Αύριο αποφασίζεται o αντικαταστάτης της Ελένης Ράικου στην Εισαγγελία Διαφθοράς- Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες

Κοινοποίηση:
diki

Αύριο Δευτέρα, το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την Βασιλική Θάνου και με την συμμετοχή της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου για να επιλέξει το νέο πρόσωπο το οποίο θα είναι στο τιμόνι (επικεφαλής) της Εισαγγελείας κατά της Διαφθοράς μετά την αιφνίδια παραίτηση της Ελένης Ράικου, λίγες μέρες πριν την λήξη της θητείας της την 11η Μαΐου 2017.

Εισηγητής κατά τον αυριανό ΑΔΣ που θα επιλέξει τον αντικαταστάτη της κυρίας Ράικου είναι ο αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Μαχαίρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι μάλλον γυναίκα κ κολλητή του Παπαγγελόπουλου.

Η κυρία Ράϊκου την 24ή Μαρτίου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από επικεφαλής εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς με έγγραφο που απέστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Κάτι που αμέσως σηματοδότησε την αντικατάστασή της από την έρευνα για την περιβόητη υπόθεση της Novartis.

Στο έγγραφο παραίτηση της η κυρία Ράικου αναφέρει πως έχει στοχοποιηθεί από συγκεκριμένα συμφέροντα και ότι δεν προτίθεται να μετατραπεί σε Ιφιγένεια.

Παράλληλα, επικαλέστηκε δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» με τίτλο: «Αποκάλυψη: Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο».

Η κυρία Ράικου το επίμαχο δημοσίευμα το χαρακτηρίζει «ανυπόστατο» και άκρως συκοφαντικό και υποβολιμαίο, κάτι που όπως επισημαίνει προκύπτει από πλήθος εγγράφων στοιχείων, τα οποία μάλιστα έθεσε υπόψη της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Χαρακτηριστικά η κυρία Ράικου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ζητώ την αντικατάστασή μου γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε “Ιφιγένεια” στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας».

Παράλληλα, λίγες μέρες μετά (28 Μαρτίου 2017) στο πειθαρχικό μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου εισήλθε η κυρία Ράικου, για τις καταγγελίες που έχει κάνει με την παραίτησή της όπως και η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα σχετικά με καθυστερημένη αποστολή εγγράφων από τις δικογραφίες κατά Παπαντωνίου-Λιακουνάκου. Την πειθαρχική έρευνα κατά των δυο εν λόγω εισαγγελικών λειτουργών γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Από την ανακοίνωση πάντως της κυρίας Θάνου προέκυπτε ότι όταν υποβλήθηκε η παραίτηση εκ μέρους της κυρίας Ραικου είχε κινηθεί η διαδικασία για την επιλογή του εισαγγελέα Διαφθοράς αφού η θητεία της έληγε στις 11 Μαίου 2017.

Κατά την ανακοίνωση της κυρίας Θάνου “σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, λόγω της επικείμενης λήξεως της θητείας της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, είχε ήδη αποσταλεί ερώτημα, από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή προς τον Άρειο Πάγο (εισερχόμενο στον Άρειο Πάγο 16-3-2017), για την αντικατάσταση ή μη αυτής και εντός των επομένων ημερών θα συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, για να αποφασίσει επί του εν λόγω θέματος».

Μάλιστα διευκρίνιζε η κυρία Θάνου ότι «ο ορισμός Εισαγγελικού λειτουργού, ως Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, γίνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο είναι, κατά νόμο, το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει για την ανανέωση ή όχι της θητείας του ήδη ορισθέντος και ασκούντος τα σχετικά καθήκοντα Εισαγγελέως, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αντικειμενικά », κ.λπ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: