Βρετανία: Οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας εξέλεξαν τον πρίγκιπα Κάρολο ως διάδοχο της βασίλισσας Ελισάβετ

Κοινοποίηση:
w20-21032819335948

Ο πρίγκιπας Κάρολος θα διαδεχθεί τη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, ως επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, ανακοίνωσαν οι ηγέτες των 53 χωρών του οργανισμού.

“Ο επόμενος ηγέτης της Κοινοπολιτείας θα είναι η Αυτού Υψηλότης ο πρίγκιπας Κάρολος” ανέφεραν στην ανακοίνωσή που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των χωρών της Κοινοπολιτείας, που διεξήχθη στον Πύργο του Γουίνδσορ.

Το αξίωμα αυτό είναι συμβολικό και δεν κληρονομείται.

Η Ελισάβετ, που κλείνει τα 92 της, είχε εκφράσει την Πέμπτη την επιθυμία να την διαδεχθεί ο γιος της. Η ίδια είχε αναλάβει αυτό το αξίωμα όταν απεβίωσε ο πατέρας της, ο βασιλιάς Γεώργιος Στ΄, το 1952.

Πολλοί ηγέτες είχαν εκφράσει δημοσίως τη στήριξή τους στον Κάρολο, όπως η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο Καναδός ομόλογός της, Τζάστιν Τρινό. Ο Κάρολος “είναι υπερήφανος υποστηρικτής της Κοινοπολιτείας εδώ και τέσσερις δεκαετίες” είπε χαρακτηριστικά η Μέι. “Το σωστό είναι να συνεχίσει μια μέρα το έργο της μητέρας του”, πρόσθεσε.

Ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, είχε πάντως ταχθεί υπέρ μιας κυλιόμενης προεδρίας της Κοινοπολιτείας.

Μια Βρετανίδα δημοσιογράφος, η Ανίτα Σέτι, εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις για την επιλογή του Καρόλου μετά από μια “σοκαριστική” συζήτηση που είχε μαζί του. Όπως γράφει σε άρθρο της στην εφημερίδα Γκάρντιαν, ο πρίγκιπας ξαφνιάστηκε όταν έμαθε ότι η Σέτι, που έχει ινδικές ρίζες, κατάγεται από το Μάντσεστερ και της δήλωσε: “Δεν σας φαίνεται”.

“Αν σκέφτεται έτσι, δεν θα έπρεπε να είναι ο επόμενος ηγέτης της Κοινοπολιτείας”, σχολίασε, επισημαίνοντας ότι “οι ισχυρισμοί περί ρατσισμού δεν είναι κάτι καινούριο για τη βασιλική οικογένεια”, παραπέμποντας σε κάποιες άτοπες δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: