.
Το τι σημαίνει Παυλάκος θα ήθελα να το δούμε και από μια προσωπική εμπειρία. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου μόλις λίγα χρόνια πριν έτυχε να βρεθώ με κάποιους Λάκωνες. Επρόκειτο για τους κλασσικούς ολιγομίλητους Λάκωνες και άτομα χαμηλών τόνων. Όλοι τους ήταν από τα λεγόμενα “ανταρτοχώρια” που είχαμε γράψει προηγουμένως και αριστεροί όπως ανέμενα.
Κάποια στιγμή και προκειμένου να δω τις αντιδράσεις τους ανέφερα τον Παυλάκο κάπως αδιάφορα. Αυτομάτως κοκκίνισαν και μετά από λίγο ξέσπασαν…
Για τον Παυλάκο ακούστηκε και κάτι άλλο το οποίο αναφέρω επειδή ακούγεται από στόματα δεξιών. Πίσω από το θάνατο του Κατσαρέα βρίσκεται ο Παυλάκος προκειμένου να αναλάβει την ηγεσία της ΕΑΟΚ. Την άποψη αυτή δεν την θεωρώ πιθανή αλλά οφείλω να την καταθέσω.
Το τι ισχύει τελικά για τον Παυλάκο και αναφέρομαι στη δράση του, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ακόμα και για τους αριστερούς πάντως είναι παραδεκτό πως το όνομα του τους γέμιζε με φόβο ενώ ουδείς αμφισβητεί τις πολεμικές του ικανότητες. Πλέον αποτελεί ιστορικό αλλά και μυθικό πρόσωπο και για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Ο Γιάννης Παυλάκος πέθανε στις 30 Ιουνίου 2009 αλλά πότέ δεν πέθανε και ο τρόμος στα πρόσωπα των κομμουνιστών. Τον χέζονται ακόμα και πεθαμένο.

Με πληροφορίες από το lakonizein.blogspot.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

21 Σχόλια

  1. Όταν ψηλώσει η στιγμή και γίνουμε εμείς οι δυνατοί θα γκρεμιστούν κάτι μουσεία Μπελογιάννη και θα φτιαχτεί ένα άγαλμα αυτού του σπουδαίου άνδρα.

  2. Θεός σχωρέσ΄τα κοκκαλάκια του…Εις μνήμην του ας ανεγερθεί μια εκκλησία με το όνομά του..Προφητης αποδείχτηκε…

  3. Αυτα περασαν.Να δουμε τωρα τι θα κανουμε με τους Τουρκους.Ειμαστε λιγοι γιατι ειμαστε επικυνδυνοι και ειμαστε επικυνδυνοι γιατι ειμαστε λιγοι !

  4. Ψωφησε ο Παυλάκος το κάθαρμα! Δυστυχώς όμως εκτός από αλήτης,εγκληματίας,προδότης και γερμανοτσολιας ήταν και κολοφαρδος,καθώς έπαθε εμπλοκή το όπλο του αντάρτη-αγωνιστη της ΟΠΛΑ που είχε πάει να καθαρίσει αυτό το κτήνος. Έτσι, πέθανε από γερατια αυτός ο προδότης τους Ελληνικού Λαού. Κρίμα πραγματικά…

    1. ποια εμπλοκη μωρε κοτα.και γτ δεν το ξεμπλοκαρε???εμπλοκη σημαινει κολησε η σφαιρα,το ανοιγης το θαλαμο την πετας και ριχνης με την αλλη.ποτε δεν πηγε γτ μια ζωη κοτες ησασταν αρουραιοι

    2. ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΑΠ΄ ΤΟΝ ΠΑΛΥΡΟ…

      ..ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΒΡΟΜΟΣΚΥΛΟ ΣΑΤΑΝΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ……

      ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΟΒΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ…….
      ΑΛΗΤΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ….

    3. Δεν ήταν μόνο αυτός κάθαρμα. Υπήρχαν και από την αριστερά αρκετά καθάρματα και κυρίως στην ΟΠΛΑ που χαρακτήριζαν με το παραμικρό κάποιον ως δωσίλογο ή αντιδραστικό, και διέπρατταν μαζικές εκτελέσεις παρόμοιες με τους ναζί.

  5. Γεια σου ρε ΠΑΥΛΑΚΟ ΓΙΑΝΝΗ που εδοξασες την ΜΑΝΗ!!!!!

  6. Όντως τον έτρεμαν και οι δεξιοί. Έδρασε κυρίως γύρω απο τα χωριά του Στέφανου και είχε έδρα το πιο σκληρό σημείο των ανταρτών. Τα Λεβέτσοβα, οπου εκεί παραδόθηκε και ο οπλισμός τους στη συμφωνία της Βάρκιζας. Η ομάδα Μπραντίτσα στην περιοχή Μολάων τον εμπόδιζε να κατέβει προς τα εκεί μεριά μην κάνει ζημιές…
    Τον ήξερε καλά και ο Γεώργιος Παπανδρέου (γέρος) αφού είχε κατέβει στο Γύθειο παλιά να τους διαβεβαιώσει πως τα τάγματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα ενσωματωθούν στο στρατό.
    Χρόνια αργότερα, τον καιρό των αποστασιών ο Γ. Παπανδρέου είχε μαζέψει τον κόσμο και έλεγε πως θα ορκίσει κυβέρνηση στο Σύνταγμα κλπ. Κάποια στιγμή είπε στο πλήθος: Διαλυθείτε ησύχως.
    Είχε μάθει πως ανηφορίζει ο Παυλάκος….
    Κάποια στιγμή λέγεται πως έπιασε κάποιον. Ο διάλογος έχει ως εξής:
    -Καλα ρε συ Κυριάκο, τι δουλειά έχεις εσύ με αυτούς;
    -Εγώ μπαρμπα Γιάννη ήμουν, είμαι και θα είμαι κομμουνιστής…
    -Ήσουν, είσαι… αλλά δεν θα είσαι… Μπάμ και κάτω….
    Πολλά τα ονόματα: Κατσαρέας, Γούδης, Γερακάρης, Μπραντίτσας, Παπαδόγκωνας, ένας πρώην δήμαρχος της ευρύτερης περιοχής κλπ.

  7. Στον εμφύλιο ο Πατέρας μου απο ανάγκη ακολούθησε τον Παυλάκο ( διαφορετικά έπρεπε να πάει με τους αντάρτες) Ο Παυλάκος φύλαγε το τομάρι του ποτέ δεν πήγαινε μποστά στις μάχες, σκότωνε μόνο τους αιχμαλώτους, έκοβε τα κεφάλια των σκοτωμένων και τα κάρφονε στα παλούκια.

  8. Ο κακούργος Γιαννης Παυλάκος ηταν ενας παρανοικός , σκότωσε δεκάδες αθώους βοσκούς στη Λακωνία και τους έκλεψε χιλιάδες γιδοπρόβατα. ο Κατσαρέας στην κατοχή υπερέτησε τους Γερμανούς σαν αξιωματικός στα τάγματα ασφαλείας, αν αυτά τα καθάρματα ήταν πατριώτες τότε λυπάμαι για σας.
    Αυτά απο ένα δεξιό

    1. Ο Κατσαρέας ήταν μέλος μιας μικρής αντάρτικης ομάδας που ονομαζόταν Ελληνικός Στρατός και δρούσε στην Πελοπόννησο εναντίον των Ιταλών. Τον Αύγουστο του 1943 η οργάνωση αυτή διαλύθηκε με βίαιο τρόπο από τον ΕΛΑΣ και ο Κατσαρέας μόνο και μόνο για να γλιτώσει από την κόκκινη τρομοκρατία κατέφυγε στα τάγματα ασφαλείας όπως και αρκετοί άλλοι Έλληνες. Ασφαλώς υπήρχαν και δωσίλογοι ταγματασφαλίτες όπως ο Πούλος και η συμμορία του καθώς και κάτι οργανώσεις όπως η ΕΣΠΟ που ήταν φιλοναζιστικές και στην απελευθέρωση ακολούθησαν τους Γερμανούς. Αλλά ο Κατσαρέας όχι δεν ήταν δωσίλογος.

  9. Έρχεται η ώρα σας δημοκράτες. Εκατοντάδες σαν αυτό τον ήρωα θα ξεχυθούμε στους δρόμους και δεν θα μείνει κανένας σας ούτε αριστερός ούτε ψοφοδεξιός.

      1. Ο/Η (ψευτο)Μανιάτης Τραβα και ψοφα ρε σλαβοσπορε εαμογενιτσαρε!

  10. Αθάνατος…. Πρότυπο μας όταν θα καταλάβουμε την εξουσία!!!!!

    1. Τι κρίμα για σένα που δεν θα την καταλάβετε ποτέ. Αυτός ήταν ένα κτήνος που τον έτρεμαν ακόμα και δεξιοί και δεν δίσταζε να καθαρίσει οποιονδήποτε, ακόμα και την ίδια του τη μάνα αν χρειαζόταν.

      1. Αν η μάνα του ήταν ΚΚΕ τότε ΝΑΙ θα το έκανε. Αλλιώς όχι. Είχε καθαρίσει τουλάχιστον δυο στενά συγγενικά του πρόσωπα αλλά δεν θέλω να πω πιο πολλά.

Comments are closed.