Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας που σχηματίστηκε μετά την πολιτική κρίση για τον θάνατο δημοσιογράφου

Κοινοποίηση:
ImageHandler

Νέο κυβερνητικό σχήμα διαθέτει από σήμερα η Σλοβακία, με τον πρόεδρο της χώρας, Αντρέι Κίσκα να επιχειρεί να δώσει τέλος στην πρωτοφανή πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ.
Η δολοφονία του δημοσιογράφου προκάλεσε τις μαζικότερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων τριών δεκαετιών, καθώς και την παραίτηση του βετεράνου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο.

Νέος πρωθυπουργός ορίστηκε ο 42χρονος Πέτερ Πελεγκρίνι, επιλογή του κυβερνώντος κόμματος Smer, που επιδιώκει να διατηρήσει την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Πελεγκρίνι κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Υπουργός Εξωτερικών διορίστηκε ο μέχρι τώρα υπουργός Υγείας Τόμας Ντράκερ, ο οποίος θα αναλάβει να διασφαλίσει ότι η έρευνα για τη δολοφονία του Κούτσιακ θα είναι ανεξάρτητη. Ο πρόεδρος Κίσκα συμφώνησε μαζί του στην ανάγκη αντικατάστασης της ηγεσίας της εθνικής αστυνομίας.

Ο Κίσκα είχε απορρίψει την αρχική πρόταση του Πελεγκρίνι για το πρόσωπο που θα αναλάμβανε υπουργός Εσωτερικών, ζητώντας άλλη υποψηφιότητα, κάτι στο οποίο ανταποκρίθηκε ο Πελεγκρίνι.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους

Στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους ζητώντας νέα κυβέρνηση και μια δίκαιη έρευνα για τη δολοφονία τον περασμένο μήνα του 27χρονου δημοσιογράφου, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς όπου εμπλέκονταν επιχειρηματίες με πολιτικές διασυνδέσεις.

Δυσπιστία των Σλοβάκων στο νέο σχήμα

Πολλοί Σλοβάκοι δεν πιστεύουν ότι ο Πελεγκρίνι, ο οποίος είναι προσωπική επιλογή του Φίτσο, και ο Ντράκερ θα διασφαλίσουν μια δίκαιη έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, όσο παραμένει στην εξουσία το κόμμα Smer, το οποίο υπήρξε συχνά στόχος της έρευνας του δημοσιογράφου. Διοργανωτές των διαδηλώσεων προγραμματίζουν μια ακόμη για αύριο Παρασκευή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: