Βιταμίνη Β12: Ποια τρόφιμα την περιέχουν και πού μας ωφελεί;

Κοινοποίηση:
b12

Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως «η βιταμίνη της ενέργειας», συμμετέχει ενεργά στη σύνθεση του DNA, στην παραγωγή των κυττάρων του αίματος και στο σχηματισμό των νεύρων.

 

Είναι, επίσης, σημαντική για τη σωστή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ ρυθμίζει και το μεταβολισμό μας.

Ποια τρόφιμα περιέχουν βιταμίνη Β12;

Η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα αβγά, τα οστρακοειδή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Από αυτά, οι καλύτερες πηγές είναι το κρέας και τα ψάρια και πιο συγκεκριμένα το βοδινό συκώτι (και γενικά το βοδινό κρέας), η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, ο τόνος, ο σολομός και τα οστρακοειδή.

Οι χορτοφάγοι και οι vegans χρειάζονται απαραίτητα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 στη διατροφή τους, καθότι η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό. Τα συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Β12 συχνά περιλαμβάνουν σωματική κόπωση, αναιμία, ταχυπαλμία, αίσθημα καύσου ή μούδιασμα των άκρων, απώλεια της όρεξης, ναυτία και δυσκοιλιότητα.

Σε τι μας ωφελεί η Βιταμίνη Β12;

Η βιταμίνη Β12 προστατεύει τον οργανισμό μας από την αναιμία, τη δυσκοιλιότητα, την κατάθλιψη, ακόμα και την ψύχωση. Αναλυτικότερα:

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος αναιμίας που οφείλεται στην έλλειψη της Β12, η οποία εμφανίζεται όταν το πεπτικό σύστημα δεν διαθέτει έναν παράγοντα που ονομάζεται ενδογενής και βοηθά το λεπτό έντερο να απορροφήσει τη Β12. Αυτή η κακοήθης αναιμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός αυτοάνοσου παράγοντα, ενός προβλήματος στην επιφάνεια του στομάχου ή μπορεί να είναι κληρονομική. Η θεραπεία συνήθως γίνεται με ενδομυϊκές ενέσεις βιταμίνης Β12, σε συνδυασμό με συμπληρώματα που μπορεί να πάρει ο ασθενής.

Η έλλειψη Β12 συνδέεται με βλάβες του ανοσοποιητικού. Η Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων και τα λευκά αιμοσφαίρια είναι σημαντικά για ένα λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Στα νεογνά η έλλειψη της βιταμίνης Β12 είναι πολύ σοβαρή διότι μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως αναιμία, διαταραχές της κίνησης και δυσκολίες στην ανάπτυξη σε ύψος και βάρος. Σπάνια παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 σε βρέφη, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί εάν το μωρό δεν τρώει κρέας και ζωικά προϊόντα ή όταν η μητέρα είναι χορτοφάγος και το μωρό πίνει μόνο γάλα από τη μητέρα.

Πηγή: iatronet

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: